131019098
4 Mayıs 2024, Cumartesi

AK PARTİ ADAY ADAYLARI SON DÜZLÜKTE

15 Mayıs 2018, Salı 07:06

     


TBMM 27. Dönem milletvekilliği aday adaylığı için başvuran Ak Partililer, temayülden sonra Genel Merkez tarafından yapılan mülakat aşamasını da tamamladı. Önümüzdeki günlerde netleşecek aday sıralaması öncesinde aday adaylarının durumlarını sizler için derledik.

Ak Parti’de, 27. Dönem Milletvekili Seçimleri için başvuru süresinin tamamlanmasının ardından gerçekleştirilen temayül yoklamasından sonra, Genel Merkez tarafından yapılan mülakat da tamamlandı.

24 Haziran 2018 tarihinde yapılacak Genel Seçimler’de İzmir 2. Bölgeden Ak Parti saflarında milletvekili olabilmek için toplam 92 aday başvurdu.

Aday adayları için 5 Mayıs tarihinde İzmir’de yapılan temayül oylamasının ardından, geçtiğimiz hafta içinde bütün aday adayları mülakata tabi tutuldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın direktifiyle 12 Mayıs Cumartesi günü tamamlanan mülakat sonrasında değerlendirmeler Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Erdoğan’ın önüne konuldu.

Milletvekili aday adayı olmak için Aliağa’dan başvuran 5 Ak Partili de 10 Mayıs Perşembe günü mülakata katılmak üzere Ankara’daydı. İlçemizden, seçilecek sıradan en az bir milletvekili adayı gösterilmesi için kampanya başlatan Aliağa Ekspres gazetesi olarak, Ak Partili aday adayları Süleyman Aydın, Uğur Türkan, Tansu Kaya, Yaşar Akbulut ile Aydın Şimşek’in artılarını ve eksilerini değerlendirdik.

SÜLEYMAN AYDIN: İzmir’in en genç milletvekili aday adayı olan Süleyman Aydın henüz 19 yaşında. Mecliste gençleri temsil adına genç yaşı olumlu bir etken olarak görünse de, yaşı itibariyle tecrübesizliği ve parti içinde fazla aktif olmaması dolayısıyla seçilebilecek sıralardan aday gösterilmesi pek mümkün görünmüyor. Yine de, önümüzdeki yıllar için tecrübe kazanması için ve gençlerin oylarını almaya yönelik alt sıralardan aday gösterilebileceği söyleniyor.

UĞUR TÜRKAN: 1975 doğumlu Uğur Türkan, Aliağa’da parti içinde tanınan isimlerden. Parti içinde İl Genel Meclis üyeliğinden İlçe başkanlığına kadar çeşitli görevlerde yer alması ve daha önceki milletvekilliği adaylık süreci kendisi için olumlu yönler olarak sayılabilir. Bunun yanı sıra çeşitli dönemlerde yürüttüğü TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Aliağa Temsilciliği, MÜSİAD İzmir İstişare Kurulu Üyelikleri de iş çevrelerince tanınırlığını ve etkisini artıran noktalar. Daha önceden yürüttüğü görevler ve iş çevresindeki yakın ilişkileri, aday olup milletvekili seçilmesi halinde, Aliağa’ya ve Kuzey İzmir’e çok şey kazandırabileceği anlamına geliyor. Geçmiş dönemlerdeki milletvekilliği adaylığı, listede üst sıralarda yer alması halinde geçmiş tecrübesini paylaşması açısından olumlu bir diğer etken.

Türkan’ın parti içindeki tanınırlığı maalesef sokağa aynı şekilde yansımıyor. Özellikle “seçimden seçime” ortalıkta görünmesi, partililer arasında dahi eleştiri konusu oluyor. Türkan’ın sosyal medyayı da normal zamanlarda pek kullanmayan bir kişi olması işini biraz zora soksa da, beş aday içerisinde üst sıraları zorlaması muhtemel görünüyor.

TANSU KAYA: Yine 1975 doğumlu aday adaylarından Tansu Kaya kurulduğu yıldan bu yana Ak Parti bünyesinde siyaset yapan adaylardan. Geçmiş dönemlerde parti kademesinde üstlendiği görevler ve 2004 Yerel seçimlerinde kazandığı Aliağa belediye Başkanlığı, Kaya’yı sıralamada avantajlı konuma getiriyor. Ancak, belediye başkanlığı dönemindeki bir takım icraat ve şaibeli işler bu avantajı sıfırlıyor.

