Sağlık Bakanlığı “Sağlıkta Dönüşüm Programı” bünyesinde gerçekleştirilen Türkiye Obezite Önleme ve Kontrol Programı kapsamında Aliağa Toplum Sağlığı Merkezinde “Obezite Danışma Birimi” kuruldu.Aliağa Toplum Sağlık Merkezinde kurulan Obezite Danışma Birimi bünyesinde bir doktor, bir diyetisyen, beş yardımcı sağlık personelinin görev yaptığını belirten İlçe Sağlık Müdürü Özkan Orhun, daha kaliteli hizmet sunmak ve vatandaşları mağdur etmemek için birimde randevu ile hizmet verildiğini söyledi.
“BİR ÇOK HASTALIĞIN OBEZİTEYLE DOĞRUDAN İLİŞKİSİ VAR”Orhun obezitenin birçok hastalığa neden olabileceğini söyleyerek, “Obezite vücudun yağ kütlesinin yağsız (kas) kütleye oranının aşırı artması sonucu boya göre ağırlığın olması gereken düzeyin üzerine çıkmasıdır. Kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, yüksek kolesterol, solunum rahatsızlıkları, eklem hastalıkları, adet düzensizlikleri, kısırlık, iktidarsızlık, safra kesesi hastalıkları, taş oluşumu, bazı kanser türleri ile obezite arasında doğrudan ilişki olduğu bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Obezite’nin hesaplanmasında en çok kullanılan ve bilinen yöntem beden kütle indeksine (BKİ) göre değerlendirme yöntemidir. Bu değerlendirme sistemine göre BKİ 20 ile 25 arasında ise kişiler normal, 25-30 arasında ise şişman olarak kabul edilmektedir” dedi.
“TÜM ALİAĞALILARI BİRİMİMİZE BEKLİYORUZ”İlçe Sağlık Müdürü Özkan Orhun, “Kurulan Obezite Danışma Birimimizde, sağlıklı beslenme, doğru fiziksel aktivite konularında danışmanlık hizmeti sunulmaktadır. Obezite Danışma Birimi hizmetleri kapsamında; kişinin antropometrik (boy, kilo, bel çevresi ve kalça çevresi vb.) ölçümleri yapılıp bunlar değerlendirilerek sonucunda kişilerin beslenmeleri düzenlenmekte fiziksel aktivite önerilerinde bulunulmaktadır. Birimimize 616 89 89 numaralı telefondan ulaşılabilir. Tüm Aliağalıları birimimize bekliyoruz” şeklinde konuştu.