131019098
26 Nisan 2024, Cuma

Golf Kuralları

14 Eylül 2017, Perşembe 15:31

     


Her ne kadar ülkemizde kültürü tam olarak oturmamış olsa da golf sporu son dönemlerin en popülerleri arasına girmeyi başarmıştır. Bilindiği üzere uluslararası düzenlenen turnuvalar, ülkemizde yapılan aktiviteler sayesinde golf sporunun gelişme süreci de devam etmektedir. Bu sporu yeni öğrenenler ve tam olarak profesyonel olarak oynamak isteyenler ise golf kuralları hakkında araştırmalar yapmaktadır.

Golf Nedir? Nasıl Oynanır?

Golf sporunu tanımlamak gerekirse; geniş, kapalı ya da açık, ufak bir topu sopalar yardımıyla deliğe sokma amaçlı olarak oynanan bir sportif faaliyettir. Golf sahasında belirlenen topların ve sopaların belli bir standardı bulunmakla birlikte genellikle 9 ile 18 delikten oluşur. Ancak bu spor salonunun türüne, büyüklüğüne ve bulunduğu alana bağlı olarak zaman zaman değişiklik gösterebilir. Genellikle sahanın uzunluğu 100 metre ile 600 metre arasında değişmekte ve bu boyutlara uygun olarak delikler yerleştirilmektedir. Sopa yardımıyla deliğe sokulan toplar ise atan kişiye ek bir puan ya da galibiyet getirecektir.

Golf Kuralları Nelerdir?

Golf kuralları ise kendi içerisinde ikiye ayrılmakla birlikte bunlar golfta görgü kuralları ve golfta oyun kuralları şeklindedir. Bunlar hem oyunun kalitesini arttırmakta hem de oyuncuların hata yapma olasılığını en aza indirmektedir.

Golfta Görgü Kuralları

Golf sporunu diğer spor oyunlarından ayıran ve farklı kılan özelliklerden birisi de sporcuların birbirine büyük saygısı olması, sahada diğer oyuncuların rahat bir şekilde aktiviteyi tamamlamasıdır. Ayrıca görgü kuralları golfun olmazsa olmazları arasında da yer alır. Golfta uygulanması gereken görgü kuralları ise şu şekildedir;

-Vuruş ya da swing sırasında mutlaka golf sopasının başkasını rahatsız etmeyecek şekilde kullanılması gerekir. Zarar verecek bir pozisyonda olmaması hem kişinin hareketlerini zorlamayacak hem de çevresindeki sporcuların rahatsız olmasını engellemeyecektir.

-Golfta odaklanmanın önemi oldukça fazla olduğu için mutlaka başka bir sporcu atış yaparken gürültü yapmamak ya da rahatsız etmemek önemlidir.

-Vuruş sırasında kaldırılan çim kapakları da geri kapatılmalıdır.

Golfta Oyun Kuralları

Golf içerisinde oyundaki düzenin kurulması ve sporcular arasındaki rekabetin zedelenmemesi için bazı kurallar bulunmaktadır. Golfta oyun kuralları ise şu şekildedir;

-Sizin için verilen sınırların dışına çıkmamaya özen gösterin ve başlama yeri işaretlerinin içerisinde topa vurunuz. Önünde vurmanız tavsiye edilmemekle birlikte alanın dışına çıkmanız halinde oyun kuralları açısından sıkıntı oluşmaz, ancak rakibiniz tekrar atış isteyebilir.

-Topa durduğu gibi vurulması da golfun kuralları arasında yer alır. Topa itme, kepçeleme, bastırma gibi işlemler yapmanız halinde kural ihlali gerçekleşir. Bu tür hataların yapılması halinde ise iki ceza vuruşu ya da maç oyununda delik kaybı ile cezalandırılır.

-Pata hattında iken sahadaki ayakkabı çivisi izi de dahil olmak üzere herhangi bir dokunuş ya da değişiklik yapamazsınız. Burada sadece top izlerini ve çukurları bir miktar düzeltme şansınız bulunur.

-Green alanında da topun yerini işaretleyebilir, temizleyebilir ya da topunuzu kaldırabilirsiniz. Ancak bu yüzeyde top yuvarlayarak ya da eliniz ile yüzey kontrolü yapamazsınız.

-Duran topunuz ortağınız tarafından oynatılabilmekle birlikte eğer kendiliğinden oynama olursa ceza vuruşu alırsınız ve topu tekrar eski yerine koymanız gerekir.

Oynadığınız top başkası tarafından saptırılır ya da durdurulursa;

*Rakibin bu tür bir işlem yapması halinde vuruşu tekrarlama hakkınız bulunmaktadır.

*Eğer vuruş sayısı oyunu oynuyorsanız; top yönünden saptırılırsa ya da durdurma işlemi olursa, herhangi bir ceza olmaz.

*Topun başka bir top tarafından yerinden oynatılması halinde de ceza olmaz ve topun durduğu yerden oyun devam eder.

*Vuruş sayısı oynuyorsanız ve iki top da green üzerine olursa iki ceza vuruşu verilir.

 

Golf hakkında daha fazla bilgi almak için golf haberleri sayfamızı inceleyebilirsiniz. 







 
Son Eklenen Haberler