
SOCAR & TURCAS Rafineri Genel Müdürü Halil Semerci, 35 yıl aradan sonra Türkiye'de ilk yapacaklarını belirterek, yapılacak olan rafinerinin inşaatı sırasında 7 ila 8 bin, işletme sırasında ise 650 kişinin istihdam edileceğini, çalışacak işçileri öncelikle Aliağa'dan alacaklarını söyledi
SOCAR & TURCAS Grubu tarafından Petkim sahasında inşa edilecek Ege Rafinerisi'nin Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirme (ÇSED) toplantısı, Petkim Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Köy ve Mahalle Muhtarları ile Aliağa ilçe halkının yoğun katılım gösterdiği toplantıda, ÇSED çalışmasını yapan bağımsız Golder Associates firmasının İş Geliştirme Direktörü Hülya Oburoğlu ve Proje Uzmanı Deniz Yurtsever bir sunum gerçekleştirdi.
SOCAR & TURCAS Rafineri Genel Müdürü Halil Semerci, 35 yıl aradan sonra Türkiye'de ilk yapacaklarını belirterek, yapılacak olan rafinerinin inşaatı sırasında 7 ila 8 bin, işletme sırasında ise 650 kişinin istihdam edileceğini, çalışacak işçileri öncelikle Aliağa'dan alacaklarını söyledi
SOCAR & TURCAS Grubu tarafından Petkim sahasında inşa edilecek Ege Rafinerisi'nin Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirme (ÇSED) toplantısı, Petkim Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Köy ve Mahalle Muhtarları ile Aliağa ilçe halkının yoğun katılım gösterdiği toplantıda, ÇSED çalışmasını yapan bağımsız Golder Associates firmasının İş Geliştirme Direktörü Hülya Oburoğlu ve Proje Uzmanı Deniz Yurtsever bir sunum gerçekleştirdi.
Toplantının açılışında konuşan SOCAR & TURCAS Ege Rafineri A.Ş Genel Müdürü Halil Semerci, Ege Rafinerisi Projesinin 35 yıl aradan sonra Türkiye'de yapılan ilk rafineri olacağına dikkat çekerek, Petkim ile sağlanacak entegrasyon sonucunda dünyanın en ileri teknolojisine sahip ve çevreci rafinerisini inşa edeceklerini söyledi. Rafinerinin, Petkim'in temel hammaddesi olan Nafta'nın üretimine öncelik vererek, şirketin hammaddede dışa bağımlılığına son vereceğini kaydeden Semerci, "Rafineri-Petrokimya entegrasyonu ile Türkiye'nin en kapsamlı yerlileştirme projesini de hayata geçireceğiz. Yıllık 10 milyon ton kapasiteli rafineride üretilecek tüm ürünler, bugün Türkiye'nin net ithalâtçı olduğu ürünleri kapsıyor." dedi.
İNŞAATINDA 8 BİN KİŞİ ÇALIŞACAK
2014 yılına kadar sürecek inşaat aşamasında 7 ilâ 8 bin çalışanın istihdam edileceği bilgisini veren Semerci, rafinerinin devreye alınması sonrasında ise yaklaşık 650 kişilik sürekli istihdam sağlanacağını söyledi. Gelecek 3 yıl içinde istihdam edilecek personel alımında önceliğin Aliağa'ya verileceğini sözlerine ekleyen Semerci, şöyle devam etti:
İSTİHDAMDA ÖNCELİK ALİAĞA'DA
"Rafineri inşasında çalışacak mavi ve beyaz yakalı personelin Aliağa'da ikâmet etmesi bizim için de büyük avantaj yaratacak. Evi, kurulu düzeni, ailesi Aliağa'da olan çalışanlar, bizim de işimizi kolaylaştırır. Bu konuda çok titiz bir çaba göstereceğiz. Ancak rafinerimiz, çok üst düzeyde bilgi ve teknoloji yoğun bir süreci gerektiriyor. İhtiyaç duyulması halinde, İzmir'den ve Türkiye'nin diğer kentlerinden de personel istihdamımız olacaktır. Çünkü dünyanın en yüksek teknolojisini, en iyi ve kalifiye işgücü ile gerçekleştirmek zorundayız. Projenin inşaat faaliyetleri sırasında yeterli konut ihtiyacını karşılamak ve aynı zamanda su, atık su, ulaşım gibi altyapı kaynaklarına etkiyi an aza indirmek açısından şantiyelerde yerleşim alanları kurulacak. Bu alanlar çalışanlar için gerekli olan su, atık su, ısınma, ibadet, sağlık vb tüm altyapı tesislerini de içinde barındıracak. Projenin işletme aşamasında ise devamlı çalışanlar için Petkim lojmanlarının bir kısmı kullanılacak. Kalan çalışanların ise ilçede yerleşmesini öngörüyoruz." dedi.
HAYDAR ALİEV MESLEK LİSESİ YAPILACAK
Aliağa'ya söz verildiği gibi, Aliağa'ya bölgenin ve kendi kurumlarının ihtiyacı olacak teknik eleman yetiştirecek Haydar Aliyev Teknik Meslek Lisesi yapacaklarını, bunun için de yer arayışı sürdüğünü söyleyerek, Projenin hem inşa hem de işletme aşamasında bölge halkının asgari ölçülerde rahatsız edilmesine büyük önem vereceklerini, halkın uyarılarını dinleyerek süratle çözüme kavuşturacak bir halkla ilişkiler birimi tesis edeceklerini kaydeden Ege Rafineri A.Ş STRAŞ Genel Müdürü Halil Semerci, şöyle devam etti:
"Projenin inşaat aşamasında, temel teknik eğitim ihtiyacını karşılamak üzere bir meslek okulu yapılacak. Diğer altyapı tesisleri Belediye ve İlçe Müdürlükleri ile temaslar sonrasında sağlanacak. Halkın katılımı ve bilgilendirilmesi için açık bir başvuru ve şikayet mekanizması oluşturacağız. Halkımızdan gelen tüm önerileri süratle değerlendirecek ve düzenli olarak raporlayacağız. 3 yıllık sürede bölgenin deniz ulaşımına, kara ve demiryolu altyapısına ve çevre kalitesine olan etkimiz kabul edilebilir sınır değerlerin çok altında olacak."
ÇED'İN YANISIRA ÇSED GEREKLİ
Projenin projenin daha önce Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından Çevre Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği uyarınca bir Çevresel Etki Değerlendirmesi yapıldığını ve olumlu rapor verildiğini hatırlatan Golder Associates firmasının İş Geliştirme Direktörü Hülya Oburoğlu, tesisin Uluslar arası kredilendirme kuruluşları tarafından kredilendirilmesi söz konusu olduğundan uluslararası formatta bir Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi (ÇSED) çalışmasının yapılmasının gerektiğini belirtti.
Hülya Oburoğlu, Proje için Çevre Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği uyarınca (ÇED) çalışmasının 2009 yılında yapıldığını ve Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 'ÇED Olumlu Belgesi' düzenlenerek çevresel açıdan yatırım izni verildiğini, tesisin ayrıca Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), tarafından Haziran 2010'da 49 yıl süre ile Rafinerici Lisansı verildiğini ifade etti.
Yatırım ile ilgili yapılan sunumların ardından, katılımcıların soruları yanıtlandı.
Katılımcılardan en eleştirel soru Kültür Mahallesi Muhtarı Muharrem Şen'den geldi.
MUHTAR'DAN SİTEMKAR SÖZLER
Aliağa'nın en eski mahallesi olan Kültür Mahallesi'nin Muhtarı Muharrem Şen, ilçeye kurulan Tüpraş ve Petkim'in arazilerinin hep iş vaat edilerek istimlak edildiğin, ama bugüne kadar bu sözlerin tutulmadığını ifade etti.
Muharrem Şen, "Tüpraş ve Petkim yıllar önce burada kurulacak fabrikalar için arazi alırken, büyüklerimize istihdam açısından Aliağa'da ikamet edenlere öncelik tanıyacaklarına ve çevre kirliliğine yol açmayacak şekilde üretim yapacaklarına dair söz verdiler. Bugün bu sözleri ne kadar tuttukları ortadadır. Petkim'in son iki yıl içerisinde işe aldığı personelin ne kadarı Aliağalı dır? İlçemizdeki siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri şu an buradalar. Petkim, şimdi burada bir de Rafineri kuracak. Yaklaşık olarak 1000 kişiyi istihdam edecek. Yetkililere soruyorum, Bu 1000 kişinin ne kadarı Aliağalı olacak? Bütün Aliağalılar adına bu sorunun cevabını öğrenmek istiyorum" dedi.
