BABACAN, ESİAD LİDERLER BULUŞMASI’NDA KONUŞTU
22 Mart 2022, Salı 07:06Tweet |
Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" konusunda anlaşan muhalefet partilerinin, geçiş sürecinin yol haritası üzerinde bugünden çalışması gerektiğini, aksi halde süreçte ihtilafların oluşabileceğini söyledi.
Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) tarafından İzmir'deki bir otelde düzenlenen ESİAD Liderler Buluşması’nda yaptığı konuşmada, hayat pahalılığı ve işsizliğin Türkiye'de büyük sorun olduğunu kaydetti. Ekonomideki sorunların temelinde, hukuk ve özgürlük meseleleri bulunduğunu savunan Babacan, ülkede yatırım ve istihdam için güven ortamının oluşturulması gerektiğini söyledi. Muhalefet partilerinden 6'sının "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" konusunda vardığı mutabakata değinen Babacan, şöyle devam etti: "Demokrasimiz için çok önemli bir kazanımdır ama yeterli değildir. Bu sadece seçimlerden sonra Türkiye'nin ulaşmak istediği bir hedeftir. O geçiş sürecinin yol haritasıyla ilgili şu anda elimizde bir şey yok ve bu üzerinde çalışılması gereken bir konu. Çünkü ilk seçimler mevcut Anayasa'ya göre olacak. Peki, bu seçilmiş cumhurbaşkanı ve seçilmiş meclis, Türkiye'yi hangi aşamalardan Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'e götürecek? Geçiş sürecinin yol haritası çok önemli ve bu konu üzerinde çalışmaya bugün başlanmazsa her türlü ihtilafa gebedir."
"Cumhurbaşkanı adayından taahhüt alınmalı"
Babacan, 27 Mart'ta da ikinci yuvarlak masa toplantısını yapacaklarını belirterek, şöyle devam etti:"Bakın çalışıyoruz ama bir konu daha var çok önemli dedik ve bütün siyasi partilerle bunun da çalışılması gereken bir alan olduğu konusunda mutabık kaldık. Bu mutabakat çerçevesinde bu akşamdan itibaren 5 siyasi parti liderini ziyaret edeceğim. Gelecek hafta pazar akşamı da yuvarlak masa toplantılarımızın ikincisini gerçekleştireceğiz. Bundan sonra gündem, görevlendirme ve çalışma başlıkları belirleyeceğiz. Geçiş sürecinin yol haritasında çok detay var ve bunlar bugünden çalışılmazsa hatta cumhurbaşkanı adayından bu ortak çalışmalara uyacağına dair taahhüt alınmazsa ileride Türkiye gerçekten kaotik bir dönem yaşayabilir. Seçimi kazanabiliriz ama Türkiye'yi kaybedebiliriz."
Seçim Kanunu'nda değişiklik teklifi
Babacan, Seçim Kanunu'nda yapılan değişikliklerle ilgili kendisine yöneltilen soru üzerine, Meclis'e sunulan kanun teklifinin henüz son şeklini almadığını ve süreçte değişikliklere uğrayacağını düşündüklerini söyledi. Kanun teklifi ile ilgili değerlendirmelerini Meclis'te yasalaştıktan sonra yapacaklarını belirten Babacan, şöyle konuştu: "Biliyorsunuz Anayasamız gereği bu tür değişiklikler, değişiklik yapıldığından 1 yıl sonra ancak yapılabiliyor. Daha erken yapılan seçimlerde uygulanmıyor. Zaten işin püf noktası da bu. Yani bu teklife baktığımızda şunu görüyoruz; 2018’in seçim sonuçlarına bakılmış, 2018 seçimlerinde kurallar şu andaki geçerli kurallar değil de başka kurallar olarak uygulansaydı, şu kadar milletvekili iktidar partisinde daha fazla kazanacaktı, bu kadar milletvekili iktidarın küçük ortağı daha fazla kazanacaktı gibi bir hesapla bu teklif hazırlanmış. Oysa ki siyaset çok dinamik bir süreç. 2018'deki seçim sonuçlarını alıp en erken 2023'te uygulanacak seçimlere doğru bir projeksiyon yaptığınızda bu hesabın tutmasının son derece zor olduğunu düşünüyoruz. Çünkü trendler iktidar partilerinin aleyhine işliyor."
(AA)

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, yolsuzluk soruşturması kapsamında

Aliağa Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi ile Aliağa Şoförler

Karşıyaka Veteran Hentbol takımı, Burhaniye Turnuvası’nı namağlup birincilikle

Geleceğe yönelik finansal planlamalar yapılırken 2025 yılının yatırım fırsatlarını

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, geçen sene gerçekleşen

Aliağa Belediye Meclisi Temmuz ayı Olağan Toplantısı bu akşam gerçekleştirilecek. Aliağa

DEM Parti Aliağa İlçe Eş Başkanları Aynur Gezici ve Veysel Özbay, İzmir

TFF 2. Lig Kırmızı Grup temsilcisi Aliağaspor FK, yeni sezon öncesi transfer

13 ayrı dosyadan kesinleşmiş hapis cezası bulunan ve cezaevi firarisi olan M.Ş., Aliağa'da

TFF 2. Lig Kırmızı Grup temsilcisi Aliağaspor FK, son olarak Pendikspor forması giyen

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Aliağa’daki yangının dikkatsizlik sonucu

AK Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, Aliağa Belediye

Çağdaş ve klasik ev stillerinde yerini alan konsol, 2025’in işlevsellik,

Doğayla baş başa, özgürlük hissi ile dolu bir yaşamı sembolize eden

Aliağa Ticaret Odası (ALTO) tarafından, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) desteğiyle hayata

Aliağa’da, mavi bayraklı Ağapark ve Ön Plajlar, 2025 yaz sezonuna kapılarını

Aliağa Petkimspor, iç transferde 28 yaşındaki uzunu Troy Selim Şav ile yeniden

AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, İzmir'de CHP'li belediyelerin yalnızca

CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ndeki

DEM Parti Aliağa Başkanlığı, Çarşamba Pazarı’nda bildiri dağıtarak Temmuz

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve Belediye-İş Sendikası Genel

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Egeşehir AŞ tarafından yürütülen

İzmir Büyükşehir Belediyesi, işe alımlarda halkın katılımını ve şeffaflığı

Tüpraş ve Ravago işçileri, 15-16 Haziran Direnişi’ni anma etkinliğinde,

İzmir, Türkiye’nin en büyük liman şehirlerinden biri olmasının

CHP Parti Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Deniz Yücel, gazeteci

30 ilçede bulunan 62 istasyonda 7 gün 24 saat görev yapan İzmir İtfaiyesi,

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, çevresel gürültüyle

Aliağa Belediyesi Taekwondo Kursu’nun sporcuları kuşak atladı. Taekwondocular

Bu sezon TFF 2.Lig Kırmızı grupta mücadele edecek Aliağa FK'da yeni transfer

İzmir Bakırçay Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şermin Tağıl, orman yangınlarının