Gemi sökümün genişlemesine çevrecilerden itiraz
25 Haziran 2026, Perşembe Paylaş Gönderiyi YayınlaGemi söküm bölgesindeki kapasite artışı ve alan genişletme projesinin ÇED süreci kapsamında düzenlenen Halkın Katılımı Toplantısı’nda, tesislerin altyapı ve denetim eksikliklerine dikkat çeken çevre platformları ile sivil toplum örgütleri itirazlarını sıralayarak salonu terk etti.
Gemi söküm bölgesinde planlanan kapasite artışı ve alan genişletme projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci kapsamında, Aliağa Belediyesi Meclis Salonu’nda "Halkın Katılımı Toplantısı" gerçekleştirildi. Toplantıya; Türkiye Gemi Geri Dönüşüm Koordinasyonu, Ege Çevre ve Kültür Derneği (EGEÇEP), Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu, Foça Çevre Platformu, İzmir Yaşam Alanları, Çevre Mühendisleri Odası, DEM Parti Aliağa İlçe Örgütü ve CHP Aliağa Belediye Meclis Üyesi İbrahim Doğangül katıldı. Toplantıda yer alan çevreciler, projeye yönelik itirazlarını sıraladıktan sonra salonu terk etti.
"Toplum ve çevre sağlığı açısından önemli bir tehlike kaynağı "
Mevcut haliyle çalışanlar, toplum ve çevre sağlığı açısından gemi söküm tesislerinin çok önemli bir tehlike kaynağı olduğunu vurgulayan çevreciler, "Bu atık gemi geri dönüşüm tesislerinin üretim kapasiteleri ve kullanım alanları sürekli arttığı halde, şimdiye kadar 'ÇED Yönetmeliği’nden önce üretime başladığı' kılıfı altında ÇED’den muaf tutulmuşlardı" açıklamasında bulundu. Türkiye Gemi Geri Dönüşüm Koordinasyonu, söz konusu ÇED muafiyetinin daha önce dava konusu yapıldığını hatırlattı. Davanın süre yönünden reddedilmesi üzerine Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunulduğunu ve yargılamanın devam ettiğini belirten Koordinasyon; tesislerin çevresel etki değerlendirmelerinin yapılmamış olması gerekçesiyle AB onayı verilmesine karşı Avrupa Komisyonu nezdinde de itirazda bulunduklarını ve verilmiş sertifikaların geri alınmasını talep ettiklerini dile getirdi.
"Yapılan iş hukuksuzluklara kılıf yaratma çabası"
Çok önceden yapılması gereken ÇED sürecinin şimdi başlatıldığını ve halkın katılımı toplantısı yapılması kararı alındığını belirten Koordinasyon, yürütülen bu işlemin hukuksuzluklara kılıf yaratma çabasından öteye geçemediğini vurguladı. Halkın Katılımı Toplantısı’nda itirazlarını sunan Koordinasyon, ÇED başvuru dosyasında projenin amaç ve konusunun belirsiz olduğunu, dosyada hiçbir saha çalışması ile atıklara ilişkin verinin bulunmadığını kaydetti.
"Altyapı ve denetim olmadan yapılan ÇED göz boyamadır"
Koordinasyon tarafından yapılan açıklamada, "Aliağa’daki gemi söküm sektörünün; kuru havuz gibi tam koruma sağlayacak altyapı dönüşümlerine, gerçek anlamda yürütülen bir ÇED süreciyle desteklenen güçlü bir çevresel izin ve denetim sistemine, ayrıca işçi sağlığı alanında şeffaflık, etkin koruma ve meslek hastalıklarının tanınmasına ihtiyacı vardır. Bu koşullar sağlanmadan yürütülen bir ÇED sürecinin göz boyamadan ibaret olduğu açıktır " ifadelerine yer verildi.
(VOLKAN GÜNDÜZ)