13 Ocak 2026, Salı

Mustafa Balbay’a özgürlük isteği

13 Ocak 2010, Çarşamba Paylaş Gönderiyi Yayınla
Mustafa Balbay’a özgürlük isteği 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve Buca Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen geceye, cezaevinde yatan Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi ve İGC üyesi Mustafa Balbay’a “özgürlük” istiyoruz talebi damgasını vurdu. Gecede duygu dolu bir konuşma yapan İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel, “Mustafa Balbay bizim üyemiz, onunla gurur duyuyoruz. Çalışan Gazeteciler Günü’nde bu onurlu üyemizin özgür yargılanması talebini bir kez daha yineliyoruz” dedi. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Buca Gölet Restoran’da düzenlenen yemekli gece ile kutlandı. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel ve Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen geceye, CHP İzmir Milletvekili ve MYK üyesi Mehmet Ali Susam, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bülend Göksel, gazete sahipleri, yöneticileri ve eşleri ile birlikte 500’e yakın cemiyet üyesi katıldı.
Kalemler Susturulmasın
''Kalemler susturulmasın, konuşanlar susturulmasın'' diyen İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel, ''Özgür basının, özgür gazetecilerin cezaevlerinde tutulduğunu, bunlardan birinin Mustafa Balbay olduğunu'' kaydetti. Demokrasinin kişilere göre olmaması gerektiğinin altını çizen Sertel, “Bizim içimizden çıkmış biri olan, cemiyetimizin üyesi olan ve elinde belge ve bilgi bulundurmaktan başka hiçbir suçu olmayan arkadaşımız Mustafa Balbay yaklaşık bir yıldır cezaevinde. Bu ülkede Şamil Tayyar da Mehmet Baransu da ceza almamalı. Ama Mustafa Balbay hiç almamalı. Demokrasi çifte standart götürmez. Albay’a gücü yetmeyip Balbay’a gücü yetenlere sesleniyorum: Mustafa Balbay bizim üyemiz biz ona sahip çıkıyoruz. Özgür yargılansın istiyoruz” diye konuştu.
Verilmiş haklar geri alındı
Gazetecilerin ve gazetelerin bugün içinde bulunduğu duruma ilişkin de değerlendirmeler yapan Başkan Sertel, 10 Ocak 1961'de 212 sayılı yasa ile gazetecilerin, özlük haklarında büyük kazanımlar elde ettiğini, ancak bu kazanımların hemen hemen tamamının geri alındığını belirterek, 10 Ocakların gazetecilerin mücadele günü olması gerektiğini kaydetti.
Kalemlerin tutsak olmadığı, gazetecilerin yüreğinden geleni yazdığı bir ülke hayal etiğini belirten Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı ise, ''Bu ülkenin sizlere ihtiyacı var. Gerçekleri söyleyen ve yazan sizlere ihtiyacı var. Gazeteciler susturulmasın'' dedi. Tatı, gazetecilerin ülkenin aydınlık sesi olduğunu, basın mensuplarını Buca'da ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu sözlerine ekledi. CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam da Türkiye'de güçlü, hissedilen, örgütlü bir basına ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Basın özgürlüğünün birinci koşulunun, güçlü bir yerel basın olduğuna dikkati çeken Susam, ''Basına verilen destek, özgür geleceğe verilen destektir. Özgür bir basın yaratılmalı. Demokrasi istiyorsak, özgür basından yana olmalıyız'' dedi. Buca Belediyesi ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti işbirliğiyle üçüncü kez gerçekleştirilen “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” gecesinde İzmir’de faaliyet gösteren yaygın ve yerel medya temsilcilerine, yöneticilerine plaket verildi.