131019098
3 Mayıs 2024, Cuma

MÜSLÜM TURAN: “BRİÇ SPORUNU ÖĞRENMEK İSTEYENLERE ULAŞMAK İSTİYORUZ”

3 Aralık 2021, Cuma 06:07

     


Aliağa Briç Spor Kulübü Derneği Başkanı Müslüm Turan ile briç sporuyla ilgili konuştuk. Turan, briç sporunu Aliağa’da yaygınlaştırmak istediklerini dile getirdi.

Aliağa Briç Spor Kulübü Derneği Başkanı Müslüm Turan ile Briç sporuyla ilgili detayları ve bu sporun Aliağa’daki yerini konuştuk. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Başkan Müslüm Turan, “Biz briç sevdalısı 7 kişi, 2015 yılında bir araya gelerek Aliağa Briç Spor Kulübü Derneği’ni kurduk. Kurulduktan kısa bir süre sonra da üye sayımız 40’ları buldu. Başlangıçta oyun yeri bulma konusunda sıkıntılar yaşadık ama bu yaşadığımız sıkıntılar bizi ulusal çapta 5 turnuva düzenlemekten alıkoymadı. Tabi bu organizasyonlarda bize gerekli yer vesaire gibi konularda destek veren Aliağa Belediyesi’nin yardımlarını unutmamak gerek. Süreç içerisinde, Belediyemizin TOKİ konutları misafirhanesinde bize yer tahsis etmesi faaliyetlerimizi rahatça yürütebileceğimiz bir mekana kavuşmamız bağlamında bizi çok rahatlattı. Yeni başlayanlar ve orta seviye oyuncular için kurslar açtık ve yoğun bir katılımla birlikte keyifli dersler yaptık. Arada turnuvalarımızı da gerçekleştirmekteydik. Ancak araya bir pandemi girdi ve tüm bu düzenimiz altüst oldu ne yazık ki. Belli bir seviyede olan sporcular için internet üzerinden turnuvalara katılmak belki seviyelerinin en azından gerilememesini sağladıysa da yeni başlayanların briç öğrenme istekleri sekteye uğradı haliyle. Aşılamanın hız kazanmasıyla oyun yasağının kalkması bizi tekrar sosyal olarak bir araya getirdi ve asıl amacımız olan briç sporunu yayma/geliştirme faaliyetlerine yeniden başladık. Bu bağlamda her hafta Çarşamba günleri 19.00-21.00 saatleri arasında yeni başlayanlar için ücretsiz eğitim kursuna yeniden başladık. Ayrıca orta seviye briç oyuncuları için de sistem ve yer oyunu kursları açmayı da planlamaktayız. Ne kadar geniş bir aile olsak da nüfusu 100.000’i geçkin Aliağa’da ulaşamadığımız birçok kişi olacaktır. Briç sporunu az da olsa bilen ya da öğrenmek isteyenlere ulaşmak istiyoruz.” Dedi.

“İnsanların sosyal yönünü de geliştiren bir spor”

Briç sporunu bilmeyenler için kısaca tanıtan Başkan Turan, “Briç bir deste (52 adet) iskambil kağıdı ile yani pişpirik (pişti) oynadığımız kartlarla ve en az 4 kişiyle eşli oynanan bir beyin sporudur. Oyun kartlarıyla beyin sporu yapılabileceği pek çoğumuza abes gelebilir ama briç, 1996 yılında Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin aldığı karar ile tüm dünyada “akıl sporu” olarak kabul edilmiş, dünya çapında resmi federasyonları kurulmuş bir spor dalıdır. Farklı kategorileri olmakla birlikte cinsiyet, dil ya da yaş gibi kriterleri yoktur. Yani her yaştan her dilden ve her cinsiyetten kişiler bir arada bu sporu yapabilirler. Briç oynayan biri ile oynamayan biri arasındaki herhangi bir konuda zihinsel yarışmanın sonucu, aynı atlet ile normal insan arasındaki yarışın sonucu gibi olur. Briççi, aynı anda birçok yönüyle birçok konuyu, düşünce tembelliği yapmaksızın düşünüp sonuçlandırabilir. Evet, fiziksel aktivite açısından düşünülünce pasif bir spor gibi görülmekle beraber zihinsel anlamda süper bir efor harcamak gerekir. Sadece bu da değil, briç, zihni hareketli tutarak zihinsel rahatsızlıkların oluşumunu önler. ABD California Üniversitesi'nin, bir dizi denek üzerinde uyguladığı grup çalışmaları sonucunda yayınlanan raporda, bricin, Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklara karşı bir çare olduğu belirtiliyor. Briç bağışıklık sistemini güçlendirir. Oynadığınız eli düşünürken, zihindeki güncel problemleri unutturur ve stresin etkisini azaltır. Briç bir ortakla ve takımla oynandığı için, insanların sosyal yönünü de geliştiren bir spordur.” İfadelerini kullandı.

“Gelin tanışalım, bakarsınız aramızdan yeni şampiyonlar çıkar”

Briçin bazı okullarda ders olarak okutulduğunu da belirterek sözlerine devam eden Başkan Turan, “ Briç, son yıllarda bazı özel okullar(ilk-orta ve lise) ile üniversitelerin bazı bölümlerinde seçmeli ders olarak da okutulmaktadır. Özellikle U13, U16, U21 ve U26 kategorisinde yarışan milli sporcu sayısı briç sporu için yeterli sayıda değildir. Milli sporculara üniversite sınavında verilecek ek puanlar ya da burslar da düşünüldüğünde, milli sporcu olma şansı yüksek olan bir dalda faaliyet göstermek avantajlı olabilir. Briç yarışmalarında veya kulüplerde karşılaşacağınız ve hatta masalarında rakip olarak oynayabileceğiniz bu kişilerle, sosyal statüleri kırarak ilişki kurabilirsiniz. Kim bilir, belki de onlarla aynı takımda belki de ortağı olarak bile briç oynayabilirsiniz. Bunu size sağlayabilecek başkaca bir spor dalı yoktur. Briç öğrenmenin zor olduğu söylenir ancak söylendiği ölçüde zor bir oyun değildir. Yeni öğrendiğimiz her şeyin başlangıçta bize zor gelmesi olağandır. Biraz sabır, öğrenme isteği ve biraz da egzersiz tüm bu zorlukları aşmamızı sağlayacaktır. Bize ulaşmak için web adresimiz olan www.aliagabric.com adresine bir göz atmanız yeter. İletişim adresimiz ve iletişim numaralarımız burada mevcuttur. Uzun sözün kısası gelin tanışalım kim bilir bakarsınız yeni şampiyonlar çıkar aramızdan.” Şeklinde konuştu.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler