13 Ocak 2026, Salı

AYTUN ÇIRAY: "BU ANAYASA TASLAĞI GAYRİMEŞRUDUR"

03 Ocak 2017, Salı Paylaş Gönderiyi Yayınla
AYTUN ÇIRAY: "BU ANAYASA TASLAĞI GAYRİMEŞRUDUR"

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray Aliağa'da partililerle buluştu. İl binasındaki toplantıda ülke gündemine dair açıklamalar yapan Çıray, terör olaylarından başkanlık sistemine kadar geniş bir yelpazede değerlendirmelerde bulundu. Çıray, yaptığı açıklamada Ak Parti’nin hazırladığı anayasanın gayrımeşru olduğunu dikkat çekti.

Anayasanın millete haber etmeden hazırlandığını dile getiren Çıray şunları söyledi: "Ben bu anayasayı özü itibariyle tartışmıyorum. Çoğu yerde maddelerine girmiyorum. Oralara girip bu anayasa taslağını meşrulaştırmak istemiyorum. Çünkü anayasa sosyal bir mukaveledir. Sosyal mukavelelerin nasıl olacağı ulusal bazda hem de dünya çapında bellidir. Bir tane boncuk gözlü adamın koltuğunun altına A4 kağıdı koyup bir saraya bir başbakanlığa gitmesiyle, milletten gizli anayasa hazırlanmaz."

MEŞRUİYETİ HEP TARTIŞILACAK

Anayasa değişliklerinde nelere dikkat edilmesi gerektiğini aktaran Çıray, "Uluslararası Venedik Kriterleri’ne göre anayasa tartışmalarının ucu açık olur. Siyasi partilerin eşit, adil propaganda hakkı olması gerekir. Ülkede adil propaganda hakkı yok. Milletin haber alma özgürlüğü yok. Kapalı kapılar ardında hazırlanmış bir anayasa taslağı var." dedi. Çıray, konuşmasında 12 Eylül Anayasası’yla, Ak Parti'nin hazırladığı anayasa taslağını da karşılaştırdı. Hazırlanan anayasa taslağının 12 Eylül darbe anayasasından daha gayrımeşru olduğuna dikkat çeken Çıray, bu anayasa taslağının kabul edilmesi halinde bile meşruiyetinin hep tartışılacağını söyledi.

ANAYASA MASASINA OTURMAMALIYDIK

Çıray, Partisinin Anayasa hazırlık çalışmalarına katılmasını eleştirdi. AK Parti'nin anayasa çalışmalarında samimiyetsiz olduğunu belirten Çıray "Biz anayasa masasına oturmamalıydık. Buna meşruiyet sağladık. Samimiyetsiz olacakları kesindi. Gelecekleri yer burasıydı. Siyasette proaktif olunmalıdır. Siyasette öngörülü olunmalıdır. Siyaset böyle bir şeydir. Sürüklenerek siyaset olmaz." dedi.

DAHA İYİ KAVRAMLAR BULMALIYIZ

Cumhuriyet Halk Partisinin bu süreçte nasıl bir hat izlemesi gerektiğine değinen Çıray, CHP'ye partiler üstü bir görev düştüğünü belirtti. Cumhuriyeti koruyacak ve kollayacak bir siyaset ile buna uygun kadro mücadelesine ihtiyaçları olduğunu söyleyen Çıray, "Bu anayasa geçerse Türkiye'nin daha acı günlere gebe olduğunu düşünüyorum. İnşallah geçmez. Başkanlık sistemi eleştirisi yaparken buna daha iyi kavramlar bulmalıyız. Klasik sultanlık padişahlık kavramlarının dışında milletin başına neler geleceğini yeni kavramlarla anlatalım. Bizim oylarımız bu toplumdan gelecek. Uzaydan oy getirecek halimiz yok. Bu toplumu ikna etmememiz lazım. Biz ikna olmuşuz zaten. Bizim ikna etmemiz gereken karşıt görüşe oy verenler, onları saflaştırmadan kutuplaştırmadan siyaset yürütmek gerekiyor." dedi.

(İSMAİL AFACAN)