131019098
29 Mart 2024, Cuma

SPOR SALONLARI YENİ DÖNEME HAZIRLANIYOR

3 Haziran 2020, Çarşamba 06:03

     


Normalleşme sürecinin başlamasıyla açılmasına karar verilen spor salonlarının yeni dönem çalışma koşulları ile ilgili Sağlık Bakanlığı genelge yayınladı.

Ülke genelinde normalleşme sürecinin başlamasıyla Aliağa’da da spor salonları birer birer açılmaya başladı. Sağlık Bakanlığı normalleşme süreciyle uzun bir aradan sonra faaliyete geçecek spor salonlarının yeni dönemde nasıl işleyeceği hakkında detaylı bir genelge yayınladı. Genelgeye göre spor salonları ve spor merkezlerinde alınması gereken önlemler şu şekilde sıralandı.

Sosyal mesafe en az 2 metre olacak

Bu kapsamda spor salonlarının girişine COVID-19 önlemleri ile ilgili afişler (el yıkama, maske kullanımı ve spor salonunun içinde uyulması gereken kurallar) asılacak. Spor salonlarının girişinde ve içerde el antiseptiği bulundurulması zorunlu olacak. Spor salonundaki kişi sayısı spor yapılacak alanda her 6 metrekareye bir kişi olacak şekilde sınırlandırılacak. Spor salonlarında çalışma koşulları nedeniyle müşterilerin birbiri ve çalışanlarla yakın teması söz konusu olduğundan sosyal mesafe en az 2 metre olarak uygulanmalıdır. Spor salonundaki koşu bandı/bisiklet vb. ekipman aralarında en az 2 metre olacak şekilde yerleştirilecek. Müşteriler randevu ile kabul edilecek. Müşterilerin giriş/çıkış saatleri kaydedilecek. Spor Salonlarının giriş ve çıkışına pedallı ve kapaklı çöp kutusu konulacak ve düzenli olarak boşaltılacak. Kronik hastalığı olanlar, 65 yaş üstündekiler ile huzurevi, cezaevi, bakım merkezi çalışanları çalıştıkları ortamda bulaştırma riski olduğundan spor salonlarına gitmemeleri önerilecek.

Maskeler N95/FFP2 nitelikte olacak

Takım oyunlarının ve yakın temas gerektiren (boks, güreş gibi) sporların yapılmaması uygun olacağı genelgede belirtildi. Bu sporlardan temassız antrenman yapabilenler bireysel olarak ve 2 metre mesafe şartı ile antrenman yapabilecek. Temas gerektirmeyen sporlar kişiler arası sosyal mesafe ( en az 2 metre) korunarak yapılabilecek. Spor salonuna maskesiz müşteri/ çalışan alınmayacak. Spor salonunda da maske takmaya devam edecekler. Kullanılacak maskeler N95/FFP2 nitelikte olacak. Müşterilerin kullandığı egzersiz araçlarının yanlarına Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış dezenfektan özelliği olan mendiller konulacak. Spor salonunda su ve sabuna erişim kolay olacak ve burada tek kullanımlık kâğıt havlular bulunması sağlanacak. Mümkünse koşu bandı ve ağırlık çalışılan alanlar ayrılacak.

Salonlar sık sık havalandırılacak

Spor salonlarına girişte ateş ölçümü yapılacak, ateşi 38.0C’dan yüksek olanlar spor salonlarına alınmayacak. Ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı belirtileri olan, COVID-19 vakası veya temaslısı spor salonlarına alınmayacak. Bu müşteriler tıbbi maske takılarak sağlık kurumuna yönlendirilecek. Spor salonuna giderken kişisel havlu ve mat vb. malzemeler götürülecek. Havluların işletme tarafından karşılanması halinde poşetli veya görevli personel tarafından verilmesi, mat türü malzemenin de her kullanıcıdan sonra dezenfeksiyonunun sağlanması gerekecek. Spor salonları sık sık havalandırılacak.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler