13 Ocak 2026, Salı

“BİZLERİN CANI ÜZERİNDEN TASARRUF YAPAMAZSINIZ”

05 Mart 2019, Salı Paylaş Gönderiyi Yayınla
“BİZLERİN CANI ÜZERİNDEN TASARRUF YAPAMAZSINIZ”

Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi sabah vardiyasında bir basın açıklaması düzenleyip Petkim yetkililerine seslendi. Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, “Bizlerin canı üzerinden tasarruf yapamazsınız.” dedi.

Petkim B kapısında işçilerle birlikte yaptığı açıklamada Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay Petkim yetkililerine seslendi. İşverenin eleman alımı yapmayarak Petkim işçisinin can güvenliğini tehlikeye attığını dile getiren Ahmet Oktay, öncelikle örgütlü oldukları Tüpraş ve Ravago iş yerlerinde süren TİS sürecine ilişkin bilgilendirmelerde bulundu. Oktay "Petkim'de son aylarda Etilen Fabrikasında üç kere yangın vakası yaşandı. Geçmişe doğru baktığımızda bu yangın vakalarının sebebi bakım gruplarıyla ilgili yaşadığımız sıkıntıları da gözler önüne sermektedir. Bakım gruplarında personel eksikliği yaşıyoruz. PETKİM işvereni ile yaptığımız görüşmelerde bu sıkıntımızı defalarca dile getirdik.” dedi.

“Bizim hayatımız üzerinden risk alamazsınız”

Petkim'deki personel eksikliğinin çalışanlar için iş yükünün artmasına neden olduğunu dile getiren Ahmet Oktay, "Bakım birimlerinde çalışan arkadaşlarımız ne kadar kalifiye olursa olsun, sayısal anlamdaki eksiklik Petkim'de işçi sağlığı ve iş güvenliğini tehlikeye atmak demektir. Bu şirketi yönetenler her makam değişikliğinde farklı bir kararla karşımıza geliyorlar. Biz bu çelişkili kararların ortadan kalkmasını istiyoruz. Her hangi bir ünitede vardiyada eksikliği dile getirdiğimizde riski kendilerinin aldığını söylüyorlar. Bizim hayatımız üzerinden risk alamazsınız! Eğer bizim üzerimizden risk almaya kalkarsanız bu işletmelerde üç dört ay içerisinde yaşanan sıkıntılar önümüzdeki günlerde artarak önümüze gelecektir.” diye konuştu.

“Bunun adı tasarruf mu?”

Petkim'in 2018 yılı cirosunun 9,3 milyar TL olduğunu hatırlatan Oktay, bu ciroda işçilerin emeği olduğunu vurgulayarak, "İş sağlığı ve güvenliğinden tasarruf olmaz. İşveren bu konuda hassas olduğunu söylüyor. Ortaya koyduğunuz hassasiyet bu mudur? Son aylarda yaşanan yangın vakalarında bir arkadaşımız aydınlatma yetersizliğinden kaynaklı yaralandı. Etilen Fabrikasında acil aydınlatma lambaları yeterli değildir. Gece aydınlatma fenerlerinin yetersizliğini dile getirmemize rağmen bu fenerler verilmedi. Bunun adı tasarruf mu? Petkim bu aydınlatma fenerlerini bizlere veremeyecek bir firma değil. Geçtiğimiz günlerde 2018 yılı cirosunu 9,3 milyar olarak açıklayan Petkim'e soruyoruz bu ciroda Petkim emekçilerinin payı yok mu? Bizlerin emeği üzerinden sağladığınız kazanç ortada. Petkim'de bizlerin sağlığını ve güvenliğini tehlikeye atacak kararlar alamazsınız. Bizlerin canı üzerinden tasarruf yapamazsınız.” ifadelerini kullanarak sözlerine son verdi.

(ESİN ÇETİN)