Bülent PINARBAŞI - İzmir Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi, Adalet Komisyonu Başkanlığı,
“Bölge Adliye Mahkemesi Adli Yargı Adalet Komisyonlarınca Bilirkişi Listelerinin Düzenlenmesi Hakkında Yönetmelik” hükümleri gereğince; İzmir il ve ilçelerinin yargı çevresinde oturan veya mesleki faaliyetini icra eden ve başka bir komisyonun bilirkişi listesinde kayıtlı olmayanlardan yargı çevresi dahilinde, Hukuk ve Ceza Mahkemeleri ile tercüman olarak bilirkişilik görevi yapmak üzere
2015 Yılı Bilirkişi Listesi oluşturacak.
BAŞVURU ŞARTLARIİzmir Adliyesi ilan panolarına asılan ve aynı zamanda izmir.adalet.gov.tr sitesinden de yayınlanan ilana göre, başvuru tarihinde fiil ehliyetine sahip olmak, Bilirkişilik yapacağı alanda en az üç yıllık meslekî deneyime sahip olmak, Affa uğramış ya da ertelenmiş olsa dahi Devlete karşı işlenen suçlar ilezimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflâs gibi bir suçtan veya kaçakçılık, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, gerçeğe aykırı bilirkişilik yapma, yalan tanıklık ve yalan yere yemin suçlarından biriyle hükümlü bulunmamak, Disiplin yönünden meslekten ya da memuriyetten çıkarılmamış olmak veya sanat icrasından geçici olarak yasaklı durumda olmamak, Daha önce kendi isteği dışında bir bilirkişilistesinden çıkarılmamış olmak, Komisyonun yargı çevresinde oturmak veya meslekî faaliyeti icra etmek, Başka bir komisyonun listesinde kayıtlı olmamak, mensubu olarak görev yapabilmek için mevzuat tarafından aranılan şartlara haiz olmak, Mesleğini icra edebilmek için her hangi bir meslek kuruluşuna kayıtlı olmak zorunda olanlar için, kayıtlı olunan meslek kuruluşunun mevzuatına göre bilirkişilik yapabilmek için uzmanlık alanını gösteren sertifika, uzmanlık belgesi, yetki belgesi ve benzerlerinin alınmasının zorunlu olduğu hallerde bu belgeye sahip olması koşulları aranıyor.
Tercüman bilirkişi listesi’nde yer almak isteyenlerde ise Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, Başvuru tarihinde fiil ehliyetine sahip olmak, Başvuru tarihinde 18 (onsekiz) yaşını tamamlamış olmak, En az İlkokul mezunu olmak, uğramış ya da ertelenmiş olsalar bile Devlete ve adliyeye karşı işlenen suçlar 12/04/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununda yer alan suçlar ile basit ve nitelikli zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflâs veya kaçakçılık, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma suçlarından hükümlü olmaması veya hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmemiş olması, yönünden meslekten ya da memuriyetten çıkarılmamış olmak veya sanat icrasından geçici olarak yasaklı durumda olmamak, Komisyonun bağlı bulunduğu il çevresinde oturmak veya bir meslekî faaliyeti icra etmek, Başka bir komisyon listesinde kayıtlı olmamak koşulları şart koşuluyor.
Bilirkişi başvuruları İzmir Adliyesinin resmi sitesi
http://www.izmir.adalet.gov.tr adresindeki başvuru formu doldurularak 15-31 Ekim tarihleri arasında yapılabilecek.
YEMİNListeye kabul edilenler,
11/12/2014 tarihinde Perşembe günü Yönetmeliğin 271.maddesi uyarınca yemin ettirilerek Bilirkişi Listesi’nde yer almaya başlayacaklar. Kesinleşmiş liste 31 Aralık 2014 tarihine kadar Adliye Divanhanesine asılacak ve resmi internet sitesinde elektronik ortamda yayınlanacak.