22 Ekim 2024, Salı

Platformdan ‘kayyum’ eylemi

29 Haziran 2024, Cumartesi 08:00

     


Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri, Hakkâri Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış’ın görevden alınarak yerine kayyum atanmasına tepki olarak Demokrasi Meydanı’nda bir araya gelerek basın açıklaması ve oturma eylemi yaptılar.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nden (DEM) göreve seçilen Hakkâri Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış’ın görevden alınarak yerine kayyum atanmasına tepkiler sürüyor. Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri de bu kapsamda Demokrasi Meydanı’nda bir araya gelerek basın açıklaması ve oturma eylemi gerçekleştirdiler. Platform adına basın açıklaması yapan DEM Parti Aliağa İlçe Eşbaşkanı Veysel Özbay, “31 Mart seçimleri öncesinde bir çok il ve ilçede olduğu gibi Hakkari’de de her türlü kirli yönteme başvuran AKP-MHP faşizmi, yine de sandıkta umduğunu bulamadı. Haram seçmen taşıma, sandık güvenliğini ortadan kaldırma, para dağıtma gibi yollara başvuranlar yine de Hakkari halkının ortaya koyduğu irade beyanının önüne geçememiştir. Tüm bu hukuk dışı uygulamalara rağmen halkın iradesi bir kez daha sandıkta kazanmayı başarmıştır.” Dedi.

“İktidarın müdahale ettiği her şey vahim bir hal almakta”

İçişleri Bakanlığı’nın, 31 Mart 2024 Yerel Yönetim Seçimlerinde, Hakkari’de seçmenin yüzde 48,92’sinin oylarını alarak seçilen belediye eşbaşkanını görevden alarak, yerine Hakkari Valisini kayyum olarak atadığını kaydeden Özbay, “Kabul edilemez bu kayyum ataması, uzunca bir dönemdir serbest seçimlerin bir demokrasi ilkesi olmaktan, seçme ve seçilme hakkının ise temel bir yurttaşlık hakkı olmaktan çıkarıldığının bir kez daha açıkça ilanıdır. Miadı dolmuş ve ülkeyi yönetme kabiliyetini kaybetmiş iktidarın müdahale ettiği her şey vahim bir hal almaktadır. Ülkemizde virüs olur pandemiyle felakete dönüşür, yağmur yağar, sel olur felakete dönüşür, kar yağar, çığ olur felakete dönüşür, deprem olur,  felakete dönüşür, DEDAŞ görevini yapmaz, ihmali yangına sebep olur, devlet müdahale etmez felakete dönüşür. Nitekim Diyarbakır Çınar ile Mardin Mazıdağı ilçeleri arasındaki 66 kilometrelik alanda içindeki tarım arazilerinden yerleşim yerlerine kadar yayılan yangında gece görüşlü helikopterlerinin olmaması gerekçe gösterilir, müdahale edilmez ve yangın felakete dönüşür, 15 vatandaşımız hayatını kaybeder. Sorumlular sorumsuzca ülkeyi yönetmeye devam eder. AKP-MHP Faşizmi müdahale ettiği / etmediği her alanda ülkeyi felakete sürükleyeme devam etmektedir.” Diye konuştu.

“Daha önce denenmiş ve kabul görmemiş bu yöntemden vazgeçin”

Veysel Özbay, demokrasinin ve serbest seçimlerin içinin bu şekilde boşaltılıp adeta bir oyun haline getirilmesinin, böylelikle hukukun üstünlüğü ilkesinin, insan hakları ve demokrasi değerlerinin tümüyle ayaklar altına alınmasının hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini vurgulayarak, “Buradan iktidar ortaklarını bir kez daha uyarıyoruz: daha önce denenmiş ve kabul görmemiş bu yol ve yöntemlerden vazgeçin. Demokrasiden yana tavır gösteren halkların gaspçı kayyım politikasına karşı tahammülü yoktur. Hakkâri halkı 2 ay önce sandıkta iradesini tecelli ettirmiştir. Size düşen sadece ve sadece bu iradeye saygı göstermektir. İnsan hakları ve demokrasi değerlerinden yana herkesi de siyasi iktidarın bu müdahalesine itiraz etmeye davet ediyoruz. Çünkü halkın/seçmenin iradesine sahip çıkmak, barış, insan hakları ve demokrasi değerlerini korumak, yurttaş olmayı sürdürebilmek herkes için görevdir.” Dedi.

(VOLKAN GÜNDÜZ)

 







 
Son Eklenen Haberler