İLÇEDE KANSER HASTASI ARTTI
Aliağa'da son 10 yıl içerisinde her türden kanser vakalarının arttığının da işaret eden Muharrem Şen, "Bu hastalığın nedenleri konusunda henüz detaylı bir tıbbi araştırma yapılmış değil. Ancak aklı başında ve sağduyulu herkes çevre dokusu için tehdit oluşturan ve insan sağlığı konusunda yeterince duyarlı olmayan bir üretim biçiminin kanser vakalarının ana nedeni olduğunu biliyor. Biz, Aliağa sakinleri olarak yıllardır çok büyük ve ağır bedel ödemek durumunda kalırken verilen istihdam sözlerinin boş çıkmasıyla psikolojik olarak ta olumsuz etkileniyoruz" dedi.
ÖNCE ALİĞA'DAN İSTİHDAM
İlçede binlerce işsiz varken ilçe dışından personel alınmasının hakkaniyetli olmadığını söylen Muharrem Şen, bu tutumun Aliağa'ya büyük haksızlık olduğunun altını çizdi.
RAKAMLARLA PETKİM
· 3 Nisan 1965 tarihinde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) öncülüğünde kuruldu. Kocaeli'deki Yarımca Kompleksi'nde 1970 yılında, önce 5 fabrikayı işletmeye açtı. Daha sonra diğer fabrikalar bunu takip etti.
· Petkim'in ikinci kompleksi, en ileri teknolojiler ve optimum kapasitelere sahip olarak 1985 yılında İzmir-Aliağa'da işletmeye açıldı.
· Petkim Petrokimya Holding A.Ş'nin sermayesindeki yüzde 51 oranındaki kamu hissesi; blok satış yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin ihale süreci sonucunda, 30 Mayıs 2008 tarihinde 2 milyar 40 milyon dolar bedelle SOCAR & TURCAS Petrokimya A.Ş'ye geçti.
· 50'yi aşan petrokimyasal ürün yelpazesiyle Türkiye sanayisinin vazgeçilmez bir hammadde üreticisi durumunda olan Petkim'in ürettiği petrokimyasal ürünler; inşaat, tarım, otomotiv, elektrik, elektronik, ambalaj, tekstil sektörlerinin önemli girdileri arasında bulunuyor. Petkim, ayrıca, ilaç, boya, deterjan, kozmetik gibi birçok sanayi kolu için girdi üretiyor.
· Petkim 2010 yılında net kârını yüzde 14 artırarak 130 milyon TL'ye çıkardı. Şirket bir önceki yıl 114 milyon TL kar açıklamıştı.
· 2010 yılında ihracatta bir önceki yıla göre yüzde 53 artışla 531 milyon dolar ile bugüne kadar ulaşılan en yüksek rakam yakalandı. Petkim'in 2009 yılı ihracatı 347 milyon dolar seviyesindeydi.
· Geçen yıl üretim yüzde 10 artışla 3 milyon 240 bin ton; net satışlar yüzde 41 artışla 2 milyar 909 milyon TL oldu. Bu rakamlar, 2009 yılında sırasıyla 2 milyon 957 bin ton ve 2 milyar 57 milyon TL düzeyindeydi. Aliağa Kompleksi'ndeki 15 fabrikadan 7'si, kuruluş tarihlerinden bugüne en yüksek üretimi 2010 yılında gerçekleştirdi.
· Kapasite Kullanım Oranı 2010 yılında yüzde 99 seviyesine ulaştı. Bu rakam bir önceki yıl % 91 düzeyindeydi..
· Petkim halen İstanbul Sanayi Odası'nın "İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" sıralamasında 14'üncü; Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin "En Çok İhracat Yapan 1000 Firma" sıralamasında 14'üncü; Ege Bölgesi Sanayi Odası tarafından açıklanan "Ege'nin En Büyük 100 Sanayi Kuruluşu" sıralamasında ise 4'üncü sırada yer alıyor.