13 Ocak 2026, Salı

BU KEZ VATANDAŞ BANKAYI İCRAYA VERDİ

10 Eylül 2012, Pazartesi Paylaş Gönderiyi Yayınla
BU KEZ VATANDAŞ BANKAYI İCRAYA VERDİ
Bugüne kadar hep bankalar vatandaşı icraya verirdi. Bu kez tersi oldu. Aliağalı fizik öğretmeni Nebi Öztaner, bankadan geriye dönük olarak kesilen aidatları icra kanalıyla tahsil etti.Bankaya karşı nasıl mücadele ettiğini, parasını nasıl geri aldığını belirten Öztaner, mağdur vatandaşlara yardımcı olabileceğini belitti. Öztaner, şimdi de Tüketici kredisinden kesilen ‘Dosya parasını’ almak için mücadele başlatmış.




Bugüne kadar hep bankalar vatandaşı icraya verirdi. Bu kez tersi oldu. Aliağalı fizik öğretmeni Nebi Öztaner, bankadan geriye dönük olarak kesilen aidatları icra kanalıyla tahsil etti.


Aliağa'da Meslek Lisesinde fizik öğretmenliği yapan Nebi Öztaner, önce uzun bir süredir kullanmakta olduğu kredi kartından kesilen "kart kullanım aidatlarını" geri almak için bankaya başvuruda bulundu. Şifaig olarak yaptığı başvurudan bir cevap alamayan Öztaner, önce bankaya bir dilekçe yazarak kullandığı kartlarından geriye dönük 'kullanım bedeli ve üyelik aidatı' adı altında kesilen ücretlerin dökümünü istedi. Daha sonra aldığı bu dokümanla birlikte İlçe Tüketici Hakem Heyetine başvurdu. Öztaner, bundan sonraki süreci sırasıyla şöyle anlatıyor;

"İlgili bankadan, kullandığım kredi kartımın kesilen aidatlarının göründüğü bir doküman istedim. Banka bana dokümanı verdi. Fakat bu %1'lik bir oran. Her dilekçeye vermiyorlar, kimisine veremiyoruz, kimisinden de bu doküman için bedel istiyorlar. Bazen de mail atıyorlar. Daha sonra bankadan aldığım bu dokümanla beraber İlçe Tüketici Hakem Heyetine kesilen aidatlarımın banka tarafından ödenmediğine dair bir şikayet dilekçesi yazdım. Dokümanları da ekine koydum.  Bu süreç yaklaşık olarak 2-3 ay sürüyor" dedi.


BANKA KARARA UYMADI, İCRAYA BAŞVURDU

Öztaner, mahkemeyi kazandı ama banka parayı ödemediğini belirtti.

Tebligatin bankaya gitmesine karşın kendisine herhangi bir ödeme yapılmadığını belirten Öztaner, “Mahkeme kararında belirten bankanın ödeme yapması için 15 günlük mühlet süresini bekledim Fakat bankanın bu 15 günlük süre içinde bana herhangi bir ödeme yapmadı. Ben de mahkeme kararıyla beraberaber icra müdürlüğüne alacağımız icra yoluyla tahsil edilmesi için başvurdum. Banka da benden geriye dönük olarak kesmiş olduğu kart parasını masraflarıyla birlikte ödemek zorunda kaldı” dedi.


VATANDAŞLARA TAVSİYE

Yasanın olmasına rağmen bankaların vatandaşların parasını küçük küçük aldığını ifade eden Nebi Öztaner, herkesin hakkını araması gerektiğini belirtti.

Öztaner, "Ben hakkım olanı aldım ve herkesinde bu şekilde hakkını araması gerektiğini düşünüyorum. Yüz kart kullanıcısının yüzünden de bu aidatlar kesiliyor ama bunların sadece %1'i haksız yere kesilmiş parasını geri alabiliyor. Bankaya başvursalar da bankalar vatandaşları bir şekilde sindiriyor" dedi.

'İSTEYENE YOL GÖSTERİRİM'

Bu yönde mağdur olan vatandaşlara yol gösterip yardım edebileceğini de anlatan Aliağa Mesleki Teknik Eğitim Merkezinde (METEM) fizik öğretmeni Nebi Öztaner, hakkını geri almak isteyenlerin  neler yapması gerektiğini  şöyle anlattı; "İlk olarak ilgili bankadan kullandıkları kredi kartlarından geriye dönük, kaç yıl kullandılarsa misal olarak 2007-2012 arası kart aidat bedeli yada üyelik bedeli adı altında kesilen miktarların bir dokümanını istemeleri gerekiyor. Bankalar her zaman bu dokümanı vermeyebiliyor ya da vermek için para isteyebiliyorlar. Eğer böyle bir durumla karşılaşırlarsa, bankaya dokümanı istediklerine dair dilekçeyi İadeli Taahhütlü olarak göndersinler. O zaman yasal olarak vermek zorunda kalıyorlar. Daha sonra bankadan aldıkları olumlu ya da olumsuz cevapla birlikte İlçe Tüketici Hakem Heyetine başvursunlar. Burada ki işlemler yaklaşık 2 - 3 ay sürebiliyor. Daha sonra mahkeme kararı size bildiriliyor" dedi.

Şimdi de kullandığı Tüketici Kredisinden kesilen dosya masrafını geri almak için yasal süreç başlattığını belirten Nebi Öztaner, mağdur vatandaşlara birer tüketici olarak haklarını bilmeleri gerektiğini söyledi.

(HABER: SERKAN ALİ ÖZÇEKİÇ)