13 Ocak 2026, Salı

Çevrecilerden protesto

30 Mayıs 2012, Çarşamba Paylaş Gönderiyi Yayınla
Çevrecilerden protesto
Tüpraş, Petkim, İzmir Demir Çelik, Ege Çelik, HABAŞ ve Gemi Söküm Tesisleri gibi büyük sanayi tesislerini bünyesinde barındıran ve demir-çelik üretiminde Türkiye'de üçüncü sırada yer alan Aliağa'da Aliağa Ticaret Odası tarafından yapılan  "1.Demir-Çelik ve Enerji Zirvesi" İzmir'deki çevrecilerin tepkisine yol açtı.

Zirvenin görüşüldüğü Aliağa Ticaret Odası önüne gelen çevre örgütleri, sendikalar ve meslek örgütlerinin temsilcileri ile yöre halkı bir araya geldi. Aliağa'nın sanayi kapasitesinin tamamen dolu olmasına karşılık büyümeye yönelik politikalar belirlenmesine ve halka danışılmamasına çevreciler tepki gösterdi ve bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

BÖLGEDEN HİÇ BİR KURUM ÇAĞRILMADI

Tabip Odası Menemen Temsilcisi Hüseyin Güven bölgede hiçbir kurumun çağırılmadığına ve haberdar edilmediğine değinerek “Menemen Ticaret Odası uzmanı olarak toplantıya sadece iki değerli hocamız katıldı. Menemen Ticaret Odası da tarım gelirlerinin yok olacağı endişesi taşıdığı için buraya katılım sağladılar. Ancak onlardan sağlıklı bilgi edinebileceğiz” diyerek Elektrik Mühendisi Muammer Argün ve Dç. Dr. Enver Yaser Küçükgün'ü işaret etti.

Muammer Argün, "Bu gün bu toplantıda demir çelik tesislerinin kapasite artırımı planladıklarını ve bu durumda karşılaşacakları ihtiyaçları nasıl planlayacaklarını tartıştılar. Ancak bu planlamalar içerisinde çevre ve insan sağlığına etkiler ile bunların nasıl telafi edilebileceği konuları yoktu. Planlanan gelişmelerin bölgeye çevresel ve insani olarak neye mal olacağına yönelik toplantılar yapmak gerekir" dedi.

BU BÖLGEYE BİR ÇİVİ BİLE ÇAKILAMAZ

Argün'ün açıklamalarından sonra topluluk adına basın açıklaması yapan Bahadır Doğutürk ise “Demir çelik sektörünün sorunlarının tartışıldığı söylenen enerji ile ilişkilendirilmiş bir toplantı yapılıyor. Hocalarımızdan aldığımız bilgiler doğrultusunda bizler İzmir halkı olarak  bir şeyler söylemek istiyoruz. Bölgede yaşanmış olan ve yaşanmakta olan çevre kirliliğine neden olan demir çelik ve enerji tesislerinden rahatsızız. Bu bölge sanayi açısından ihtiyaç haddini doldurmuştur.  Bu konuda bilimsel çalışmalar bulunmaktadır. Ümit Erdem hocamız bundan 3-5 yıl evvel bir fabrika bile kurulamayacağını söylemişse de şimdi durum değişti.  Artık bu bölgeye bir çivi dahi çakılamaz demektedir. Dolayısıyla bu bölgede kusursuzca gelişmiş olan kirletici sanayi tesislerine karşı refleks hareketi yapılan bu toplantıdan doğan endişelerimizi dile getirmekteyiz” dedi.

BATI ANADOLUDA YAŞAM OLUMSUZ ETKİLENECEK

Toplantıya katılan bir diğer isim olan Dç. Dr. Enver Yaser Küçükgün, toplantıda 2015 yılında dünyada  100 milyon ton hurda gemi söküleceği ifade edildiğini belirtti. Küçükgün  "Bu hurda gemi mevcut gemi söküm tesislerinde  sökülme oranına bakacak olursak, bizim dışımızdaki  Bangladeş, Pakistan, Çin ve Hindistan gibi  4 ülke daha gemi sökümü yapıyor. Aliağa'daki  gemi söküm tesislerinin kapasitesine  bakıldığında  ise yılda 900 bin ton. Bu 900 bin ton kapasiteyi full  kullansalar bile 2 yada 3 kat daha fazla  gemi sökmek demektir. Bunun anlamı ise 1974'ten bu yana  yöreye bu vasıta ile gelen kirliliğin 10 katına çıkacağının müjdesidir" dedi.

2014 yılında dünyada  hedeflenen 1.600 milyon ton çelik üretiminden de bahsedildiğini dile getiren Küçükgün " Türkiye'nin de bu genellemeden  hangi oranda pay sahibi olacağını bu tür toplantılarda  sektörün ileri gelenleri tarafından tartışılmaktadır.Hurda metal kirliliklerini bir kenara bırakın, varsayın ki ithal ettiğiniz hurda pırıl pırıl tertemiz. Bu hurda ile 1 ton çelik üretmek için 400  ton saf oksijen tüketmek gerekiyor. Bu da 1 ton çeliğe 400 ton havayı kirletiyorsun demektir. 1 ton çeliğe Karşı bu metallerin üzerinde bulunan tehlikeli zararlı kimyasal maddelerin bulaşığı  varsa bunları ark ocaklarında yakıp buharlaştırıyorsanız bu kirliliğin önüne nasıl geçeceksiniz. Mevcut tesislerde böyle bir arıtma yok. Sektörün gelecek için planladığı bu çalışmalar bölgemiz açısından tehlike çanları çalıyor demektir" dedi.

Haber: Özgür GÜN