131019098
19 Mart 2024, Salı

“TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİ ÜLKEMİZİN HANGİ SORUNUNA ÇARE OLACAK?”

30 Haziran 2020, Salı 07:00

     


CHP Aliağa İlçe Yönetimi, son günlerde gündemde olan Tamamlayıcı Emeklilik Sigortası Sistemiyle ilgili bir açıklamada bulundu. CHP Aliağa İlçe yönetimi adına açıklamada bulunan Başkan Özlem Şan Oğuzhan, “Tamamlayıcı emeklilik sistemi’ ülkemizin hangi sorununa çare olacak?” ifadelerini kullandı.

CHP Aliağa İlçe Yönetimi adına Başkan Özlem Şan Oğuzhan Tamamlayıcı Emeklilik Sigortası Sistemi hakkında bir basın açıklamasında bulundu. Oğuzhan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Son yıllarda işçinin memurun alın teriyle çalışan tüm emekçilerin kazanımları bir bir elinden alınırken ekonomik olarak dar boğaza giren hükümet çalışanın kıdem tazminatını ‘Tamamlayıcı Emeklilik Sigortası/Sistemi’ adı altında fona devretme girişiminde olduğunu görüyoruz ve ilgili girişimi asla doğru bulmuyoruz. Bugün, söylem olarak olmasa da eylem olarak yapılmak istenen, kıdem tazminatının fona devredilmedir. Ne var ki bu şekilde dile getirilmesi toplumun tüm kesimlerinden tepki göreceği için ‘Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ kılıfıyla formüle edilmek istenmektedir. Yani yine bir reform adıyla maaşlar aratacak diyerek ambalajlanan tasarının hayata geçmesi neticesinde çalışanların geçmiş ve geleceğe dönük tüm kazanımlarını ağır bir darbe alacaktır.” İfadelerini kullandı.

“Kepenk indiren esnafın sorununa çözüm üretmeli”

Açıklamasına hükümetin faaliyetlerini eleştirerek devam eden başkan Özlem Şan Oğuzhan, “Hükmet bugün kendine fon oluşturmak için emekçinin kazanımlarına göz dikmek yerine emeğiyle alın teriyle çok zor koşullarda hayatını idame ettirmeye çalışan yurttaşların ekmeğini büyütmek zorundadır. Kapanmamak için direnen fabrikaların, işletmelerin daha çok istihdam oluşturmasına destek olmalıdır. Kepenk indiren esnafın sorununa çözüm üretmelidir. Tüketime, savurganlığa yönelik politikaların yerine üretime yönelik politikalara yüzünü dönmesi gerektiğini artık görmelidir. Aslında hepimiz biliyoruz ki emekli maaşları bir düzenlemeyle kolaylıkla artırılabilir. Bunu için isim ya da sistem değişikliğine ihtiyaç yok. Ancak gerçek amacın maaşları artırmak değil, kendilerine rahatça kullanabilecekleri İşsizlik Fonu gibi yeni ve sınırsız bir kaynak yaratmaktır. Oysa bu güne kadar oluşturulan bu tür kaynak ve fonların hiçbir zaman çalışan lehine kullanılmadığını biliyoruz. O zaman soruyoruz ‘Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ ülkemizin hangi sorununa çare olacak.? Kimin nasıl işine yarayacak?” şeklinde konuştu.

“Kıdem tazminatı emekçinin geleceğidir”

Kıdem tazminatı hakkını ortadan kaldırmaya, daraltmaya ve budamaya dönük her türlü girişime fona devredilmesine ve/veya tamamlayıcı emeklilik sistemi adı altında yok edilmesine işçi ve işveren gibi karşı olduklarını söyleyen Oğuzhan: “Çünkü kıdem tazminatı emekçinin geleceğidir, güvencesidir. Kızının çeyizi, oğlunun düğünüdür. Ayrıca konuyla ilgili partimiz “Tamamlayıcı Emeklilik Sigortası” modeli yerine “Aile Desteği Sigortası” modelini önermektedir. Çünkü ADS modeline geçilmesi halinde emeklilerin yaşlılık aylığı artacak, 30 milyona yakın insanın yoksulluktan kurtulacak ve kıdem tazminatını yok etme gerekçesi ortadan kalkacaktır.” Dedi.

(DERYA SÜNER) 







 
Son Eklenen Haberler