Çaltılıdere köyü Divit ve Kayaalanı mevkiinde yaklaşık 900 dekarlık bir alanda kiralama yöntemiyle iki yıldan buyana yapılan çeltik ekimine, bazı köylüler karşı çıkmaya başladı.
Çeltik ekiminin, zeytinlerine zarar verdiği ve tarlalarının verimini düşürdüğünü iddia eden köylüler, Aliağa kaymakamlığına verilmek üzere imza kampanyası başlattılar.
Ege’de yalnızca Aliağa’da Çaltılıdere Köyü’nün köyü Divit ve Kayaalanı mevkiinde çeltik ekiminin yapıldığını ifade erden köylüler, Kaymakamlığa hitaben yazdıkları ve imzaya açtıkları imzaya açılan dilekçede
“Çaltılıdere köyümüz mensupları olarak sınırlarımız dahilinde pirinç ekilmesini istemiyoruz” dediler.
Bu hafta içerisinde Kaymakamlık başkanlığında İlçe Çeltik Komisyonu toplanacağını da hatırlatan Çaltılıdere Köyü’nden Nurettin Tavus, çeltik ekilmesine karşı olmadıklarını, ancak çeltik ekiminin toprağın doğal dengesini bozduğu ve hali hazırda bulunan bitki örtüsüne zarar verdiği ve aşırı sivrisinek ürettiği için büyük rahatsızlık verdiğini iddia etti.
Tavus “Arazileri kiralayan kişiler, bize bu yıl domates, biber, yonca ekeceklerini söylemişti. Ancak nasıl olduysa oldu bu kişiler yöremiz toprağının dengesini bozan çeltik dikim işine başladı. Topraklarımıza çeltik dikilmesine Aliağa Belediyesi de karşı. İlçemizdeki yetkililerin bu izni verdirmeyeceğine inanıyorum” diye konuştu.
Öte yandan yöredeki çiftçiler; Aliağa’da düzenlenecek Çeltik Komisyonu Toplantısına kendilerinin çağrılmayıp, gerekli iznin almadan çeltik dikimine başlayan kişilerin çağrılmasına bir anlam veremediklerini söylüyorlar.
Çaltılıdere Köyü Muhtarı Selahattin Yıldız ise iki yıldır köyümüz arazilerinde çeltik ekimi Çeltik Komisyonu’nun kontrollünde sorunsuz bir şekilde yapılıyor. Bugüne kadar da bir sorun çıkmadı. Biz muhtarlık olarak izinsiz bir şekilde çeltik ekimine karşıyız.Çeltik Komisyonu izin verirse geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da çeltik ekilecektir.
KOMİSYON İZİN VERİRSE ÇELTİK EKİLECEKGeçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yılda komisyon izin verirse çeltik ekimi yapılabilinecek. Yasa gereğince komisyon; Kaymakam başkanlığında İlçe Tarım Müdürü, İlçe Sağlık Grup Başkanı, Ziraat Odası Başkanı, Kadastro Müdürü, DSİ ve Çeltik ekecek firmanın temsilcisinden oluşmakta.