13 Ocak 2026, Salı

‘Bakanlık oluruyla yapabilirler’

28 Aralık 2009, Pazartesi Paylaş Gönderiyi Yayınla
‘Bakanlık oluruyla yapabilirler’

Aliağa'da sanayileşme Bakırçay Çevre Platformu tarafından bir kez daha ele alındı.
Aliağa Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi'nde yapılan toplantıda bölgede kurulması düşünülen termik santrallerin hangi aşamada olduğu konusunda bilgi verildi ve termik santrallerinin kurulmaması için gerekenler anlatıldı.
Toplantıda söz alan Güzelhisar Çalışma Grubu üyeleri, “Dökümcüler Sitesi için zemin etüd çalışmaları yapıyorlar. Niçin bu konuda yaptırım uygulanmıyor” diye sordular.
Yazar Hüseyin Yurttaş, “Mücadelenin başarıya ulaşabilmesi için yörede yaşayan her kesimin katılması lazım. Şayet yöreye termik santral kurulursa Foçada’ki sütçünün sütü kirlenecek, domateste.. zeytin ve zeytinyağı da.”dedi.

Aliağa'da sanayileşme Bakırçay Çevre Platformu tarafından bir kez daha ele alındı.
Aliağa Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi'nde yapılan toplantıda bölgede kurluması düşünülen termik santrallerin hangi aşamada olduğu konusunda bilgi verildi ve termik santrallerinin kurulmaması için gerekenler anlatıldı.
Toplantıda söz alan Güzelhisar Çalışma Grubu üyeleri, “Dökümcüler Sitesi için zemin etüd çalışmaları yapıyorlar. Niçin bu konuda yaptırım uygulanmıyor” diye sordular.

Aliağa Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıya; Bakırçay Çevre Platformu üyelerinin yanısıra Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Aliağa Belediye Başkan Yardımcısı Münir Nurettin Bayrav ve Uğur Eren, belediye meclis üyeleri Foça Çevre Platformu, Güzelhisar Çalışma Grubu üyeleri, Petrol İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı İsmail Doğan, çeşitli sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.
‘MÜCADELEMİZ YAŞAM MÜCADELESİ’
Sanayileşmeye karşı olmadıklarını yineleyen Bakırçay Çevre Platformu dönem sözcüsü Hüseyin Yurttaş "Sanayinin yaşamı yok edici boyuta ulaşacak şekilde etrafı kirleten yapıya ulaşmasına karşıyız. Asla sanayiye karşı değiliz. Mücadelemiz kesinlikle yaşam mücadelesidir ve bu yönde devam edecektir." dedi. 
SANTRAL ALANI TARIMSAL ALAN GÖRÜNÜYOR
Yaklaşık 2 yıldır platform olarak termik santrale karşı mücadele ettikleri belirten Platform üyesi Yücel Laçinel de "Çevre ve Orman Bakanlığı’nın onayladığı 1/100000 ölçekli planda ENKA firması tarafından elektrik enerji santrali yapılması düşünülen alan, tarımsal niteliği korunacak alan olarak geçiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesinin onayladığı 1/25000 ölçekte dikili tarım alanı olarak onaylandı bu bölge. Enka firması söz konusu alanın enerji santrali olabilmesi için Büyükşehir Belediyesine 1/25000 ve 1/5000 ölçekte plan tadilatı talebinde bulundu. Fakat, Büyükşehir Belediye Meclisi bunu reddetti. Yani her ölçekte plan ölçeğinde tadilat yapılmadığı sürece bu tesis Aliağa'da yapılamaz. Ancak 3194 sayılı İmar Kanunun 9. maddesine göre Bayındırlık ve İskan Bakanlığı isterse  bu bölgeyi planlayıp onaylayabilir. Sadece böyle bir durumda santral kurulabilir. Onun dışında santral kurma ihtimali yok. Yani bu anlamda halkımızın vereceği karar çok önemlidir." dedi.
 Enka şirketine göre bölgede santral kurma girişimi bulunan bir başka şirket olan İzmir Demir Çelik Fabrikası'nın durumunun daha farklı olduğunu belirten Platform üyelerinden Yakup Öztürk "Ön planda Enka'nın kuracağı termik santral olmasına karşın asıl sorun İzmir Demir Çelik Fabrikası'nın kurmak istediği enerji santraldir. Çünkü İzmir Demir Çelik Fabrikası'nın Enerji santrali kurmak istediği bölge imar açısından uygun.  Bu anlamda iki ayrı görüş mevcut. Bir tanesi sanayi bölgesinde enerji yatırımı yapılabilir. Ancak biz belediye olarak enerji alanlarının ayrıca belirtilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu iki farlı görüşün ilgili kurumlarca ne şekilde yorumlanacağını bilemiyoruz. İDÇ'nin kurmayı düşündüğü termik santral ile ilgili ÇED sürecinde Çevre Bakanlığı onay verirse önlerinde hiçbir engel kalmıyor. Tek engel 20 yıl önce Danıştay'ın verdiği karar kalıyor. Umarım böyle bir süreç yaşamayız. Aliağa, Foça ve Menemen Belediyeleri konuyla ilgili net tepkilerini ‘istemiyoruz’ diye ortaya koydular. İzmir Büyükşehir Belediyesi de aynı şekilde görüş bildirdi. Bundan sonraki süreçte de ortak hareket etmeye devam etmemiz gerekiyor, halkımızın vereceği tepki de çok önemli" dedi.
ORADA ALİAĞA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ VAR
Çevreye vereceği zararı dikkat çeken Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz "Bu platform iki yıldır çalışıyor ve bizleri sürekli bilgilendiriyor. Ben başka bir şeye dikkat çekmek istiyorum. İlçemizde kurulu bulunan bir organize sanayi bölgemiz var. 10 yıldır çalışıyorlar ve belli bir noktaya geldiler. 