131019098
23 Nisan 2024, Salı

ADAR; “TEMİZ HAVA İSTASYONUNDAN VERİ ALINMAYA BAŞLANDI”

27 Aralık 2019, Cuma 06:21

     


İYİ Parti Aliağa İlçe Başkanlığı, Ege Temiz Hava Merkezi Müdürü Baytekin Bülbül’ü ziyaret etti. Aliağa’daki iki temiz hava istasyonundan birinden veri alınmaya başlandığını duyuran İYİ Parti Aliağa İlçe Başkanı Yavuz Adar, “Bozköy’deki temiz hava istasyonu da veri üretmeye Ocak ayı sonunda başlayacak.” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Aliağa İlçe Başkanlığı Aliağa’nın hava raporu verilerini almak amacıyla Ege Temiz Hava Merkezi Müdürü Baytekin Bülbül’ü ziyaret etti. Ziyarete İYİ Parti Aliağa İlçe Başkanı Yavuz Adar, İYİ Parti’li Aliağa Belediye Meclis Üyesi Sedat Sarı, Ege Temiz Hava Merkezi Müdürü Baytekin Bülbül ve İYİ Parti Aliağa İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Öztürk katılım gösterdi.

“Kamuoyunu bilgilendirmek adına çalışma yaptık”

Ziyaret sonrasında açıklamalarda bulunan İYİ Parti Aliağa İlçe Başkanı Yavuz Adar, “Uzun süredir Aliağa kamuoyunu meşgul eden Aliağa’daki ağır sanayinin ilçelere etkilere etkileri kirliliğe sebep olduğu bir hava kirliliği söz konusu. Bununla ilgili biz de İYİ Parti olarak dört beş aydır bir çalışmamız vardı. Aliağa halkı nasıl bir hava soluyor? Bu havanın içerisinde hangi maddeler var? Karbon monoksit olsun, Azotundan olsun, Ozonundan olsun, baca gazlarının katı atık yakılan soba gibi maddelerin sebep olduğu PN10 ve PN2,5 gibi hassas değerlerin ne olduğu konusunda kamuoyunu bilgilendirmek adına böyle bir çalışma yaptık. Bununla ilgili Aliağamızda kaç tane hava ölçüm cihazı var? Bu cihazların durumu nedir? Bugüne kadar ölçümü nedir diye baktığımızda bugüne kadar herhangi kamuoyunu aydınlatacak, kaygıları giderecek bir veriye ulaşamamıştık. Bunu da basın mensubu arkadaşlarla konuşarak dile getirmiştik.” dedi.

“Sokakları çiçek kokan bir Aliağa arzusuyla böyle bir çalışma yaptık”

Son yapmış oldukları çalışmalarda Aliağa’da iki tane temiz hava ölçüm istasyonun olduğuna ama ikisinin de aktif olmadığına ve veri üretmediğine şahit olduklarını söyleyen Adar, “Bunun gerekçelerini, neden çalışmadığını? Neden veri üretmediğini? Yetkililerden sorduk. Bununla ilgili İzmir’de 24 tane farklı noktada veri üretimi olan istasyonların olduğunu ve iki tanesinin de Aliağa olduğunun tespitini yaptık. Bunlardan bir tanesi Enka Spor Merkezi’nin orada olduğunun bir tanesinin de Bozköy’de olduğunun tespitini yaptık. Ve bunlardan bir veri alınmadığına şahit olduk. Bizim bu konuyu araştırmamız mı etkili oldu bilemiyorum ama geçtiğimiz gün itibariyle Enka Spor Tesisinin oradaki temiz hava istasyonundan veri alınmaya başlandığına şahit olduk. Bu sevindirici bir haber. Veri çalışmasında havanın temiz olduğu verilerine şahit olduk. Bozköy’deki temiz hava istasyonunda veri üretmeye Ocak ayı sonunda yazılımı tamamlandıktan sonra başlayacağının haberini aldık. Bununla ilgili tek yetkili ağızdan Ege Temiz Hava Merkezi Müdürlüğü’ne bir ziyaretimiz oldu. Direkt Müdür Baytekin Bülbül’den bu konu hakkında geniş detaylı bir bilgi aldık. Sokakları çiçek kokan bir Aliağa arzusuyla böyle bir çalışma yaptık. Bundan sonrada günlük veri alarak takip edeceğiz. Bununla ilgili Aliağa halkıda hava raporu verilerini takip edebilecek. Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağ, Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı adresinden verileri takip edebilirler.” İfadelerini kullandı.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler