13 Ocak 2026, Salı

YENİ FOÇA MARINAYA TALİP YOK

21 Ağustos 2007, Salı Paylaş Gönderiyi Yayınla
YENİ FOÇA MARINAYA TALİP YOK

Yenifoça'ya yap-işlet-devret modeli ile yapılması planlanan limanın ihalesine, yapıldıktan sonra 35 yıl işletileceği için kimse teklif vermiyor.
Yenifoça Belediye Başkanı Osman Yurtseven, limanla ilgilenen firmalar olduğunu, ancak sürenin kısa olması nedeniyle kimsenin teklif vermediğini belirterek, "Liman, maliyetiyle orantılandığında 35 yıllık işletme süresi kısa geliyor. Firmalar, bu sürenin 49 yıla çıkarılmasını istiyor. Hükümetten bu yönde bir talebimiz var" dedi.
Hükümete duyuru
Yenifoça Yat Limanı için 23 Mart 2006 tarihinde ilk ihale yapıldı, ancak kimse katılmadı. Bunun üzerine 7 Temmuz 2007'de ikinci kez ihale gerçekleştirildi.
İhaleye katılan firmalar, yap-işlet-modeliyle yapılacak yat limanının 35 yıllığına işletileceğini öğrenince, çekildiler. Yenifoça Belediye Başkanı Osman Yurtseven, yatırımcıların yat limanının işletme süresinin 35 yıldan 49 yıla çıkarılmasını istediğini belirterek, hükümetin bu yönde çalışma yapmasını istedi.
CHP'li Başkan Yurtseven, "Yeni kurulacak hükümetimizden liman ihalesinin yeniden yapılmasını, ihalede belirtilen işletme süresinin 35 yıldan 49 yıla uzatılmasını istiyoruz. Bu yat limanı sayesinde Yenifoça'ya öncelikle yeni bir tatilci profili getirecek. Yenifoça'nın dış dünyaya açılmasını sağlayacak" diye konuştu.
Yenifoça Yat Limanı projesinin yatırımcı çekmesine rağmen, ihalede belirtilen süre nedeniyle firmaların teklif vermediğini ifade eden Yurtseven, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İhale dosyalarını alıp bize gelen firmalar, işletme süresinin kısa olduğunu; hem yapım, hem işletmeyi kapsayan sürenin 49 yıla çıkarılması halinde ilgilenebileceklerini söylüyorlar. Biz de yeni kurulacak hükümetten bu sürenin uzatılmasını talep ediyoruz. Eğer uzatılırsa, inanıyorum ki, Yenifoça Yat Limanı'na talip çıkacak. O zaman bölgenin turizm potansiyeli canlanacak. Yenifoça’da konut sahibi olan yabancı sayısı artacak."
Maliyeti 11 milyon dolar
Yeni Foça'ya Yat Limanı inşaatı, 15 dönümlük alana, yap-işlet-devret modeli ile 11 milyon dolara yapılacak. 9 metreden başlayan derinliğe sahip limanın ana dalgakıranı 492 metre, tali dalgakıranı 135 metre olacak. 500 metrelik rıhtıma sahip limanda 330 metrelik de iskele inşa edilecek.
Çekçek yerinde 8 X 20 metre vinç rıhtımı sayesinde 38 bin metrekarelik su alanı korunacak.Liman tamamlandığında İzmir yöresinin yatlarını barındıracak ve ülkenin yat turizm potansiyelini artıracak.