Menemen’de Srebrenitsa anması
12 Temmuz 2024, Cuma 07:31Tweet |
Avrupa’nın ortasında ve tüm dünyanın gözü önünde Sırplar tarafından Müslüman Boşnaklara yönelik gerçekleştirilen Srebrenitsa Soykırımı, Menemen’de de unutulmadı.
Srebrenitsa Soykırımı, aradan geçen 29 yıla rağmen vicdanları kanatmaya devam ediyor. Resmi kayıtlara göre en az 8 bin 372 sivilin katledildiği vahşet için Menemen Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Srebrenitsa Soykırım Anıtı önünde anma töreni gerçekleştirildi. Törene Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan, Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Gençlik Kolları Başkanı Aykut Taylan Varlı, İzmir Balkan Dernekleri Federasyonu Başkanı İbrahim Yıldız, Bosna Hersek Kültür Dernekleri Başkanvekili Barbaros Taşer ve Dünya Bosna Hersek Diasporası Başkanı Hasan Şehoviç ile birlikte siyasi parti temsilcileri, STK’lar, gaziler, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.
“Çocukları küçük kurşunlarla vururlar değil mi anne?”
Saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Bosna Hersek Milli Marşı ile başlayan törende kürsüye çıkan ilk isim olan Aykut Taylan Varlı, yaşanan soykırımı anlatırken, katliamda Boşnak bir çocuğun annesine “Çocukları küçük kurşunlarla vururlar değil mi anne?” diye sorduğunu hatırlatması, acıları bir kez daha tazeledi. Varlı, Sırp komutanların bu katliamı gerçekleştirirken “Türklerden 600 yıl sonra intikam alıyoruz.” dediğini hatırlattı. Varlı ayrıca, katliamın 29. yılında bile halen toplu mezarlardan DNA testleriyle ailelerin vefat etmiş üyelerine ulaşıldığını ve bu yıl 14 kişinin tespit edilerek defnedildiğini söyledi. İzmir Balkan Dernekleri Federasyonu Başkanı İbrahim Yıldız ise konuşmasında o günleri acıyla andığını belirterek, aile üyelerinden bazılarının katliamdan kaçarak Türkiye’ye gelebildiğini, bazılarının ise Srebrenitsa’da şehit düştüğünü belirterek, acıların yeniden yaşanmaması için mutlaka kenetlenilmesi gerektiğini söyledi. Yıldız, “Savaş başlayınca amcamın çocukları yanımıza gelebildiler ancak amcam, çok iyi görüştüğü Sırp komşusu tarafından Boşnak olduğu için ihbar edildi ve hayatını kaybetti.” dedi.
Mavi kelebek vurgusu
Törende konuşan Bosna Hersek Kültür Dernekleri Başkanvekili Barbaros Taşer ise soykırım sonrası bir simge haline gelen mavi kelebeklerin, toplu mezarların yerinin bulunmasını sağladığını belirterek, Balkan coğrafyasında yaşanan acıların, bir daha yaşanmaması için unutturulmaması gerektiğini dile getirdi.
“Bu yıl kimliği tespit edilenlerin en küçüğü 14 yaşında”
Dünya Bosna Hersek Diasporası Başkanı Hasan Şehoviç de “Çocuklarımızı barış içinde, kin beslemeden büyütüyoruz fakat yaşananları unutmuyor, unutturmuyoruz. Bugün aileler, yakınlarını defnedebilmek için bir kemik parçasından DNA testi bekliyor. Bu yıl kimliği tespit edilenlerin en büyüği 69, en küçüğü 14 yaşında hayatını kaybetmiş.” dedi.
“İnsanlık onurunun ayaklar altına alındığı bir soykırım!”
Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan ise yaptığı konuşmasında Aliya İzzetbegovic’in sözlerine atıfta bulunarak “Unutturmayacağız” dedi. Pehlivan, “Bugün burada, insanlık tarihinin en karanlık ve en acı dolu sayfalarından birini, Srebrenitsa soykırımını anmak için toplandık. 11 Temmuz 1995'te, Bosna Hersek'te yaşanan bu trajedi, 8372 masum insanın hayatını kaybettiği, insanlık onurunun ayaklar altına alındığı bir soykırım olarak hafızalarımıza kazındı. Srebrenitsa, sadece bir şehir adı değil; aynı zamanda insanlık dışı zulmün, vahşetin ve gözyaşının simgesidir. Bu acı dolu günde, hayatını kaybedenleri anarken, aynı zamanda barış, hoşgörü ve kardeşlik içinde yaşama kararlılığımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum. Srebrenitsa'da yaşanan bu trajedinin bir daha asla tekrarlanmaması için, insanlık olarak üzerimize düşen sorumluluğu unutmamalıyız. Böylesine insanlık dışı acıların bir daha yaşanmaması umuduyla, soykırımda yaşamını yitiren Bosnalı kardeşlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. Ruhları şad olsun. Allah, dünyanın hiçbir yerinde hiçbir millete bir daha böyle bir acı yaşatmasın. Onların hatıralarını daima canlı tutacağımıza da söz veriyoruz. Merhum Aliya İzzetbegoviç’in dediği gibi; unutmayacağız ki, tekrar yaşamayalım.” İfadelerini kullandı.
Başkan Pehlivan’ın konuşmasından sonra Menemen Müftüsü Mehmet Seven, Srebrenitsa’da hayatını kaybedenler için dua ederken, tören Srebrenitsa Soykırım Anıtı’na karanfil bırakılması ve soykırımı belgeleyen serginin gezilmesiyle son buldu.
(DERYA SÜNER)

AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, İzmir’de belediyecilik hizmetlerinin

Aliağa Esnaf ve Sanatkârlar Odası ile Özel Dentora Ağız ve Diş Sağlığı

DİSK'e bağlı Devrimci Emekliler Sendikası'nın (DEV Emekli Sen) Aliağa Şubesi,

Aliağa Belediyesi’nin Yeni Şakran’daki kanalizasyon sorununa yönelik

SOCAR, MSC ile stratejik bir iş birliği anlaşması imzaladı. Bakü’de gerçekleşen

Sonbahar ve kış sezonlarının vazgeçilmez parçalarından biri olan deri

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, bu yıl kent genelinde

94. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), 29 Ağustos-9 Eylül 2025 tarihleri arasında

Aliağaspor FK, Nesine 2. Lig Kırmızı Grup 4. hafta maçında deplasmanda karşılaştığı

Aliağa Petkimspor'un ev sahipliğinde oynanan hazırlık turnuvası Ege Cup 2025'i

Aliağa’nın tanınmış esnafından İsa Özbek, 2026 yılında yapılacak Aliağa

Aliağa, Dikili ve Menemen’de düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda 4 kilo

Tüpraş, Avrupa Komisyonu’nun Ufuk Avrupa Programı kapsamındaki Ar-Ge projesi

Onun yazın serüveni sadece bireysel bir yolculuk değil, aynı zamanda öğrencilerine,

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan Mobil İstihdam Aracı uygulaması,

IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği Üst Yöneticisi (CEO) Murat Çiftçi,

Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi’nin 12. Olağan Genel Kurulu, 27 Eylül’de

Türkiye Oryantiring Federasyonu’nun 2026 faaliyet takviminde yer alan 3.

Kınık Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde (TDİOSB) altyapı

Aliağa’nın kurtuluşunun 103. yılı kutlamaları kapsamında açılacak “Zamanın

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Aliağa Petkimspor, kendi

Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Yeni Şakran’ın kanalizasyonunu yapmak için

Aliağa Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Serdar Berk, basit usul vergi sisteminin

İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İZSMMMO) Aliağa İlçe Temsilciliği’nde

Aliağa Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkan Adayı Ozan Yıldızbaş, seçilmesi

365 Gün Engelliyiz Platformu üyeleri, ulaşımda kesintisiz erişim için

İzmir Büyükşehir Belediyesi, personel alımlarında yeni bir sistem başlatıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, mevcut ulaşım sorunlarını tespit etmek, ihtiyaçları

SOCAR Türkiye ve Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi (EDU)

Aliağa Petkimspor, Karatay Belediyespor Basketbol Takımında forma giyen 2007 doğumlu

İzmir Büyükşehir Belediyesi Aliağa Yerel Hizmetler Şube Müdürlüğü,

İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İZSMMMO) Aliağa İlçe Temsilciliği’nde

Bu içerikte farklı özel güvenlik kıyafetleri modellerini, kullanım

AK Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, CHP'li belediyeleri