Yurt sorununu meclise taşıdı
22 Ağustos 2023, Salı 07:27| Tweet |
Gelecek Partisi İzmir Milletvekili Mustafa Bilici, 2023-2024 eğitim-öğretim dönemi başında öğrencilerin yurt sorunu yaşadığını ve AK Parti iktidarı tarafından görmezden gelindiğini söyledi.
Gelecek Partisi İzmir Milletvekili Mustafa Bilici, 2023-2024 eğitim-öğretim dönemi başında öğrencilerin ve ailelerinin korkusu haline geldiğini söylediği yurt sorununu meclise taşıdı. Gelecek Partisi İzmir Milletvekili Mustafa Bilici açıklamasında, “Yüksek öğrenime devam eden ve yeni kayıt yaptıracak öğrencilerin yurt sorunu AK Parti iktidarı tarafından görmezden geliniyor. Hükümet, öğrencilerin bu haklı ve masum talebine şiddet ve baskıyla cevap veriyor. Milyonlarca üniversite öğrencisinin olduğu ülkemizde, yurt sorunu büyük bir krize dönüşmüşken ilgili bakanlık kapasite bakımından Avrupa’da birinciyiz diye açıklama yaparak milletin aklıyla alay ediyor. İktidar mensupları çevresine bakarak, tüm vatandaşları mutlu, bir eli yağda, bir eli balda zannediyor. Seçimlerde istediğini alan AK Parti, seçimlerden sonra milletten iyice uzaklaştı, yaşanan sıkıntıları inkâr ediyor, vatandaşın sitemini nankörlük olarak değerlendiriyor. Türkiye’de yüksek enflasyon ve zamlar ile birlikte yokluk ve yoksulluk her gün artıyor, vatandaşın alım gücü hızla düşüyor. Bu şartlarda öğrenci okutmanın maliyeti çok yükselmiş durumda, öğrenci ve aileler çaresizce devletten bir çözüm bekliyor” dedi.
“Öğrenciler ve aileleri çok ciddi sıkıntılar yaşıyor”
“2022-2023 eğitim öğretim yılı verilerine göre; ülkemiz genelinde faaliyet gösteren üniversiteler ile ilgili istatistikler incelendiğinde Türkiye’de toplam 208 Yükseköğretim kurumunda toplam 6.950.142 öğrenci bulunmaktadır.” diyen Bilici açıklamasının devamında şunları söyledi; “2023-2024 eğitim öğretim döneminde kayıt yaptıracak öğrencilerle birlikte bu sayının daha artması beklenmektedir. Ancak barınma sorunu nedeniyle öğrenciler ve aileleri çok ciddi sıkıntılar yaşamakta olup, maalesef her yıl bu kaygı ve endişe giderek artmaktadır. Yurt başvurusu olumsuz sonuçlanan milyonlarca öğrenci, özellikle kız öğrenciler özel yurtlara yönelmek mecburiyetinde kalmaktadır. Maalesef bütçesine uygun olmadığı veya yüksek fiyatlar nedeniyle buralara da kayıt yaptıramamaktadır. Devlet ve özel yurtlardan umudunu kesen öğrenciler bu defa da alternatif olarak ev kiralamak zorunda bırakılmaktadır. Ancak yanlış ekonomik politikalar sonucu oluşan yüksek enflasyon ve kötü piyasa koşulları nedeniyle fahiş şekilde artan kiralara da güç yetirmek mümkün olmamaktadır.”
“Eğitim bir ayrıcalık değil, temel bir insan hakkıdır”
Barınma sorunu sebebiyle binlerce öğrencinin okulu bırakmak zorunda kaldığını söyleyen Bilici, “Ekonomik olanakları yetersiz öğrencilerin eğitim alma haklarını kullanmalarını sağlamak sosyal devlet olmanın ve toplumsal adalet ve fırsat eşitliği ilkelerinin temel gereklerindendir. Bunun için talep eden tüm öğrencilere her kademede, ama özellikle orta ve yükseköğretimde yurt olanağı sunmak sosyal devletin temel sorumluluğudur. Eğitim bir ayrıcalık değil, temel bir insan hakkıdır. Öğrencilerimizin insanca yaşayabilecekleri beslenme ve barınma hakkı, anayasal bir hak, kamusal bir sorumluluktur. 2023/2024 eğitim öğretim dönemi başında milyonlarca öğrenciyi etkileyen barınma sorunu, önceki yıllar ile karşılaştırılamaz boyutlara ulaşmıştır. Popülist politikalar sonucu üniversite sayılarının hızla arttığı ülkemizde, öğrenciler şehrin ekonomisi için bir müşteri değil, okuduğu süre boyunca şehrin bir parçası ve ülkenin geleceği olarak görülmeli ve barınma sorunlarına acilen çözüm bulunmalıdır.” dedi.
(SAMİYE ÖZTÜRK)

Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil

Aliağa Petkimspor, FIBA Europe Cup ikinci tur N Grubu’nda, İtalya deplasmanında

Esra Yüksel, ilk romanı Suretler İzler Gölgeler ile aile hafızasının

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik kooperatif davasının görülmesine

Enerjisa Enerji'nin iştiraki Eşarj, 15. Türkiye Enerji Zirvesi'nde Aliağa'daki

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, geçen ay limanlarda 46 milyon

Milli Eğitim Bakanlığınca, öğrencilere gerçek cihaz ve atölye ortamlarının

Aliağa Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası'nın olağan genel kurulu 13 Ocak

Aliağa Belediyesi Aile Danışma Merkezi tarafından, 9. ve 10. sınıf öğrencilerinin

Aliağalı yüzücüler, Trabzon’da yapılan Türkiye Finali yarışlarını

İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, kuyuların yenilenmesi, Sarıkız

Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertürk, Cumhurbaşkanı

Aliağa’da kurulan Demokrasi ve Kültür Derneği, ilk genel kurulda başkanlık

Modern hayatın sesleri arasında kaybolmuş insanın iç dünyasına ışık tutan

Estetik duruşa önem veriyor ve vücudunuzu daha fit görmek istiyorsanız

Kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilişinin 91. yıl dönümü

Aliağa Belediyesi, üniversite sınavına hazırlanan öğrencilere ücretsiz

Aliağa’da 3 Aralık Dünya Engelliler Günü, etkinlikler, gösteriler,

Aliağa Belediye Meclisi'nde konuşan Başkan Serkan Acar, 2024 yılı Sayıştay Denetim

Genç yönetmen Hüseyin İlker Duman, zihinsel yüzleşme temalı

Ziraat Türkiye Kupası 4. turunda Aliağaspor FK deplasmanda karşılaştığı Sivasspor'u

Saadet Partisi İzmir İl Başkanlığı, teşkilat üyelerini daha fazla üye kazandırmaya

Engelli Bireylerin Sorunlarını Araştırma Komisyonu Ege Bölgesi İstişare Toplantısı,

SOCAR Energy School sertifika programının dördüncü döneminin açılış

Aliağa Belediye Meclisi Aralık ayı Olağan Toplantısı bu akşam gerçekleştirilecek.

Günümüz iş dünyasında hız, verimlilik ve esneklik başarı için

İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında

Hafta sonu etkili olan yağışlarda, Yenifoça merkezindeki derede İZSU çalışmaları

















