13 Ocak 2026, Salı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Fikri Işık: “İKİ ÜLKENİN EN GÜZEL ESERİ PETKİM”

20 Kasım 2014, Perşembe Paylaş Gönderiyi Yayınla
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Fikri Işık: “İKİ ÜLKENİN EN GÜZEL ESERİ PETKİM” Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Aliağa’daki PETKİM Arge Merkezi’nin açılışını yaptı.

Türkiye’nin petrokimya alanında tek hammadde üreticisi konumundaki Petkim’in kapasitesini yüzde 13 artıracak olan Etilen Fabrikası Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın katılımıyla açıldı. Açılışta Soma maden faciasında sedyeye alınırken ‘Çizmelerimi çıkarayım mı’ sözleriyle hafızalara kazınan Murat Yalçın, Bakan Işık’a plaket verdi.
İzmir programının ikinci gününde Aliağa’daki Petkim tesislerine gelen Bakan Işık, yatırım çalışmaları devam eden Petkim Ar-Ge Merkezi’ni gezerek yetkililerden bilgi aldı. Açılışa Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın yanı sıra, SOCAR Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev, PETKİM Genel Müdürü Saadettin Korkut, SOCAR Türkiye CEO’su Kenan Yavuz, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Aliağa İlçe Emniyet Müdürü Hasan Tuğan, Aliağa İlçe Milli Eğitim Müdürü Ogün Derse, Aliağa İlçe Jandarma Komutanı Volkan Gürler, AK Parti Aliağa İlçe Başkanı Yaşar Akbulut ve çok sayıda davetli katıldı.

“İKİ ÜLKE KARDEŞ KARDEŞ YAPIYOR”
“İki ülkeden kardeşliğinin ete kemiğe bürünen en güzel eseri PETKİM VE Socar’ın Türkiye’ye yatırımdır" diyen Bilim, Sanayi ve Teknoloji bakanı Fikri Işık, "Azerbaycan’a yatırım yapan Türk girişimcilerimiz de Azerbaycan’da yapıyor. Kardeşin kardeşe yapmaz dediğini iki ülke kardeş kardeş yapıyor. İlişkiler iyi niyet söylemlerinde kalırsa kalıcı olmaz. Ama ilişkiler yatırımlara dönüşürse her geçen gün aramızdaki bağlar güçlenir ve kuvvetlenir” şeklinde konuştu.

YERLİ, YEŞİL, YENİLİKÇİ ÜRETİM
AK Parti hükümeti olarak yerli, yeşil ve yenilikçi üretimi öncelik olarak belirlediklerini vurgulayan Işık, yerli üretimde özel sektöre gerekli destek verdiklerini belirterek, “2023 yılında üretim ve ihracatımızın yüzde 15’ini yüksek teknolojili ürünlerden oluşturacağız. Bu hedef için yatırım ve yenilikçi üretim gerekiyor. Bunun başarılması için de önemli destekler veriyoruz. Ar-Ge merkezlerini ciddi olarak destekliyoruz. Gelin 100 TL’lik harcamayı bölüşelim. 60 lirasını siz harcayın, 40 lirasını da biz verelim. Hem şirket, hem ülke hem de istihdam edilenler kazansın” dedi. PETKİM’in bugün ki yatırımının Türkiye için büyük önem taşıdığını ifade eden Işık, “Türkiye cari açık verecekse en fazla cari açık veren kimya sektörüne yatırım yapmalı. Ve bu yatırım öyle bir yatırım olmalı ki hammaddeden nihai üretime kadar her madde üretilmeli. PETKİM bu açıdan kritik bir noktada önemli bir yatırımı hayata geçiriyor” dedi.

“400 BİN TON DAHA AZ PETRO KİMYA”
PETKİM Etilen Fabrikası’nın açılışında konuşan PETKİM Genel Müdürü Saadettin Korkut, fabrikanın ülke ekonomisine de büyük katkı sağlayacağını ifade ederek, “Şirketimizin üretim kapasitesini 3.2 bin tondan 3.6 bin tona çıkaran bu yatırımımızla Aliağa 5 bin 22 tondan dem 5 bin 88 tona çıkıyor üretimimiz Bu yatırımımız duruş maliyeti ile beraber 200 milyon dolara ulaştı. Yaptığımız kapasite artışı büyük ölçekli bir fabrikanın yatırımın maliyetine eşittir. Fabrikamızın kapasitesinin artması, ülkemizin 400 bin ton daha az petro kimyasal ürün ithalatı yapması demektir. Ve bunun karşılığında ödediğimiz döviz de azalıyor.Öte yandan bu yatırımı ele alırken inşaat aşamasında planlı bakış, yüksek emniyet ve iş güvenliği standartlarıyla kazasız sorunsuz tamamlamanın gururunu yaşıyorum. İş sağlığı ve güvenliği uygulamaların, şirketimiz yarım yüzyıllık tarihinde iş sağlığı güvenliğine en üst seviyede önem veren bir şirketiz. 2015 yılında da Petkim yarımadasını iş sağlığı ve güvenliği adası olarak ilan etmeyi düşünüyoruz. Bu yılın sonu itibariyle yatırımımızın bilançolarını bu sene görmeye başlayacağız” ifadelerini kullandı.

"HÜKÜMET OLARAK YARDIMLARINIZI BEKLİYORUZ"
PETKİM Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev ise şöyle konuştu: “Türkiye’nin sanayi devi PETKİM’i satın alarak 500 milyon dolar ilave yatırım yaptık. 2023 yılında Türkiye’nin en büyük yatırım ortağı olmayı hedefliyoruz. Genel olarak 10 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyoruz. Bunun 4 milyar doları PETKİM’e ayrılmış durumdadır. Azerbaycan ve Türkiye arasındaki kardeşlik ilişkileri sayesinde her iki ülke büyük başarılara imza atmaktadır. Türkiye’de yatırım ortamının geliştirilmesi için bürokrasinin azaltılması gerekiyor. Sadece bizim 3 bin 700 adet iznimiz bekliyor. Bugüne kadar sadece 900 izin alabildik. Bu konuda hükümet olarak yardımlarınızı bekliyoruz.”

SOMA GAZİSİNDEN PLAKET
SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz konuşmaların ardından, Soma maden faciasında sedyeye konulurken ‘Çizmelerimi çıkarayım mı’ sözleriyle tanınan Murat Yalçın ile birlikte Bakan Işık’a plaket verdi. Soma’daki faciasından kurtarıldıktan sonra hastaneye götürülmek üzere sedyeye konulurken söylediği ‘Çizmelerimi çıkarayım mı’ sözleriyle Türkiye’nin yüreğini dağlayan Murat Yalçın, Temmuz ayında PETKİM’e teknik eleman olarak işe alınmıştı.

HABER: Eda Ebru NANECİ