131019098
20 Nisan 2024, Cumartesi

SAHTE PLAKAYA BÜYÜK CEZALAR GELDİ

3 Kasım 2016, Perşembe 06:09

     


Son dönemde artan sahte plaka, uygunsuz plaka ve değişik ölçülerde plaka kullanımından dolayı artan şikâyetler üzerine yeni düzenlemeler yapıldı.

Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmümde Kararname 29 Ekim 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı. Yayımlanan kararların arasında araç sahiplerini ilgilendiren önemli maddeler yer alıyor. Çıkarılan kararname ile aracına aykırı ölçülerde plaka takan, ön görülen sayıda plaka takmayan, plaka üzerinde oynama yaparak okunmasına engel olacak şekilde değişiklik yapan sürücülere 412 lira para cezası verilecek, 7 gün içinde plakasını düzeltmesi istenecek. 

Kanun Hükmünde kararname ile Karayolları Trafik Kanununda önemli değişiklikler yapıldığını söyleyen Aliağa Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Salih Yiyitalp , “676 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmümde Kararname ile 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda önemli değişiklikler yapıldı. Kimse kafasına göre, plaka üzerinde oynama yaparak okunmasına engel olacak şekilde değişiklik yapamayacak, Ölçüler dışında plaka takamayacak ve plaka basamayacak” dedi. Kanunda yapılan değişiklikle araç sahiplerinin taktırdığı APP plaka olarak bilinen geçersiz plakalara 10 bin lira para cezası ve aracın trafikten men edileceğini belirten Yiyialp “Trafik kanununun 23 üncü maddesine göre; yapılan değişiklikleri şunlardır;

1-Araç tescil belgesi ve tescil plakasının, araç üzerinde uygun durumda bulundurulması zorunludur.

2-Yönetmelikte belirtilen nitelik veya ölçülere aykırı plaka takan, öngörülen sayıda plaka takmayan ya da farklı okunmasına veya okunamamasına neden olacak şekilde plakasında değişiklik yapan araç sahibine 412 Türk Lirası idari para cezası verecek. Plakanın uygun duruma getirilmesi için 7 gün süre tanınıyor. Bu süre sonunda tescil plakalarını uygun duruma getirmeyenler hakkında 844 Türk Lirası idari para cezası verilecek ve tescil plakası uygun duruma getirilinceye kadar araç trafikten men edilecek

3 -Tescilli aracı plakasız kullanan sürücüye 1.698 Türk Lirası idari para cezası verilecek ve tescil plakası takılıncaya kadar araç trafikten men edilecek.

4-Araç tescil belgesini araçta bulundurmayan veya tescil plakasını monte edilmesi gereken yerin dışında farklı bir yere takan sürücülere 92 Türk Lirası idari para cezası verilecek. Araç bilgileri doğrulanıncaya ve plaka uygun yere takılıncaya kadar araç trafikten men edilecek.

5 - Başka bir araca tescilli veya sahte plakayı takan veya kullananlara 5.000 bin Türk Lirası idari para cezası verilecek ve araç trafikten men edilecek. Ayrıca bu kişiler Türk Ceza Kanununun 204 üncü maddesiyle düzenlenen Resmi Belgede Sahtecilik hükümlerine göre cezalandırılacaklar” diye açıkladı.

“5 bin lira para cezası ve 8 yıla kadar hapis”

Ayrıca KHK’nin 21’inci maddesi ile Trafik yönetmeliğinin 131’inci maddesine eklenen fıkraya göre sahte plaka basan büyük oranda cezaların geldiğini söyleyen Oda Başkanı Yiyialp,” Basılı kâğıtlar ve tescil plakalarının yetkilendirilenler dışında basımını veya dağıtımını yapanlara 10 bin Türk Lirası idari para cezası kesilecek. Ayrıca bu kişiler Türk Ceza Kanununun 204 üncü maddesiyle düzenlenen Resmi Belgede Sahtecilik hükümlerine göre cezalandırılacaklar” diye konuştu.

(NİMET ERGÜN) 







 
Son Eklenen Haberler