13 Ocak 2026, Salı

ALİAĞA’YA AKILLI KARAR DESTEK SİSTEMİ GELİYOR

02 Ocak 2013, Çarşamba Paylaş Gönderiyi Yayınla
ALİAĞA’YA AKILLI KARAR DESTEK SİSTEMİ GELİYOR İlçenin polis sorumluluk bölgesindeki yoğun yerler 27 noktada 57 adet sabit, 23 adet hareketli, toplam 80 kamera ile kent güvenlik yönetim sistemi (MOBESE) donatılacak.

Haber: Selda Bektaş

Aliağa Belediyesi ve Aliağa İlçe Emniyet Müdürlüğü İşbirliği ile ilçedeki mevcut kamera sayısının artırılmasına yönelik kurulması planlanan Kent Güvenlik Yönetim Sistemi(KGYS), Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu( MOBESE) ve Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) ile Aliağa daha güvenli bir kent olacak. İlçede görev yapan güvenlik güçleri de boyutları ve yöntemleri her geçen gün değişen suç olgusu ile ilgili bilgi ve tecrübelerini yenileme ve yeni araç ve yöntemleri uygulama çabası gösteriyor.   Denetim görevini daha etkin bir şekilde gerçekleştirmek ve mevzuata uygun olarak elde edilen görüntülerin tek elden işlenerek olay olmadan müdahale edilmesi ya da meydana gelen olayların çözümlenebilmesi amacıyla kurulacak olan bu elektronik sistemlerle ilçe giriş çıkışları, cadde, sokak ve kamuya açık alanlar 24 saat kontrol altında olacak.

TAHMİNİ MALİYETİ 705 BİN DOLAR

Başlangıçta ilçenin polis sorumluluk bölgesinde kavşaklarda,  kamuya açık alanlarda ve şehrin merkezinde olmak üzere 27 noktada 57 adet sabit   23 adet speed dome (hareketli)  toplam  80 kamera ile  kent güvenlik yönetim sistemi (mobese) kurulması düşünülüyor. Kurulacak sistemin merkezi, ilçe emniyet müdürlü ana hizmet binası olarak planlanıyor. 80 bin Dolarlık 16 bin metre uzunluğunda Fiber Kablonun kullanılacağı tahmini maliyetler ise şöyle; 27 noktaya kurulacak (53 sabit + 27 hareketli) kamera maliyeti 325 bin dolar, kablolama saha maliyetleri; 200 bin dolar, komuta merkezi maliyeti; 100 bin dolar, toplam maliyet de 705 bin Dolar olması tahmin ediliyor. PTS(Plaka Tanıma Sistemi)  ilave yapılması halinde bu maliyet 150 bin dolar daha artacak. Mobese’nin fiyatlandırılmasında günümüzün değişen teknolojik şartlarına göre değişiklik gösterebileceği belirtiliyor. 2012 İlçe İdare Kurulu Toplantısı sırasında Aliağa İlçe Emniyet Müdürü Hasan Tuğan tarafından sistem ile ilgili tahmini maliyetlerin belirtilmesinin yanı sıra öncelikle altyapının geliştirilmesi öneriliyor.

VERİ TABANINA ATILAN HER TÜRLÜ BİLGİ VE GÖRÜNTÜDEN ANINDA SORGU YAPILABİLECEK

Sistem hakkında genel olarak bilgi veren ve sistemin hukuki açıdan da pek çok kişiye fayda sağlayacağını belirten Hasan Tuğan; “ Bu hizmetler ile İlçenin giriş çıkış noktalarının, önemli bölgelerinin, cadde ve sokaklarının 24 saat kontrol altında bulundurulması sağlanacak. Olaylara karşı daha etkin olarak personel ve ekiplerin sevk idaresini sağlanmış olacağız.  Elde edilen verilerin ortak bir yerde toplanması, paylaşılması, sorgulanması, saklanması ve çözümlenebilmesine yönelik çalışmaların yapılması için veri tabanına atılan her türlü bilgi ve görüntüden anında sorgu yapılabilecek. Şehir genelindeki trafik yönünden gerekli izleme ve kontroller sürekli hale getirilebilecek. Kısacası Aliağa’ya akıllı bir karar destek sistemi olacak” diye konuştu. Sistemin altyapısı kablosuz ve kablolu (yeraltı) şeklinde olacak. Yapılacak olan sistem için kablosuz ağlar kurulabiliyor ancak, günümüzün gelişen teknolojilerinde kablosuz ağların jammer denilen sinyal kesiciler ile engellenmesi, hava şartlarına göre sinyal kalitesinin düşmesi ve net görüntü alınamaması nedeniyle tercih edilmiyor.

BÜYÜKŞEHİR İLE YAZIŞMALAR SÜRÜYOR

Mevcut durumuyla 2918 sayılı kanuna eklenen geçici madde ile yapılan düzenlemede; belediye imkanları ile kurulacak olan TEDES aracılığıyla uygulanan idari para cezalarının %30’unun bir sonraki ay belediyelere aktarılması imkanı tanıyacak.Aliağa Belediyesi Başkanlığı aracılığı ile bazı özel şirketler (superonline, vodafone vb.) tarafından protokolle tahsis edildiği ifade edilen altyapının kullanılması ile ilgili olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yazışmalar yapılıyor. Sistem ile ilgili çalışmalara geçmek için cevabi yazı bekleniyor.+++MOBESE , Kent güvenlik sistemine dahil olan ve tek merkezden yapılan izlemeler ile ilçe giriş çıkışları ve diğer cadde, sokak ile kamuya açık alanlardan kameralar ile elde edilen görüntülerin depolandığı sistemi ifade ederken,TEDES ise  kent güvenlik sistemine dahil olan ve tek merkezden yapılan izlemelere entegre edilecek sistem ile elde edilen görüntüler ve veriler sayesinde şehir genelinde trafikle ilgili gerek izleme gerek düzenleme ve gerektiğinde cezai işlemlerin uygulanacağı bir sistem anlamına geliyor.