16 Temmuz 2026, Perşembe

Mecliste Aliağa mesaisi

23 Mayıs 2026, Cumartesi Paylaş Gönderiyi Yayınla
Mecliste Aliağa mesaisi

İzmir Büyükşehir Belediyesi Olağanüstü Meclis Toplantısı’nda, Aliağa Çakmaklı Mahallesi’ndeki 32 bin metrekarelik alanın liman gerisi hizmet alanına dönüştürülmesini öngören imar planı değişikliği oy çokluğuyla onaylandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Olağanüstü Meclis Toplantısı, Belediye Başkanı Cemil Tugay başkanlığında, meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantının ana gündem maddelerinden birini, Aliağa ilçesi Çakmaklı Mahallesi sınırlarında yer alan imar planı değişikliği oluşturdu. Plan değişikliği kapsamında, bölgede bulunan 3. derece arkeolojik sit alanı niteliğindeki 32 bin metrekarelik "belediye hizmet alanı"nın, "liman gerisi hizmet alanı" olarak değiştirilmesi önerildi.

AK Parti önergenin geri çekilmesini talep etti

Değişiklik teklifi üzerine söz alan AK Partili Adem Öztürk, bu kararla alanın belediye hizmet niteliğini tamamen kaybedeceğini belirterek önergenin geri çekilmesini talep etti. Öztürk, Başkan Tugay'ın Karşıyaka Mavişehir’de TOKİ tarafından yapılan 5 bin 894 metrekarelik taşınmazın hisse satışına karşı sergilediği duruşun aynısını Aliağa için de göstermesi gerektiğini savundu. Eleştirilere yanıt veren CHP'li Nilüfer Bakoğlu Aşık, söz konusu alanın yerel seçimlerden 5 gün önce Aliağa Belediyesi tarafından zaten satılmış olduğuna dikkat çekti. Aşık, Aliağa Belediyesi'nin hizmet alanı talebi olsaydı bu satışı gerçekleştirmeyeceğini ifade ederek, önlerindeki planın 1/10000 ölçekli imar planına uygun olduğunu belirtti.

Plan değişikliği oy çokluğu ile kabul edildi

Başkan Cemil Tugay ise Mavişehir'deki TOKİ ihalesinin adrese teslim ve gerçek bedelinin çok altında yapıldığını, Büyükşehir Belediyesi olarak hisse şartı nedeniyle bu ihaleye giremediklerini açıkladı. Aliağa'daki durumun ise farklı olduğunu dile getiren Tugay, seçimden önce satılmış olan bu arazi için yapılacak bir şey olmadığını, Aliağa liman bölgesinde bu ve benzeri lojistik hizmet alanlarına ihtiyaç duyulduğunu ve kararın şehrin kalkınmasına katkı sağlayacağını ifade etti. Yapılan oylamada, Aliağa'daki imar planı değişikliği oy çokluğu ile kabul edildi.

(SERKAN SELİNGİL)