13 Ocak 2026, Salı

"BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNDE SON SIRALARDAYIZ”

09 Ocak 2016, Cumartesi Paylaş Gönderiyi Yayınla
"BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNDE SON SIRALARDAYIZ”

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, toplumun haber alma ihtiyacını zor şartlarda, fedakârca karşılayan tüm basın mensuplarının ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutladı. Dikmen, Türkiye’nin basın özgürlüğünde 184 ülke arasında 149’uncu sırada olduğunu söyledi. 

Basının demokrasinin olmazsa olmaz ayaklarından birini oluşturduğunu vurgulayan Başkan Dikmen, “Ülkemizde gazeteciler mesleklerinin gereklerini yerine getiremiyor, halka bilgiyi ve haberi aktarma konusunda ciddi engeller var” dedi. 1971 yılında çalışanların hakları ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara tepki olarak 10 Ocak’ın, "Bayram" olmaktan çıkarılıp, "Çalışan Gazeteciler Günü" olarak kutlanmaya başlandığını hatırlatan Dikmen, “Daha önceleri gazeteciler bayramı olarak kutladığımız 10 Ocak, daha sonra Gazeteciler gününe döndü. Yasayla ilgili olumlu düzenlemeler sonucunda gazeteciler günü olarak adı konmuş bir gündü. Ama maalesef ki artık meslekte çalışamayan gazeteciler günü olarak tanımlıyoruz” diye konuştu.

“SÖZÜN BİTTİĞİ YERDEYİZ”

Dikmen, 1961 yılında gazetecilerin çalışma koşullarını iyileştiren, ileri haklar getiren 212 sayılı yasanın yürürlüğe girdiği tarih olan 10 Ocak'ın Çalışan Gazeteciler Günü olduğuna dikkat çektiği açıklamasında, gazetecilerin yaşadıkları sorunlara değindi. Gazetecilere ve haber yapma özgürlüklerine getirilen kısıtlamaları eleştiren Dikmen, “Ülkemizde artık gazeteciler haberlerini ve gerçekleri özgürce, sansüre uğramadan, bastırılmadan, yıldırılmadan yazamıyorlar. Bu çerçevede sözün bittiği yerdeyiz. Bazı rakamlar zaten birçok şeyi açıklıyor. Çalışan gazeteciler günü diyoruz ama ülkemizde sadece geçtiğimiz yıl Bin 200 gazeteci işsiz kaldı, 32 gazeteci ceza evlerinde, her şey sansüre uğruyor. Akreditasyonlar her geçen gün artıyor. Basın özgürlüğünde 184 ülkede 149’uncu sıradasınız. Sudan’ın bile gerisindeyiz. Dolayısıyla demokrasinin en olmazsa olmazı basın özgürlüğünün olmadığı ülkede, gazetecilerin özgürce mesleklerini yerine getiremedikleri bir ülkede, gazetecinin günü olmuş olmamış ne fark eder” şeklinde konuştu.

(EMEL OTURAK)