Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Ekren, yürürlüğe giren vergi, sosyal güvenlik primi ve aidat borçlarını yeniden yapılandırması ile ilgili kanun ve indirimli su tarifesi hakkında bilgi verdi.
Eda Ebru NANECİ - Haziran ayında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmeye başlanan vergi, sosyal güvenlik primi ve aidat borçlarının yeniden yapılandırıldığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanuna ilişkin değişiklikleri içeren Torba Kanun hakkında açıklamada bulunan Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Ekren, “Esnaf ve sanatkârlarımızın 11 Eylül 2014 tarihinden önceki; yıllık aidat borçları yeniden yapılandırma kapsamına alınmıştır” dedi. Ekren, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve İZSU Genel Müdürlüğü arasında yapılan anlaşma gereği halk sağlığı için bol su tüketmek suretiyle üretim yapan ve hizmet üreten esnaf ve sanatkarların işyerleri için su faturalarına kullanılan suyun metreküpüne bakılmaksızın indirimli özel tarife uygulandığını da belirtti.
Yeniden yapılandırma Yeniden yapılandırmadan faydalanan üyelerin 2014 yılı aidatının 2.taksit tutarını ve takip eden yılda da odaya olan borçlarını zamanında ödenmesi gerektiğini vurgulayan Ekren, “Haziran ayında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmeye başlanan vergi, sosyal güvenlik primi ve aidat borçlarının yeniden yapılandırıldığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanuna ilişkin değişiklikleri içeren ve 10/09/2014 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen 6552 sayılı (Torba) Kanun, 11 Eylül 2014 tarihli ve 29116 sayılı Mükerrer Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Buna göre;
Esnaf ve sanatkârlarımızın 11 Eylül 2014 tarihinden önceki; yıllık aidat borçları yeniden yapılandırma kapsamına alınmıştır.
Yıllık aidat borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin olarak getirilen hükümlerden yararlanmak isteyen üyelerimizin odamıza bir dilekçe ile başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
Borç asıllarına, halen uygulanmakta olan 3095 sayılı Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine ilişkin Kanunda öngörülen faiz oranı yerine, yurtiçi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) oranları uygulanacak ve buna göre hesaplanan yeni borç toplamı bulunacaktır. Esnaf ve sanatkârlarımız bu Kanun ile getirilen düzenlemelerden yararlanabilmeleri için dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve Kanun yollarına başvurmamaları gerekmektedir. Ödenmesi gereken toplam borcun; birinci taksit ödeme süresi içinde (Aralık/2014 ayı sonuna kadar) peşin ödenmesi, halinde toplam borçtan %10 oranında indirim yapılacaktır.
Borçların ödenmesi gereken süre ve öngörülen sistem içinde kısmen veya tamamen ödenmemesi halinde; ilgililer bu Kanun hükümlerinden yararlanamayacaklardır. Ayrıca yeniden yapılandırmadan faydalanan üyelerimizin 2014 yılı aidatının 2.taksit tutarını ve takip eden yılda da odaya olan borçlarını zamanında ödemesi gecikmeye uğramaması gerekmektedir. Aksi takdirde yapılandırma bozulmuş olup, gecikme zammı işleyecektir. Bu nedenle yapılandırmadan faydalanmak isteyen üyelerimizin mağdur olmamaları için son günü beklemeden odamıza gelmeleri gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
İndirimli su tarifesi Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Ekren, su faturalarına kullanılan suyun metreküpüne bakılmaksızın indirimli özel tarife hakkında bilgi vererek, “Odamızın girişimleri sonucu İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve İZSU Genel Müdürlüğü arasında yapılan anlaşma gereği halk sağlığı için bol su tüketmek suretiyle üretim yapan ve hizmet üreten; kahvehane, lokanta, pastane, fırın, pideci, hamam, berber-kuaför vb. esnaf ve sanatkarlarımızın işyerleri için su faturalarına kullanılan suyun metreküpüne bakılmaksızın indirimli özel tarife uygulanmaktadır. Odamıza kayıtlı uygulama kapsamındaki üyelerimiz, indirimli tarifeden yararlanabilmek için; gerekli evraklar ile odamız tarafından verilecek bir yazı birlikte İZSU Şubesine giderek indirimden faydalanabileceklerdir” dedi.