Bunlar arasında; belediye akaryakıt istasyonu kapasitesinin 96 bin litre olmasına karşın defterlerde 389 bin litre stok görünmesi, 10 bin metreküplük LPG deposu olmasına karşın 45 bin metreküp LPG var görünmesi Kaya’dan sonra belediye başkanlığına seçilen Turgut Oğuz tarafından iddia edilmişti. Yine 2006 yılında, vatandaşa dağıtmak üzere alınan 22 bin ton kömürün piyasa değerinin yarı fiyatına bir şahısa satılması ve daha sonra satılan kömürün daha yüksek fiyata aynı vatandaştan alınarak belediye şirketinin 1 milyon liranın üzerinde zarara uğratılması da Oğuz’un ortaya attığı yolsuzluk iddiaları arasında yer aldı. Bunların yanı sıra Aliağaspor’un yarışmacı haklarının Göztepe’ye satılması da Aliağalılar tarafından eleştiri ile karşılanan icraatların başında geliyor.

Kaya’nın 2014 Yerel seçimlerinde Ak Parti’den aday gösterilmemesi nedeniyle Serkan Acar lehine çalıştığı, Ak Parti adayı Ethem Yorulmaz’ın Aliağa’da kıl payı farkla seçimi kaybetmesinin baş sorumlusu olarak görüldüğünü de eklememiz gerek. Kaya’nın o dönemde seçim propagandası için Aliağa’ya gelen Binali Yıldırım’ı yuhalattıran ekibi organize ettiği de halk arasında dolaşan söylentiler arasında yer alıyor.

Bütün bunlar alt alta eklendiğinde, Tansu Kaya’nın seçilecek bir yerden aday gösterilmesi halinde muhalefetin eline büyük koz verilmiş olacağı akla geliyor. Dolayısıyla, parti içerisindeki etkisine rağmen, vatandaşlardan oy isterken zorlanacak bir aday olarak görünüyor.

YAŞAR AKBULUT: 2014 yerel seçimlerinde aday olmak üzere görevinden ayrılan Kazum Ulaş’ın yerine atamayla gelen, daha sonraki kongrede seçilerek görevine devam eden Ak Parti’nin eski İlçe Başkanı Yaşar Akbulut, son dönemde bölgede yıldızı parlayan siyasetçilerden. Özellikle Aliağa’da Devlet Hastanesi, otoyol, TOKİ gibi büyük projelerde Ankara’ya kamp kurarak sonuçlanması için gösterdiği çaba, bölge halkı tarafından büyük takdir topladı. Projelerle ilgili son noktaya gelinse de somut adım atılmaması Akbulut aleyhinde kullanılabilir. Ancak şu sıralar TOKİ, hastane ve benzeri konularda atılacak herhangi bir somut adım, sadece Aliağa’da değil, tüm kuzey İzmir bölgesinde etkisini kat kat fazlasıyla gösterir. Aliağa Belediyesi’nin gerçekleştirdiği Ağapark, Avcı Ramadan gibi projelerde de bürokratik işlemlerin tamamlanmasında milletvekilleri ve bakanlıklar nezdindeki girişimleri, Akbulut’un sadece parti içerisinde değil, tüm bölge halkından sempati toplamasına yol açtı. 15 Temmuz kalkışmasındaki dik ve istikrarlı duruşu da Akbulut’un önümüzdeki seçimlerde avantajlı noktalarından bir diğeri. Bütün bunların yanında, dezavantaj olarak görülebilecek yanı ise, İlçe başkanlığı döneminde ve sonrasında kemikleşmiş bir ekibinin olmaması gösterilebilir.

AYDIN ŞİMŞEK: Uzun yıllardır bölgede çalmadık kapı, gezilmedik yer bırakmayan Aydın Şimşek, sonunda merakları giderdi ve milletvekilliği adaylığı için başvurusunu yaptı. 2014 yerel seçimleri sonrasında birden ortaya çıkarak sadece Aliağa’da değil, Bakırçay Havzası’nda yer alan tüm ilçelerde aktif şekilde kendini gösteren Aydın Şimşek, bölgede tanınırlık oranında diğer tüm milletvekili aday adaylarına büyük fark atıyor. Bölge halkının sevinçli ve üzüntülü tüm zamanlarında yanında olan, partili partisiz ayrımı yapmadan herkesle görüşen Şimşek, bölgede Ak Parti’nin yüzü olmanın ötesinde, köylüleri Çanakkale’ye götürmek, okulların ve camilerin eksiklerinin giderilmesinde ön ayak olmak gibi sayısız faaliyetleriyle bölge siyasetinin belirleyici unsuru olmuş durumda. 24 Haziran seçimlerinde listede ilk 5’e girmesi muhtemel görünen Şimşek, partililer dışında kararsızlar ve diğer partililerden de oy alabilme potansiyeliyle Ak Parti’ye kendisi dışında fazladan bir milletvekili daha kazandırabilir. Şimşek’in dezavantajı ise, atamayla şekillenen ve Tansu Kaya’ya yakın görüntü sergileyen ilçe yönetimi ile seçim sürecinde uyumlu çalışma imkanı bulup bulamayacağı gösterilebilir.

(BÜLENT PINARBAŞI)







 
Son Eklenen Haberler