SOCAR enerji şirketinin Petkim sahasına kurmak istediği termik santralin ÇED toplantısı, termik santral karşıtlarının protestosu nedeniyle gerçekleştirilemedi. ÇED toplantısını düzenleyen komisyon, halkın tepkisinden dolayı toplantının yapılamayacağı kanaatine vardıklarını belirterek tutanak tuttular.
Petkim'in yüzde 51 hissesine sahip Socar Power Enerji Yatırımları AŞ'nin, Petkim sahası içerisinde kurmak istediği termik santral ile ilgili "ÇED Sürecine Halkın Katılım Toplantısı" yoğun protestolar nedeniyle yapılamadı. Aliağa Ticaret Odası Toplantı Salonu'nda dün saat 13.30'da yapılması planlanan toplantı için, termik santral karşıtları saat 11.00'dan itibaren toplanmaya başladı.
Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu'nun öncülük ettiği eyleme, FOÇEP, Greenpeace, İzmir Kent Konseyleri Birliği gibi birçok kurum ve aralarında Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, eski milletvekilleri Kemal Anadol ve Nihat Dirim'in de bulunduğu yüzlerce kişi katıldı.
RÜZGAR GÜNEŞ BİZE YETER
Toplantı salonuna saat 13.00 sularında alkış ve düdüklerle giren termik santral karşıtları, termik santral istemediklerini "Termik santral istemiyoruz", "Termik santral ölüm kusacak", "Rüzgar, güneş bize yeter" sloganlarıyla haykırdılar. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdür Yardımcısı Şafak Özket başkanlığındaki komisyon, halkın protestosu nedeniyle toplantının yapılamayacağını belirterek toplantı salonunu terk etti.
Komisyonun toplantı salonunu terk etmesi sırasında bir şahısın termik santral karşıtı İdil Gökberk'e yumruk atması ile bir anda arbede yaşandı. Arbede büyümeden yatıştırılırken, Petrol-İş Aliağa Şubesi Mali Sekreteri Cemal Topçu, ÇED toplantısının yapılmadığına dair tutanağın imzalanana kadar toplantının yapılacağı yerden ayrılmayacaklarını söyledi. Termik santral karşıtları saat 15.00'a kadar bina önünde ve toplantı salonunda bekleyişlerini sürdürdü.
TUTANAK TUTULDU
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdür Yardımcısı Şafak Özket başkanlığındaki komisyon, Kaymakamlık makamına giderek, "Halkın katılımı toplantısının tüm düzenlemeler yapıldıktan sonra salon içerisinde ve dışarısında insanların sloganlarla salonu doldurduğu görüldü. Ancak salon içinde bulunan halkın tepkisinden dolayı toplantının yapılamayacağı kanaatine varıldıktan sonra bir süre beklenildi. Kaymakamlık makamında bu tutanak ilgili kurumlarla birlikte imza altına alındı" ifadelerinin bulunduğu tutanağı tuttular.
Tutanağın ulaşmasının ardından Ticaret Odası önünde termik santral karşıtlarına seslenen Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, toplantının protestolar nedeniyle yapılamadığının tutanağının tutulduğunu söyledi. Termik santral karşıtları, 6 Mayıs'ta daha kalabalık bir şekilde saat 13.00'da Aliağa Cumhuriyet Meydanı'nda buluşmak üzere ayrıldılar.
Muhtarlara Fransa teklifi
Petkim yönetimi önceki gün Aliağa'da bulunan köy ve mahallelerin muhtarlarıyla bir araya geldi. 32 muhtarın katıldığı toplantıda Petkim yönetimi, muhtarlara yapılması planlanan termik santrali överek karşı çıkmamalarını isterken, muhtarları aileleriyle birlikte Fransa'ya götürerek termik santralleri gezme teklifi yapıldı.
Teklifi reddeden muhtarlar, işe alımlarda Aliağalılara öncelik verilmesi taleplerini yineleyerek toplantıdan ayrıldılar.