13 Ocak 2026, Salı

“ALİAĞA’DA YÖRÜK KÜLTÜRÜNÜ YAŞATACAĞIZ”

30 Temmuz 2018, Pazartesi Paylaş Gönderiyi Yayınla
“ALİAĞA’DA YÖRÜK KÜLTÜRÜNÜ YAŞATACAĞIZ”

Aliağa Yörükler Derneği tarafından düzenlenen ‘Uluslararası Aliağa Yörük Türkmen Şöleni’ kapsamında Türk Dünyası ve Yörük Türkmenler konulu panel düzenlendi. Aliağa Yörükler Derneği Başkanı Erhan Küçük, “Aliağa’da Yörük kültürünü yaşatmak için bir yola baş koyduk.” dedi.

Türk Dünyasının geçmişten bugüne gelişimi ve Yörük Türkmen Kültürünün günümüze yansımalarını anlatıldığı panele, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, İlçe Milli Eğitim Müdürü Zehra Tuba Kabakçıoğlu, İstanbul Kültür Üniversitesi’nden Kırgız Doçent Dr. Shurubu Kayhan, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Eski Rektörü ve Arel Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Akdemir, Niğde Ömer Halis Demir Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden Prof. Dr. Mustafa Talas, Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fikret Türkmen, Kocaeli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Harun Demirkaya, Ardahan Üniversitesi’nden Dr. Necdet Kurt, Haber-İş Genel Başkan başdanışmanı Mehmet Avşar, 9 Eylül Üniversitesi’nden Çağrı Pala, Özbekistan Milli Üniversitesi Türkoloji Bölümü Araştırmacısı Gülbahar Kadirova, İzmir Yörükler Derneği Başkanı Mehmet Gülcan ve Kadın Kolları üyeleri, Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Genel Sekreteri Fahrettin Beşli, Türk Birliği Komitesi Genel Başkanı Öcal Arslankaya, Ankara Akademi Halk Dansları Topluluğu, Irak Türkmen Öğrenci Birliği üyeleri, İYİ Parti İlçe Başkanı Yücel Karaşan ile bazı siyasi partilerin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

ERHAN KÜÇÜK: “TÜRKLÜĞÜ YAŞATMAK BOYNUMUZUN BORCUDUR”

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının hep bir ağızdan okunmasıyla başlayan panelin açılış konuşmasını Aliağa Yörükler Derneği Başkanı Erhan Küçük yaptı. Türk Dünyası ve Yörük Türkmenler konusunda Aliağa’da ilk defa panel düzenlendiğini belirten Küçük, “Aliağa Yörükler Derneği olarak bir yılı tamamladıklarını Aliağa’nın 18 köyünde 16’sı yörüktür. Yaklaşık yüzde 90 yörük Türkmen’dir. Türklüğü yaşatmak boynumuzun borcudur. Aliağa’da Yörük kültürünü yaşatmak için bir yola baş koyduk. Allah’ın izni ile de bunu her zaman sürdüreceğiz. Aliağa’da ilk defa gerçekleştireceğimiz Uluslararası Aliağa Yörük Türkmen Şöleni’ne yarın imza atacağız. Türkiye’nin dört bir yanından katılımcılarımız olacak. 13 Türk devletinden temsilci katılacak. Bizlerden desteğini hiçbir zaman esirgemeyen Aliağa Belediye Başkanımız Serkan Acar’a ve tüm katılımcılarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

“YÖRÜKLERE VE ÜLKEMİZE HAYIRLI OLSUN”

Aliağa’da Yörük Türkmen panelinin düzenlenmesinin onur verici olduğunu ifade eden Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar ise şöyle konuştu: “Bu yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz paneli her yıl düzenli olarak devam ettireceğiz. Henüz bir yıllık olmalarına rağmen Aliağa Yörükler Derneği’nin bu organizasyonlarda ciddi emekleri var. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Aliağa’ya gelerek panelimize ve şölenimize katılım sağlayan tüm katılımcılarımıza çok teşekkür ediyorum. Allah birliğimizi ve beraberliğimizi bozmasın. Panelimiz Yörüklere ve ülkemize hayırlı olsun.”

“BİLGİ VE BİRİKİMLERİNİ PAYLAŞTI”

Açılış konuşmalarının ardından panele katılan Prof. Dr. Mustafa Talas, Doçent Dr. Shurubu Kayhan ve Öğretim Üyesi Çağrı Pala bilgi ve birikimlerini katılımcılar ile paylaştı. Prof. Dr. Harun Demirkaya’nın moderatörlüğünü üstlendiği panelde Türk Dünyasının geçmişten bugüne gelişimi ve Yörük Türkmen Kültürünün günümüze yansımaları katılımcılara bilgilendirildi. Yörük hayatının nasıl ortaya çıktığı ve tarihsel gelişimi hakkında bilgiler verildi. Türk örf ve adetlerinde önemli bir yere sahip olan Yörük Türkmen geleneğinden kesitler anlatıldı.

“ORTAK DEĞERLERİN NESİLDEN NESİLE AKTARILMASI GEREKMEKİYOR”

Türk Dünyası kültürü denince akla ilk gelen isimlerden Kırgız asıllı Avşar gelini ve İstanbul Kültür Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Shurubu Kayhan, Türk Dünyasının Ortak Kültürü-Gelenekler konulu sunumunda Türk Cumhuriyetleri, Türk Özerk Cumhuriyetleri ve Türk topluluklarının doğumdan ölüme kadar süren ortak geleneklerini yerinde yaptığı araştırmalarıyla anlattı. Kayhan, ortak değerlerin araştırılması, korunması ve yaşatılarak nesilden nesile aktarılması gerektiğine ifade etti.

“TÜRKLER, TÜRK DÜNYASINA VE DÜNYAYA YENİ POLİTİKALAR BELİRLEMELİ”

Panel sonrasında Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Eski Rektörü ve Arel Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Akdemir, Harun Demirkaya’nın başkanlık yaptığı Panelde çeşitli üniversitelerden araştırmacılar sunum yaptıklarını söyleyen Akdemir, “Orta Asya Türklerinin doğumdan ölüme yasamın her alanında seremoni, tören ve ritüel toplulukları olduklarını öğrendik. Türk Dünyası Birliği, Kızıl Elma olarak belirlendi. Değerler zengini Türkler; Türk Dünyasına ve Dünyaya yeni politikalar belirlemelidir. Türk Dünyası Ortak Değerler ve Ekonomik Birliği kurulmalıdır. Kızıl Elma bu olmalıdır. Türk topluluklarının ve devletlerinin derinliği bunu gerektirir.” dedi. Panel sonunda katılımcılara teşekkür plaketi ile tartamak hediye edildi.

(NİMET ERGÜN)