13 Ocak 2026, Salı

Gemi Söküm işçisi kansere yenik düştü

09 Ocak 2010, Cumartesi Paylaş Gönderiyi Yayınla
Gemi Söküm işçisi kansere yenik düştü

Yaklaşık 1 yıldır kanserle mücadele eden gemi söküm işçisi Aslan Çoban yaşam savaşına yenik düşerek hayatını kaybetti.  25 yıldır gemi söküm atölyelerinde çalışan Aslan Çoban geçtiğimiz yıl çalışırken rahatsızlanıp hastaneye kaldırılmıştı. Hastanede yapılan tetkikler sonrasında  kanser olduğunu öğrenen 54 yaşındaki işçi 1 yıldır devam eden  kanser mücadelesini kaybetti.
Aslan Çoban’ın Aliağa Ceevinde düzenlenen cenaze törenine 22. Dönem CHP İzmir Milletvekili Hakkı Ülkü, Akrabası olan Tokat  Görümlü Belediye Başkanı Erdoğan Çoban, CHP Belediye Meclis üyesi Mustafa Kabadayı,  gemi söküm işçileri ve aileleri katıldı.

Son sözleri de sendika oldu
Gemi söküm tesislerinde mücadeleci kişiliğiyle tanınan Aslan Çoban sendika kurma çalışmalarını başlatan isimlerdendi. Uzun yıllar verdiği mücadele sonucunda gemi söküme sendika kurmakta başarısız olsalar da Aslan Çoban vazgeçmiş değildi.
Geçen hafta görüşmeye gittiğimizde "benim bu hastalığımın sebebi yıllarca yutmak zorunda kaldığım asbeslerdir. Bunun için tazminat davası açmak istiyorum, kazanırsak alacağım tazminatı da işçi sendikalarına bağışlayacağım. Buradaki mücadele de mutlaka kazanılmalıdır" olmuştu. Ancak Aslan Çoban dava açmak için gereken testleri yaptıramayacak kadar halsizdi. "hastalığının işyerindeki çalışma koşullarından kaynaklandığını ispatlamak için test olması gerekiyordu ama yerinden kıpırdayamıyordu" diyen yakınları büyük acı içerisinde.
Kanser olan sadece Aslan Çoban değil
Aslan çobanın ailesini yakınları ve arkadaşları boş bırakmıyor. Herkesin üzgün olduğu taziye evinde herkes hastalığının çalışma koşullarından kaynaklandığını düşünüyor. Arkadaşlarından birisi yalnızca Aslan değildi kansere yakalanan. Ondan bir süre önce kanser olan bir arkadaşımız daha var ancak o erken teşhis edilmiş ve ameliyat oldu. Şimdi hala kemoterapi tedavisi görüyor. Yatağa bağımlı yaşıyor" diyor.
Aslan Çoban'ın cenazesi Aliağa cemevinde kılınan cenaze namazı sonrası Aliağa Mezarlığına kaldırıldı. Cenazeye gemi söküm işçileri ve aileleri katıldı.