131019098
29 Kasım 2023, Çarşamba

2023 yılı bütçesi 1 Milyar 398 Milyon 284 Bin 850 TL

10 Ekim 2022, Pazartesi 06:53

     


Aliağa Belediyesi Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın ikinci birleşimi gerçekleştirildi. Belediyenin 2023 yılı bütçesi 1 Milyar 398 Milyon 284 Bin 850 TL olarak tahmin edildi.

Aliağa Belediyesi Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın ikinci birleşiminde, 2023 Mali Yılı Performans Programı, 2023 Mali Yılı Bütçe Tasarısı ve 2022 Mali Yılına Ek Bütçe yapılması konuları görüşüldü. Belediye Başkanı Serkan Acar yönetiminde Aliağa Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen ikinci birleşimde meclis üyeleri bütçe kalemlerini tek tek görüşerek oyladı.

En yüksek bütçe Fen İşleri Müdürlüğüne

1 milyar 398 milyon 284 bin 850 TL’lik bütçede gelir bütçesi oy birliği ile gider bütçesi oy çokluğu ile kabul edildi. En yüksek bütçe 558 milyon 145 bin TL ile Fen İşleri Müdürlüğüne ayrıldı. 2023 Mali Yılı Performans Programı Stratejik Alanlara Göre Toplam Kaynak İhtiyacı 1 milyar 133 milyon 590 bin 850 TL olarak tahmin edilirken performans programı oy çokluğu ile kabul edildi.

223 Milyon 700 Bin TL ek bütçe kabul edildi

İlk birleşimde Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilen, 2022 Mali Yılı içerisinde Aliağa’da imar kirliliğini önlemek amacıyla yapılan çalışmalar neticesinde elde edilen gelir kaynaklarından, Belediye Fen İşleri Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, Zabıta ve Mali Hizmetler Müdürlükleri'ne aktarılmak üzere 223 Milyon 700 Bin TL ek bütçe yapılması hususu görüşüldü. Gündem maddesi komisyondan geldiği şekliyle oy birliği ile kabul edildi.

Hakan Turan, “Faiz giderinin ayrıntılı açıklamasını istiyoruz”

Ek bütçe maddesi ile ilgili olarak söz alan CHP’li Aliağa Belediye Meclis Üyesi Hakan Turan, “223 Milyon 700 Bin lira olan ek bütçenin kaynağı imara aykırılıktan dolayı kesilen para cezaları olarak tarafımızca bilinmekte. Grup olarak bu maddenin kabulü yönünde görüş bildirdik. Çünkü bütün şeklinde oylanıyor. Benim bir sorum olacak. Ek gider bütçesinde, TL cinsinden borç faizi gideri 10 milyon lira gibi bir rakamdan bahsediliyor. Öncelikle bunun ayrıntılı açıklamasını istiyoruz. Ayrıca hem 2022 hem 2023 bütçesinde yol yapım işlerinde 145 milyon 100 bin lira gibi bir rakam var. Bu iki rakam da birbirine benzer. Bu maliyete ilişkin satışların daha önce de bu amaca ilişkin olduğunu söylemiştiniz. Bunun açıklamasını bekliyoruz.” Dedi.

Serkan Acar, “Olay paranın olması veya olmaması değil”

Turan’a cevap veren Başkan Serkan Acar, “Malumunuz belediyeler kredi kullanıyor. Süregelen krediler vardır. Bir paranın olması veya olmaması değildir olay. Siz bir ev kredisi kullanmışsınızdır. Bu kredi devam eder. Şuan Aliağa Belediyesi’nin devam eden kredi taksit borcu sanırım 6 Milyon sevisinde. Taksitli ödeme olduğu için bunların, dört yıl, üç yıl, beş yıl gibi süreleri var. Tabii 2023 sonunda bitecek. Tabii ki bu arada meclisimizden bir takım kredi yetkileri aldık. Onlarla ilgili bir kredi kullanımı olursa 2025’de de bir kredi borcu olabilir. Herhalde her belediyenin bir kredi taksidi vardır ve siz ödemeye devam edersiniz. Paranız vardır ki bankalar size kredi verir. Bu sizin paranızın varlığı ya da yokluğunun göstergesi değildir. Onun dışında Fen İşlerinin yol yapımı çalışmaları her bütçede olacak. Çünkü Fen İşleri yol yapmaya devam edecek.” İfadelerini kullandı.

