131019098
19 Mart 2024, Salı

HDP’DEN DAYANIŞMA ÇAĞRISI

22 Ağustos 2019, Perşembe 06:22

     


Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyum atanmasına ilişkin HDP Aliağa İlçe Başkanlığı’ndan açıklama yapıldı. Açıklamada, “Halkın iradesini gasp eden bir iktidar karşısında tüm demokrasi güçlerini dayanışmaya çağırıyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyum atanması nedeniyle HDP Aliağa İlçe Başkanlığı’nda basın açıklaması yapıldı. Diyarbakır’da yüzde 63, Mardin’de yüzde 56 ve Van’da yüzde 53 oyla seçilmiş olan belediye eşbaşkanlarının İçişleri Bakanlığı’nın yalanlara ve hukuksuz gerekçelere dayalı bir emri ile görevden alındığını söyleyen HDP Aliağa İlçe Eşbaşkanı Gül Ekici, belediye meclis üyelerine ve belediyelerde çalışanlara yönelik ağır bir gözaltı operasyonunun halen sürdüğünü ifade etti.

“Yeni ve açık bir siyasi darbe”

Kayyum atamalarının yeni ve açık bir siyasi darbe olduğunu söyleyen Ekici, “Bu aynı zamanda Kürt halkının siyasi iradesine dönük açık ve düşmanca bir tutumdur. İçişleri Bakanlığı hak ve özgürlüklerin gasp edilmesinin, provokasyonların, demokrasinin zerresini bile bırakmayan karar ve uygulamaların tetikçisidir ve bir darbe odağıdır. Kayyımlar döneminde bu 3 büyükşehir başta olmak üzere bütün belediyelerin kaynakları tüketilmiş, bir enkaz geride bırakılmıştır. İçişleri Bakanlığı ve iktidar, Sayıştay raporlarında da görüldüğü gibi, kayyımlar aracılığıyla yolsuzlukların ve hırsızlıkların odağı olmuştur. Bu iktidar ve İçişleri Bakanlığı geçmiş kayyım döneminde yapılmış olan yolsuzlukların ve usulsüzlüklerin ortaya çıkarılmasını, halkın kaynaklarını çalıp çırpan kayyımların rezilliklerinin ortaya saçılmasını hazmedememiştir. Yerelde de asker ve sivil bürokrasi bu yolsuzluk düzeninden beslendiği için kayyımlar döneminin destekçisi olmuştur. Bu iktidarın zerre kadar demokratik meşruiyeti kalmamıştır. Halkın iradesini gasp etmek, seçim sonucunda sandıkta kazanamadıklarını devlet şiddeti, zoru ve hilesi ile gasp etmek bu iktidarın, AKP-MHP ittifakının bir olağanı olmuştur.” dedi.

“Ortak ve kararlı mücadele ile kazanabiliriz”

Bu uygulamaları halkın asla kabullenmeyeceğini, daha önceden olduğu gibi iradesine, seçilmişlerine ve partisine sahip çıkacağını vurgulayan Gül Ekici, “Halkın iradesini gasp eden, sandık iradesini ve seçimleri tanımayan bir iktidar karşısında tüm demokrasi güçleri, vicdan sahibi tüm yurttaşlarımızı, Meclis içindeki ve dışındaki tüm muhalefet partilerini, sivil toplum kuruluşlarını, sendika ve meslek birliklerini, demokratik dernekleri dayanışmaya çağırıyoruz. Bu iktidara karşı bütün meşru ve demokratik mücadele yollarını kullanmak hem anayasal hem de evrensel hukuktan kaynaklanan tartışılmaz bir haktır. Demokrasiyi ancak demokrasi güçlerinin ortak ve kararlı mücadelesi ile kazanabiliriz. Türkiye’nin her bir köşesinde 31 Mart ve 23 Haziran’da oy kullanmış, AKP-MHP ittifakının kaybetmesi ve demokrasinin kazanması için çalışmış olan herkese çağrımızdır. Bu sadece HDP’nin ve Kürt halkının sorunu değildir; tüm Türkiye halklarının, tüm demokrasi güçlerinin ortak sorunudur. Susmayın, susmak onaylamaktır.” diye konuştu.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler