“35 İzmir 35 Proje” hedefi kapsamında yönetim şirketi Kod-A tarafından kurulan İzmir Dijital Arşiv Kenti’ teknolojinin en temel işlevi olan hayatı kolaylaştırma amacına hizmet edecek.
10 milyon liralık yatırımla Menderes’te kurulan Kod-A İzmir Dijital Arşiv Kenti’nin açılışı, T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından yapıldı. 750 kişinin çalıştığı merkezde TTNET ve Türk Telekom’un 1.5 milyar sayfalık dokümanı dijital olarak saklanacak. Dijital arşivleme hizmeti verecek olan 2500 çalışan kapasiteli merkezin hedefi ise 5.000 kişilik çalışanla, İzmir Bilişim Şehri projesinin en büyük istihdam yaratan bileşeni olmak.
Açılış törenine Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın yanı sıra İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyük Şehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İTO Başkanı Ekrem Demirtaş Ak Parti İzmir il başkanı Ömer Cihat Akay, Koda –A İcra Kurulu Başkan yardımcısı Ercan Aydın, Kod-A Genel Müdürü Ersin Taşkın,Türk Telekom Genel Müdürü Tahsin Yılmaz, Vodafone Tükiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray ve çok sayıda davetli katıldı.
Açılışta kağıt üretimi için milyarlarca ağaca zarar verildiğini vurgulayan Kod -A Genel Müdürü Ersin Taşkın, “ Bilgi amaçlı kağıt tüketimi maalesef gün geçtikçe artıyor. Dünyada yılda 4 milyar ağaç kağıt üretimi için kullanılıyor. Bir belgeyi topyekün kağıda geçirmek kolay değil. Digital Arşiv Kent konseptiyle yollarımız kesişti. İzmir teknolojik yatırımları hak ediyor. Yurt dışında da bu çalışmalarımızı yürüttük fakat İzmir’de de bu işi anlayan yetenekli insanların olduğunu gördük. Bu proje ile bize gelen kağıt evrakları tek tek digital ortama aktararak güvenli bir şekilde saklıyoruz. Türkiye'yi kağıtsız hedeflere geçirmek kolay değil. Devlet politikaları ve potansiyel müşterilerimizde bizi destekliyor. Bu anlamda bize güvenen ve projelerimize destek veren başta Bakanımız Binali Yıldırım’a ve emek veren ekibimize şükranlarımı ifade ediyorum” diye konuştu.
BİLİŞİMDE YENİ DEVRİM
Ulaştırma,Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, açılışta İzmir’de herkesin elini taşın altına koyması gerektiğinin vurgusunu yaparak; “İzmir’e hizmet edin” dedi.Dijital arşiv kentinin İzmir’de açılmasının genç istihdama katkı sağlayacağını ifade eden Bakan Yıldırım,şöyle devam etti; “İlk başta dijital arşiv kentin ne demek olduğunu anlamamıştık. Hayali iş mi gibi bir değerlendirme yapılmıştır. Bir tarihte arşiv önemlidir Çok zor iştir. Arşivden bir şey istediğinizde evrağınız çoğu zaman hemen önüne gelmez.
Kalın gözlüklü arşiv görevlileri saatlerce tozlu evraklardan adres arar durur. Hem çevreyi koruyalım diyoruz ama hala ağacı katletmeye devam ediyoruz. Artık devir değişti. Dijital Arşiv Kenti ile tüm bunlar son bulacak. Geçmişe dönük hafızayı geleceğe taşımak olarak ta çok büyük faydası var. Bunu dijital ortama taşıyacağız derken herkes tebessüm etmişti. Milyonlarca genç sizin için tarayacak kayıt tutacak.”
15 bin kişi istihdam edersek şaşırmayın
Bakan Yıldırım; “İzmir tarihin hafızası, kültürün hafızası ve şimdi de İzmir devletin hafızası oluyor. Şirketlerin hafızası oluyor.
İzmir Dijital Arşiv Kenti sayesinde bilişimin de başkenti olacak. Bunun ilk adımlarını da burada atmış bulunuyoruz. 700 kişi ile işe başlayan Arşiv Kenti mimarlarına gençler adına teşekkür ediyorum. İşin öncüleri bu gelişime katkı sağladılar, sağolsunlar. Biz ‘İzmir’i dikkate alın’ dedik . Vodofone ile Türk Telekom’un destekleri sayesinde yol kat ettiler. Ama bu bir başlangıç. Bu alanda 15 bin kişi istihdam edersek şaşırmayın. Amacımız ülkemizdeki genç işsizliği olabildiğince azaltmak. İzmir serin ama projede derin. Bu proje birçok kişiye İzmir aş ve iş sağlayacak” dedi.
HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI
Yıldırım yaptığı konuşmada “ Herkes İzmir için bir şey yapalım diyor sonra ama hadi yapalım derken hiç birşey yok. İzmir’e birşey yapmak için uğraşacak. Herkes bir şeyler yapacak. Herkes elini taşın altına koyacak. İzmir’in önünde Expo süreci var. Anlamlı bir hizmeti bugün burada gerçekleştiriyoruz. İzmir'imiz için hayırlı olsun. İzmir Türkiye’nin hafızasını depolayarak stratejik merkez olacak” 35 projemiz arasında yer alan Dijital Arşiv Kent projesinin ilk ayağını da Kod-A firmamız ile birlikte bugün burada oluşturuyoruz. Dijital arşiv merkezimizin İzmir’e, bölgemize ve ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” diyerek sözlerine son verdi.
1.5 milyar sayfalık dokümanı dijital olarak saklanacak
Türk Telekom Genel Müdürü Tahsin Yılmaz “ Biz Türk Telekom olarak Türkiye'nin 81 ilinde alt yapı yatırımı gerçekleştirmiş bir kurumuz. Toplumun hayatını kolaylaştıracak bu yatırımlarla Türkiye’ de büyük çığır açılacak” diye konuştu.
İş dünyasını ve toplumu dijital yaşama geçirmeyi kendilerine görev edindiklerini belirten Yılmaz; Bundan aldığımız güçle dünyaya açılacağız. Biz Türk Telekom grubu olarak mevcut evraklarımızı digital ortama taşımış olacağız” dedi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer ise veri trafiğinin hız trafiğini geçtiğini ve altyapı yatırımlarının artırılması gerektiğini söylerken veri trafiğinin önümüzdeki yıllarda daha da artacağını bu nedenle KodA gibi dijital arşivler ve veri merkezlerinin önemli olduğunu vurguladı.
Acarer, “ Bilişim sektörünün ve İzmir’in gelişmesiyle ilgili hiç mütevazi olmamalıyız. Bu tür büyük faaliyetler istihdam ve emek demek.
Ailelerin geçim kavgasına destek demek. Kod-A sadece yurt içinde değil yurt dışında da büyük başarılara imza atıyor. Emeği geçenlere teşekkürler” diye konuştu.