400 fabrikalık alanları olmasına rağmen şu anda sadece 40-50 fabrika mevcut. Yani 350 fabrika kurulabilecek alanı var iken, ilçemizde kirlilik had safhaya ulaşmışken halen demir çelik bölgesine yatırımcılar talip oluyor. İlçemizin gerçekten kirliliğe doymuş durumda. Termik santralin yanında bir de şimdi Çimento Fabrikası yapmak isteyenler var. Bölgemizde 5 tane termik santral kurulmak isteniyor 1 tane de değil. Bu konuda gerekli çalışmayı yapıyoruz. İki defadır sit kuruluna bizzat gidiyorum. Orada şunu gördüm; Sadece bir termik santralin su deşarjı için 5 metre çapında. Sadece kullandıkları suyu deşarj etmek için 5 metre çapında boru kullanılacak. Sonra deniz suyu ısınmayacak, kirlenmeyecek diyorlar. Ben sit kurlunda da konuyla ilgili görüşümü verdim. Termik santral istemediğimi belirttim. Çimento fabrikası kurulması gündemde, çimento fabrikası da kül kullanacak olduğunu göre bu konuda kararlı görünüyorlar. Ancak biz ve Büyükşehir Belediyesi bu konuda gerekli çalışmayı yapıyoruz. Sadece bu bölgeyi enerji bölgesi ilan ettirmeleri kalıyor. Öyle bir tehlikemiz var. Onun dışında bu yatırımların buraya yapılabilme ihtimali yok. O nedenle tepkimizi çok daha ciddi ortaya koymamız gerekir. Eylemlere şimdiden hazırlanmamız sesimizi duyurmamız gerekir” dedi.
‘ALİAĞA’DA ÇEVRECİ BİR BELEDİYE VAR’
Geçmiş dönemde çevre ile ilgili mücadelerde Aliağa Belediyesi’ni yanlarında hiç göremediklerini bu dönemde yeni başkanla birlikte Aliağa Belediyesi’ni yanlarında görmekter mutlu olduklarını belten Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ da  " Bu bölge bakanlığın yaptığı planlarda doğal niteliği korunması gereken tarım alanı olarak belirtmiş ve kesinleşmiş, bu sevindirici bir gelişme. Daha önce böyle bir durum yoktu. Bu durumda bu alanda enerji ile ilgili faaliyet yapılamaz. Büyükşehir ve Aliağa Belediyesinin yapacağı planlarda olmayacağına göre bir sorun yok. Bunda sonra yapmamız gerekene sesimizi daha çok duyurmak, kendimizi anlatmak gerekiyor." dedi. FOÇA, ÖZEL KORUMA ALANI
Foça'nın Türkiye'nin 14 özel koruma alanından bir tanesi olduğuna dikkat çeken Demirağ " Foça Türkiye’nin 14 Özel Çevre Koruma Bölgesi’nden birisi. Böylesi bir bölgeye Termik santral kurulmak isteniyor. Özerk Koruma Kurulu’ndan izin almadan Termik Santral kurulamaz. Tek sorunun Bakanlık hiç kimseye sormadan resen enerji bölgesi kararı alması. Biz de zaten böylesi bir durum için teyakkuz durumundayız. Konunun  takipçisiyiz" dedi.
‘DAHA ÖNCE YAPTIRMADIK, ŞİMDİ DE YAPTIRMAYACAĞIZ’
1989- 1994 döneminde de belediye meclis üyesi olduğu hatırlatan ve o dönemdeki mücedelelerden kesitler anlatan Aliağa ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Haydar Karaman da  " Biz ANAP hükümetinin en güçlü olduğu dönemde Termik Santral yaptırmadık. Bu dönmede yaptırmayacağız" dedi.
Bölgedeki sanayi tesislerinin denizle bağlantısı için ıhsal etmeyi düşündükleri Hayıtlı Deresinin ıslahını yapmaları durumunda istemedikleri hiç bir sanayi kuruluşunun borusu geçiremeyeceğini hatırlattı.
GÜZELHİSARLILAR’DAN TEPKİ
Konuşmaların ardından oturumu yöneten Yazar Hüseyin Yurttaş, toplantıya katılanlara söz vererek görüşlerini belitmesini istedi ve soruları varsa sormalarını istedi.
Güzelhisar Çalışma Grubu üyeleri, Aliağa’da çevre deyince sadece kurulması düşünülen termik santraller olmadığını ‘vazgeçildi’ği sanılan Dökümcüler İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili çalışmaların sürdürüldüğünü dile getirdiler.
Belediye Başkanı Turgut Oğuz, bölgeye Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu getirmesinin ardından Büyükşehrin görüşünün değiştiğini ve vazgeçildiğini söylemesine karşın
Güzelhisar Çalışma Grubu üyeleri, “Bölgede bir aya yakın süredir zemin etüdü adı altında sondaj çalışmaları yürütülüyor. Durduysa neden bu çalışma yapılıyor” dediler.

‘SÜTCÜDEN, ZETİNCİYE KADAR HERKES TEPKİ GÖSTERMELİ’
Oturumu yöneten Yazar Hüseyin Yurttaş, “Mücadelenin başarıya ulaşabilmesi için yörede yaşayan her kesimin katılması lazım. Şayet yöreye termik santral kurulursa Foçadaki sütçünün sütü kirlenecek. Ürettiği ürünü ihraç edemiyecek. Çünkü ürettiği ürünlerin krterleri Dünya Sağlık Örgütünün öngördüğü değerlerde olmayacak, Zeytincinin ürettiği zeytinyağının değerleri değişecek, Tariş onu ihraç edemeyecek. Domates kurutan büyük kuruluşları var onlar kuruttukları bu dometesleri Avrupa ülkelerine ihraç edemeyecekler. Geçtiğimiz yıllarda başka bölgelerde bunların örneklerini çok gördük. İhracatçılarımızın malları hep geri döndü” diyerek her kesimi ses vermeye davet etti.