
2014-2015 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde, bağımsız anaokulu, uygulama sınıfı, anasınıfı ve ilkokul öğrencilerine okul sütün dağıtılacağının açıklanması ardından, geçmiş yıllarda yaşanan zehirlenme vakaları velileri tedirgin etti.
Eda Ebru NANECİ- Ülke genelinde uygulanacak olan Okul Sütü Programı, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)’nın Aliağa’da da belirleyeceği okullarda başlatılacak. Öğrencilere süt içme alışkanlığını kazandırmak, yeterli ve dengeli beslenmelerine katkıda bulunarak sağlıklı büyüme ve gelişmelerini sağlamak amacıyla hazırlandı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Sağlık Bakanlığınca ortaklaşa hazırlanan Okul Sütü Programı, 2014-2015 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde, bağımsız anaokulu, uygulama sınıfı, anasınıfı ve ilkokul öğrencilerine pazartesi, çarşamba ve cuma günlerinde, haftada 3 gün süreyle 200 mil ambalajlı, yağlı, sade UHT içme sütü dağıtılacak.
Aman dikkat!Geçtiğimiz yıllarda okullarda dağıtılan sütlerin 13 ilde yüzlerce öğrenci zehirlenmişti. Aliağa’da ise Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan, “Okul sütü, akıl küpü” adlı proje kapsamında ülke genelindeki ilköğretim okullarında dağıtılan sütlerden içen İzmir’in Aliağa İlçesi’ndeki Yenişakran İlköğretim Okulu’nun 8 öğrencisi zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırılmıştı. Veliler proje kapsamında, birkaç sene önce dağıtılan sütlerden öğrencilerin zehirlendiğini belirterek, aynı durumun tekrarlanmamasını temenni ettiklerini belirttiler.
Zehirlenme vakalarını ortadan kaldırmak için tedbiri artıran Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Sağlık Bakanlığı bu tür olayların yaşanmaması için kapsamlı bir çalışma yürütüyor. Programın uygulanacağı okulları, MEB belirleyecek. Programın koordinasyonu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yapılacak.
Büyükşehir’in projesi korkutmuyor2012 yılının Eylül ayında 40 bin çocukla başlatılan Süt Kuzusu Projesi, 2014 Temmuz ayı itibariyle 125 haneye 15 milyon 450 bin litre süt dağıttı. Bu projeyi sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin dağıttığı sütler hakkında hiçbir olumsuzluk yaşanmazken, bakanlığın başlattığı projede okullarda zehirlenen yüzlerce öğrenci söz konusu. Türkiye’de ‘sözleşmeli üretim’ modelini uygulayan ilk yerel yönetim olan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin dağıttığı sütlerin güvenilir olduğuna dikkat çeken veliler, yetkilileri bu konuda sağduyuya davet ediyor.