14 Eylül 2024, Cumartesi

EVLİLİK TERAPİSİ İÇİN GEÇ KALMAYIN

10 Mart 2020, Salı

     


UZMAN KLİNİK PSİKOLOG BAYRAM ŞİMŞEK

Aile danışmanına gitmek çift terapisi desteği almak gün geçtikçe artmaktadır. Uzman Aile Danışmanı Bayram Şimşek Ama maalesef çift terapisi almak için çoğu zaman evliliğin bitme noktasına geldiğinde terapi desteği alma oranı daha yüksek bu da bazen kanserin son evresinde gelen bir hasta gibi biz evlilik terapistlerinden mucize beklenmekte bu beklenti çoğunlukla çiftin tek tarafından olmakta ki zaten partnerin biri boşanma kararı almış oluyor.

Türkiye de ve dünya da evlilik terapisi gerekliliği git gide artmaktadır. Aslında zamanında alınan bir aile danışmanlığı, bir çift terapisi evliliği hem kurtarmakta, hem çiftleri birbirlerine olan kırgınlıklar ve hayal kırıkları oluşmadan çözülür.

Uzman Evlilik Terapisti Bayram Şimşek çiftlerin en çok yakındığı konuların başında kadınların: eşim ilgi göstermiyor, iletişim kuramıyoruz, konuşmuyor, elinde telefon ya da tv kumandası, ailesine karşı beni korumuyor, iletişimsizlik ve aldatma konuları başı çekmektedir. Erkekler ise: genelde eşlerini memnun edemediklerini, sürekli işgal edildiklerini, ailesi ile eşi arasında kaldıklarını ve tartışma ve anlaşmazlıklar ve eşinin cinsel isteksizliği başı çekmektedir.

TÜRKİYE DE BOŞANMA ORANLARI

Uzman Aile Danışmanı Bayram Şimşek günümüz yeni dünya düzeninde; boşanma oranları Avrupa da %50 lere dayanırken Türkiye de bu yüzde her yıl artarak devam etmektedir. Türkiye de 2007 de boşanma oranı %14 iken 2017 Tüik araştırmalarında % 23 e ulaşmıştır. 2018 yılında boşanma oranı bir önceki yıla göre %10 artmıştır. Her yıl çok ciddi bir yükseliş içinde boşanma oranları.

İzmir de evlilik terapisine iliğinin en çok olduğu il İzmir olduğunu söyleyebiliriz. Bunun nedeni Türkiye de %30 u bulan ve her yıl boşanma oranı ciddi şekilde artan, ve boşanma oranın en yüksek olduğu ilin ise İzmir olamasıdır.

Evlilik Terapisi Nedir?

Evlilik terapisi, evlenecek olan bireylerin birbirleri ile kurdukları yakın ilişkileri desteklemeyi hedeflemektedir. Partnerinizle yaşadığınız ilişki ve etkileşim sorunları, cinsel sorunlar, çocuklara ait sorunlar, çiftlerin birinde gelişen depresyon, anksiyete, aldatılma, kaygı bozukluğu gibi ruhsal rahatsızlıklar yaşandığı zaman çözüme ulaştırmak amacı ile evlilik, çift terapisi gerekmektedir. Evlilik ve birlikte yaşama durumu çok kapsamlıdır. Bir hayatı birleştirmek karşılıklı anlayış ve özveri gerektirir. Bu sebeple kompleksli ilişkilerden hayatın birçok alanından problem ile karşılaşabilirler. Duygusal istismar, ihmal ve şiddet uygulama, boşanma ya da ayrılma kararı alma, evlilik ya da ilişkiyi kurtarma, sağlıklı bir ayrılma süreci yaşama gibi farklı duygusal ve psikolojik problemlerin çözüme ulaşması istenilebilir. Bu sebepler evlilik terapisi süreci sağlıklı yürütmek ve atlatmak için önem taşır.

Bireysel terapi süreci danışan ve terapistin ortak verdikleri karar ile evlilik terapisine dönüşebilir veya çift terapisi beklenti ve isteklere bakıldığından bireysel terapi sürecine dönüşebilmektedir. Önemli olan çiftlerin bireysel olarak ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılıyor olmasıdır. Evlilik terapisinde çiftlere kendini ve eşini anlamayı iletişimi güçlendirmek hedeflenir. Tartışabilmeyi, sağlıklı biçimde kavga edebilmeyi öğrenmek de evlilik terapisinin önemli adımlarındandır. Sağlıklı ve mutlu bir ilişki demek evlilikte hiç sorun yaşanmaması, hiç tartışma olmaması demek değildir. Çiftler iyi niyetli, değişime ve gelişime açık birbirlerine çözüm odaklı yaklaşınca çözüme kavuşmayacak problem yoktur. Günümüzde eski zamanlara karşılaştırınca kadın erkek ilişkilerinde çiftlerin birbirlerinden beklentileri, mutluluk istek ve asgari standartlarında farklılıklar profesyonel yardım gereksinimi doğurmuştur. Bazı zamanlarda çiftlerin istek ve beklentilerine göre sağlıklı bir şekilde evliliği sonlandırmak da evlilik terapisinin amaçlarındandır.

Evlilik öncesi göz yumulan, görmemezliğe gelerek, değişir umudu taşınan kusurların evlilikte değiştirilmeye çalışılması ya da problemlerin uzun süre halı altına süpürülmesi sonucu taşarak patlama yapması evliliklerde sık karşılaşılan durumlardandır. Çatışmasız bir ilişki gerçekçi değildir. Fakat çatışmaları ilerleme ve gelişme fırsatı olarak değerlendirilmesi çiftlerin var olan evlilikte doyum sağlamalarını hedeflemektedir.