Oğuzhan Özşahin, “Satılandan kazanılan para nereye gidiyor”

Başkan Acar’ın ardından CHP’li Aliağa Belediye Meclis Üyesi Oğuzhan Özşahin bir konuşma yaptı. Özşahin, “Sayın başkan siz ciddi, büyük meblağlardaki satışların altında belirli bazı somut yatırımların olduğunu söylüyorsunuz. O sırada gelen her türlü geliri tekrardan aynı kaleme yansıtıyorsunuz. Burada eleştirdiğimiz ve üzerinde durmak istediğimiz konu bu. Satacağız çünkü yatırım yapıyoruz, diyorsunuz. Sonrasında aynı kalemler için tekrar gider çıkıyor. Peki, satılandan kazanılan para nereye gidiyor.” Şeklinde konuştu.

Sedat Sarı, “Doküman ve belgeler konusunda sıkıntı yaşıyoruz”

Ardından toplantının dilek ve temenniler bölümüne geçildi. Bu bölümde Başkan Serkan Acar, Aliağa Belediyesi’nin yılsonu tahmini bütçesinden bahsederek bütçenin hayırlı olmasını diledi, belediye çalışanlarına emeklerinden dolayı teşekkür etti. Sonrasında İYİ Partili Aliağa Belediye Meclis Üyesi Sedat Sarı söz aldı. Sarı, “3.5 yıldır görev yapıyoruz. Elimize ulaştırılması gereken doküman ve belgeler konusunda başından beri sıkıntı yaşıyoruz. Meclis gündemi yasal mevzuata uygun olarak bize ulaşıyor. Ama bugün görüştüğümüz performans ve mali bütçe ile ilgili görüşmelerin dokümanları ben de yok. Bu dokümanları benim her yıl gelip istemem mi gerekiyor. Bunun haricinde 746 Milyon lira vergi gelirinden bahsediyorsunuz 2023 bütçesinde. Vergilerdeki bu artış vatandaşın cebine yansıyacak mı? Kaç kat artış olacak vergilerde, bunu merak ediyoruz. Bu bütçe vatandaşın cebine ne kadar yansıyacak onu hesap edelim.” dedi.

Serkan Acar, “Rapor CHP’nin temsilcilerinde var. Gizli, saklı bir şey değil”

Başkan Serkan Acar, İYİ Partili Sedat Sarı’nın ifadelerine cevap vererek, “Yasa olarak yazı işleri müdürlüğümüzün böyle yükümlülüğü yok. Bu müdürlüğümüz yasal olarak her parti gurubuna bu evrakları yollayamaz. Parti grubu gelip talep eder. Talep ettiği takdirde takdim edilir. Yazı işleri müdürlüğü nasıl yasal olmayan bir şeyi yapsın. Bu rapor ilk olarak encümene geliyor. Encümende CHP’nin temsilcileri var. Sonra Meclise geliyor. Meclisten komisyonlara gidiyor. Orada da CHP’nin temsilcileri var. Peki, siz Millet İttifakı olarak diğer vakitlerde neyi tartışıp konuşuyorsunuz. Çünkü bu rapor onlarda var. Bu gizli, saklı bir şey değil. Zaten bu evraklar ilgili birimlere prosedür gereği dağıtılıyor” dedi.

“2022 yılında ilk defa sanayi kuruluşlardan vergi aldık”

Konuşmasında vergi gelirlerindeki artış konusuna da değinen Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, “2014 yılında Bütünşehir Yasası yürürlüğe girdi. Bu yasa ile köyden mahalleye dönen yerlere vergiden muafiyet geldi. Bu yasada hangi kurumların bu muafiyetten yararlanacağı noktasında bir detay yoktu. Sanayi kuruluşlarımızın neredeyse yüzde sekseni köy sınırları içerisinde. Dolayısıyla o bölgelerde bulunan tüm sanayi kuruluşları vergiden muaf oldu. Beş yıl süreyle gelmişti o yasa. Daha sonra 2019’da Torba Yasa ile birlikte bu süre uzatıldı. Bu yıla gelinceye kadar bu sanayi kuruluşları vergi ödemedi. Daha sonra kırsal mahalle konusu gündeme geldi. Bu konuyla birlikte sanayi kuruluşlarından vergi muafiyeti kaldırıldı. 2022 yılında ilk defa biz bu sanayi kuruluşlardan vergi aldık.” ifadelerini kullandı.

Musa Özcan, Aliağa Çevre Kirliliği Sonuç Raporu’na değindi

Sonrasında CHP’li Musa Özcan, İzmir Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda görüşülen Aliağa Çevre Kirliliği Sonuç Raporu ile ilgili bilgiler verdi. Özcan, raporda yer alan Aliağa’daki çevre kirliğinin boyutlarına değindi. Birleşim bir sonraki meclis toplantısı tarihinin 1 Kasım 2022, saat 18.00 olarak belirlenmesiyle son buldu.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler