13 Ocak 2026, Salı

PETKİM'İN TEKNOLOJİSİ KOBİ'LERE AÇILIYOR

19 Nisan 2007, Perşembe Paylaş Gönderiyi Yayınla
PETKİM'İN TEKNOLOJİSİ KOBİ'LERE AÇILIYOR

PETKİM, PAGEV ve PAGDER’le işbirliğine giderek laboratuvarlarını test ve analizler için sektördeki dört binin üzerindeki KOBİ’nin faydasına sunmaya hazırlanıyor.

İşleme kapasitesiyle Avrupa’da altıncı sıradaki Türk plastik sektörü, 200 binden fazla kişiye istihdam sağlarken her yıl 20 bin yeni istihdama katkıda bulunuyor.

2014’te AB’de ilk sırada yer almayı hedefleyen sektör, şu anda bile özellikle sentetik elyafta Avrupa’da rakiplerini geride bırakarak birinciliği almış durumda. 2006’da yaklaşık 6 milyar dolarlık ihracata ulaşan sektör bu yıl, katma değeri yüksek ürünlerle, uluslararası pazardaki rekabet gücünü artırmak amacında. PAGEV (Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı) ve PAGDER (Plastik Sanayicileri Derneği), PETKİM’le işbirliği için yeni bir girişimde bulundu.

Sektörün katma değeri yüksek ürünlerle dışa bağımlılığını azaltmayı hedeflediklerini vurgulayan PAGEV Başkanı Selçuk Aksoy, bu işbirliğiyle plastik firmaların, yurtdışında ve büyük maliyetlerle yaptırmak zorunda oldukları test ve analizleri artık, PETKİM’in laboratuvarlarında gerçekleştireceklerini söyledi. Aksoy, bu sayede daha kaliteli üretimle sektörün Avrupa liderliği yolunda daha kolay ilerleyeceğini de kaydetti.

PETKİM Genel Müdürü Kenan Yavuz da işbirliğinden dört binin üzerinde KOBİ’nin yararlanacağına dikkat çekerek, “Ayrıca PETKİM uzmanlarınca sektöre yönelik eğitimler verilecek ve plastik üreticilerinin önemli sorunlarından olan yangınlara karşı önceden önlem almaları sağlanacak” dedi.

“Akıllı ürün” şart

Petrokimyanın ülke ekonomisi için büyük önem taşıdığını vurgulayan Kenan Yavuz, Türkiye’nin ihracat yapısında en önemli problemin ihraç ürünlerinin “akıllı ürünler” olduğunu dile getirdi. Özellikle petrolü ve doğalgazı olmayan ülkeler arasında petrole dayalı üretim proseslerinin önemli hale geldiğini kaydeden Yavuz şöyle devam etti.

Petrokimya mutlaka büyütülmeli

“Hem petrol, hem de petrole dayalı üretim prosesi yoksa maliyet iki kata çıkar. Çünkü sadece petrol ithal etmekle kalmıyorsunuz, plastik ürünleri ve özel kimyasalları yurtdışından ithal ederek ara malı olarak sanayinizde kullandığınız için üretim maliyetiniz artar. Petrokimyanın mutlaka büyütülmesi gerekir. Aksi takdirde Türkiye’nin sürdürülebilir bir ihracat büyümesini sağlaması önümüzdeki yıllarda sorun yaşayabilir.”

Son yıllarda plastik ve kimya sektöründe hiper rekabetin yaşandığını belirten PETKİM Genel Müdür Yardımcısı Hayati Öztürk de katma değeri yüksek ürünlere yönelmenin zamanının geldiğini vurguladı. Öztürk, “Doğalgazımız yok, petrolümüz yok. Bu ülke 80-85 milyon ton petrol eşdeğeri ürün ithal ediyor. Katma değeri yüksek ürünlere gidilmediği takdirde petrol ithal edip motorin ihracatıyla bu işi sürdürmemiz mümkün değildir. Türkiye sürdürülebilir kalkınmada ciddi adımlar atmak istiyorsa, plastik endüstrisini geliştirmek zorundadır” diye konuştu.

İthalat azalmalı

Plastik sektörünün Türkiye’nin büyüme hızından üç kat, dünyanın büyüme hızından ise iki kat daha fazla büyüdüğünü ifade eden PETKİM Genel Müdürü Kenan Yavuz, ara malı ithalatının azaltılmasının gerektiğine dikkat çekerek şöyle dedi: “Türkiye petrol fiyatlarının 60-70 dolar civarında olduğu bir dünyada plastik ve kimyasallara uzanan zincire ulaşacak kabiliyet kazanmalıdır. Ara malı ithalatını azaltmalıyız. Aksi halde 2015 sonrasında kimyasalları ve plastikleri, 15-20 milyar dolarlara ithal etmek zorunda kalacağız.”