Ne Zaman Evlilik Terapistine Gidilir?

Evlilik terapisi almak için mutlaka sorun yaşanmış olması zorunlu değildir. Gelişmiş ülkelerde evlilik ve ilişkide daha mutlu olmak, çıkabilecek sorunlara hazırlık olmak, eşinin beklentilerini daha iyi anlamak ve cevap vermek, ilişkiyi geliştirip canlı tutmak için evlilik danışmanlığı ile ilişki geliştirme programları kullanılmaktadır. Sık sık çözüme kavuşmayan tartışmalar yaratıyor, birbirinize karşı olumlu duygularınızın azaldığını hissediyor, olumlu duygulardan daha çok olumsuz duygularınıza odaklanıyor, seks hayatınız çekilmez bir hal almış, arkadaş olarak dahi konuşamıyor ve iletişim kuramıyor, eşinizi önemsemiyor, şiddet devreye giriyor ya da evlilikten ümidiniz kalmamış, bundan dolayı içinize kapanmışsanız bir an önce evlilik terapistinden destek almalısınız. Evliliğin erken dönemlerinde evlilikte uyumsuzluk, çatışma ve ayrılık karar alma, pişman olma gibi duyguları yaşama ihtimali daha yüksektir. Bu dönemi atlatan çiftlerde çocuk sahibi olma fikri oluştuktan sonra, çocukların büyüme, gelişme, çocukluk,  ergenliğe geçiş dönemlerinde ve üniversiteye başlama ya da evlenme nedeniyle evden ayrılmalarından sonra da evlilik çatışmalarının en yüksek seviyeye geldiği gözlemlenmektedir. Evlilik terapisi zor dönemleri sizin ve ilişkinizin en az hasar alarak atlatılmasını sağlayacaktır.

Evliliği Düzeltmek İçin Öneriler

Evlilik terapisine başlamak kolay bir karar olmamaktadır. Evlilik gibi oldukça özel bir yaşamın sorunlarını, problemlerini tanımadığı bir kişiyle paylaşmak çoğu insan için zor görülmektedir ve problemlerin bir terapistin önünde tartışılması üçüncü bir kişinin yorumlaması fikri hoşuna gitmeyebilir. Fakat terapi sürecinde, üçüncü bir kişi olarak terapistin karşısında, sorunlar tartışılsa bile kavga şiddetlenmeyecektir. Terapist duruma müdahale eder ve uygun yönlendirmelerle çiftler giderek problem çözücü konuşmayı ve birbirleri ile etkili iletişim kurmayı öğrenmeleri sağlanmaktadır. Konuşabilmeyi ve problem çözücü tartışabilmeyi öğrendikten sonra problemlerin çözümleri için ortak yöntemler bulacaklardır.

En temel şey aşk biter ama sevgi ve saygınızı koruyun.

Eşinizden beklentileriniz ne kadar gerçekçi bir tartın.

Eşinizi olduğu gibi kabul edin değiştirmeye çalışmayın

Evde telefon televizyon, bilgisiyar vb. teknoloji yasağı koyun her gün en az 1 saat bu iletişiminizi hareketlendirir.

Sağlıklı bir evlilikte eşler, birbirleriyle uyum sağlayabilecek, sağlam bir denge kurabilecek ve birbirlerini tamamlayabilecek özellikleri sağlamayı amaçlarlar.

Eşlerin her biri konumları, işlevleri, hak ve sorumlulukları konusunda açık ve net bir anlayışa sahip olmaları önemlidir.

 Fiziksel ve cinsel uyumun birbirlerinin beklenti ve isteklerini karşılayabilecek düzeyde yaşamaları karşılıklı rahatlama yaşatacaktır. Yatak odanızı renklendirin,

Eşler, kendi bireysel yaşam planlarıyla, evlilik ilişkisi arasında ölçülü bir bağ kurabilme becerisini göstermeleri gerekmektedir. Birbirlerinin yaşamsal özgürlüklerine ve sorumluluklarına, gelişim fırsatlarına müdahale etmeden birbirlerini engellemeden, destekleyici ve tamamlayıcı bir çaba göstermeleri gerekmektedir.

Samimiyet, dürüstlük, açıklık becerileri yanında sevgi, şefkat ve merhamet duygularını evlilikte geliştirmelilerdir.

Ortak kararlara uyulmaması halinde hangi sonuçların ortaya çıkacağı eşler tarafından açık ve net olarak bilinmesi ile ilişkide ki sorumluluklar ve bunların sonucu karşılıklı anlaşmayı sağlamaktadır.

Unutulmamalıdır ki evlilik bireysel farklılıkları kabul edip bir hayatı paylaşmak demektir. Çift Terapisi desteği almak için geç kalmayın

 

 

 

 

 



Yazarın Tüm Yazıları
EVLİLİK TERAPİSİ İÇİN GEÇ KALMAYIN 14 Nisan 2020, Salı
Corona Virüsü ve Psikolojik Ruh Sağlığımız 10 Nisan 2020, Cuma
EVLİLİK TERAPİSİ İÇİN GEÇ KALMAYIN 10 Mart 2020, Salı
KARNEYE NASIL TEPKİ VERMELİYİZ 14 Ocak 2020, Salı