Aliağa Emek ve Barış Şenlikleri'nin 2. gününde yöneticiliğini Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Atilla Sertel’ih yaptığı konuşmacı olarak; Enver Aysever, Can Ataklı ve Orhan Bursalı’nın katıldığı "Yeni Anayasa'da basın ve özgürlükler" konulu panel yapıldı.ŞAHAP AVCI
Panelin yöneticiliğini yapan TGF) Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Atilla Sertel, ‘Yeni anayasa diye bir şey yok’ diyerek başladığı sözlerine “Dünyada basın özgürlüğü konusunda 148. sıradayız. Basın özgürlüğü konusunda Uganda bile bizden önde. Basın özgrlüğü gazeteciler için lazım değil. Basın özgürlüğü halk için gerekli olan bir özgürlüktür” dedi.
Gazeteciliğin artık holdinglerin yan kuruluşu olduğunu söyleyen Sertel “Bugün ülkemizde sermayenin 40 şirketi oluyor, 41. şirket olarak bir medya şirketi kurup bir gazete satın alıyor. Hükümetle çıkar ilişkileri olduğu için iktidara muhalefet edemiyor. Muhalefet eden yazarlarını ya susturuyor, ya da işten çıkartıyor. İşte böyle bir ülkede yaşıyoruz” diyerek, ülkemizdeki medyanın içerisinde bulunduğu durumu örnekleriyle anlattı.
Ülkemizde egemen güçlerin geçmişte Abdi İpekçileri, Uğur Mumcuları öldürerek susturmak istediklerini hatırlatan Sertel “Şimdi öldürmüyorlar, zindanlara atarak etkisizleştiriliyor” dedi.
BURSALI: ÖNÜMÜZE BİR UMUT KONDU
Cumhuriyet Gazetesi yazarı Orhan Bursalı, Sanki yeni bir anayasa yapılacakmış gibi Anayasa tartışması yapıldığına dikkat çekerek ”Önümüze bir umut kondu. Sanki yeni bir anayasa yaparsak sorunlarımız çözülecekmiş gibi gösteriliyor. Sanki bütün kötülüklerin anası 12 Eylül Anayasasıymış gibi gösteriliyor. 12 Eylül Anayasasında ‘Basın Hürdür sansür edilemez’ yazıyor. O madde hala orada duruyor. Basın hür mü?” diye sordu.
Yanında getirdiği ‘TUUKLU GAZETE’ yi gösteren Bursalı, “Madem basın hür ve sansür edilemiyorsa. Bu hangi ülkede çıkıyor ve neden çıkıyor acaba. 60 yıldır bu memleketi sağcılar yönetiyor. Memleketi batırdılar. Sanki bu onların hakkıymış gibi lanse ediliyor. Bu gün iktidar olanlar memleketi satsalar da, batırsalar da sanki onlar doğru yapıyorlar, ona muhalefet edenler haksızmış gibi gösteriliyor. Yanılış olan bu. Bunu 60 yıldır iktidarların yanlış uygulamalarından dolayı söylüyorum." dedi.
CAN ATAKLI; "ÜLKENİN SIKINTISI ANAYASA DEĞİL ÇOK DAHA BÜYÜK"
Bugünkü Anayasa'nın 20 yılda 116 maddesinin değiştiğini belirten gazeteci Can Ataklı "10 yıldır yeni anayasa konuşuluyor. Askerlerin yaptığı Anayasa değişti. Burada yapılmak istenen değiştirilmek istenen aslında ilk üç maddeyi değiştirmektir. Laiklik ve Atatürkçülük ilkelerini yok etmektir. Amaç bu kadar basit. Maden yeni anayasa yapılacak Neden siyasi partiler yasası değişmiyor?, Seçim kanunu değişmiyor? Yüzde 10 barajı değişmiyor. Ülkenin geleceğine sadece bir kişi karar veriyor. Bakanlar bile kendi inisiyatifi ile açıklama yapamıyor. Böyle bir ortamda sağlıklı bir anayasa olamaz. Oturup Anaysa yazılmaz. Anayasa madde madde konuşulur tartışılır. Türkiye topraklarında bulunan bir kapma Türkiye Cumhuriyeti olan milletvekili giremiyor. Bu nasıl kabul edilebilir bir durum değildir. Bu arada sürekli basına 'O yazıyı yediririm', 'Bu nasıl habercilik', 'Maaşını sen vermiyor musun?' gibi sorularla baskılara maruz kalıyor. Ülkemiz büyük bir açmaza gidiyor. Ülkenin sıkıntısı Anaysa değil bence çok daha büyük. Bu memlekette basın yok, Anayasa yok. Anayasalar ya savaş sonhrası, ya devrim sonrası, ya da bizde olduğu gibi ihtilallar sonrası. Bugünü kadar 12 Eylül Anayasasının 116 maddesi değişti. Yeni Anayasa niye yapılıyor. Burada amaç ilk 3 maddeyi değiştirmek. Anayasadan Türk, Laiklik ve Atatürk Milliyetçiliğini çıkarmak isteniyor. Amaç bu. Bugün ülkede bir diktatörlük kurulmuş. Bu meclisten yeni anayasa çıkmaz" dedi.
Nato’nun ‘Ben Suriye sınırına tampon bölgesi kurulmasını kaldıramam’ dediğini hatırlatan Ataklı, ‘Şimdi ne olacak. Türkiye yalnız kaldı.
"BİR ÜLKENİN BİREYLERİ ÖZGÜRSE BASIN DA ÖZGÜRDÜR"
İnsanları özgür olmayan bir ülkede basının özgür olmasını beklemenin hayal olduğunu belirten Enver Aysever; "İnsanlar özgür değilse basın özgür olamaz." dedi.