TARİHİN HAKLI ÇIKARDIĞI LİDER
14 Kasım 2024, Perşembe Paylaş Gönderiyi YayınlaTürkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 86. yıldönümünde anarken kendisini yaşarken Atatürk’e rakip görüp Anıtkabir’de adını görevlendirilmiş topluluğa haykırtanları görünce acı acı gülümsemeden geçemiyor insan. O zaman üzerinden 86 yıl geçmiş olmasına rağmen görevlendirilerek değil duyguyla, minnettarlıkla, saygıyla anılan Ata’mızı yazının imkân verdiği ölçüde anlatalım.
Atatürk, tarihin haklı çıkardığı bir liderdir. Örneğin Lozan Antlaşması halen yürürlüktedir zira gerçekçi temellere dayanır. Örneğin karma ekonomi anlayışı (Özel teşebbüs serbestliği ile devlet işletmeciliğinin bir arada bulunması) devletçilik ancak karma ekonomi ile varlığını sürdürebilir. Örneğin; laik, bilimsel, halkçı, karma eğitim anlayışının ne kadar değerli olduğu her geçen gün daha iyi anlaşılmaktadır. Örneğin dış politikada ‘’Yurtta sulh cihanda sulh’’ ilkesinin ne kadar değerli olduğunu ülkemizdeki milyonlarca sığınmacının yarattığı gerilimden ve ilerde yaratacağı problemlerden her geçen gün daha fazla kaygı duyarak anlıyoruz.
Türkiye, onun yolundan gidemedi.1950’lerden sonra ülkenin hayatına yön veren siyasilerden çok büyük çoğunluğu onun hayaline sahip değildi, üstelik kimileri onun yarattığı çağdaş Türkiye vizyonuna karşı çıktı. Bugün, çağın gerisinde kalanlar da kendi vizyonunu halka kabul ettirmeye çalışıyor.
Atatürk’e çamur at izi kalır bile olmaz, hiçbiri Atatürk’e bulaşmaz. Dünyanın bütün kıtalarında heykeli olan tek liderdir Atatürk. Ünlü yazar Amin Maalouf Çivisi Çıkmış Dünya adlı eserinde Atatürk’ün 20.yüzyılın başında yaşamış, hayattayken yurttaşlarını titretmiş ve bugün silinip gitmiş liderlerden farkını ortaya koyarken birinci sıraya toplumsal meşruiyeti yani toplum nezdinde kabulünü koyar.
Alpullu, Eskişehir ve Turhal Şeker Fabrikaları ile Yapı Kredi Bankası’nın Kurucusu Kazım Taşkent ‘’Atatürk Aydınlığında Yaşamak ‘’adlı kitabında Atatürk, tarihimizin en büyük toplum morali yaratıcısıdır-Osmanlı’nın sadece vergi ve asker kaynağı gördüğü ve mutluluk ve refahı adına çaba göstermediği -yoksulluk içindeki bir millete Atatürk; diriliş, umut ve yarınlar için çalışma gücü vermiş bir liderdir, der ve ekler: ATATÜRK’Ü ÖVMEK ÇOK KOLAYDIR, ELEŞTİRMEK DE ZOR DEĞİLDİR. ÇOK ZOR OLAN ,ATATÜRK’Ü ANLAMAKTIR.
Yazarın Tüm Yazıları
- BİR EMEKLİ ÖĞRETMENİN OKUL SALDIRILARINA İLİŞKİN NAÇİZANE GÖRÜŞLERİ
- DÜŞÜNÜN, ÇÜNKÜ HENÜZ YASAKLANMADI
- MEMLEKET İSTERİM
- DÖNMEYECEĞİZ ÇOCUK!
- BİLİM GİREN BİR ZİHİN ASLA FETHEDİLEMEZ!
- BÜYÜK SINAV
- 41 YILLIK BAŞDÖNDÜRÜCÜ BİR MACERA: ENVER PAŞA
- BÜYÜK ADAMLARIN HEYKELLERİ ÜZERLERİNE ATILAN TAŞLARDAN YAPILIR
- TOK GÖRÜNÜP AÇ GEZİYORUZ!
- SİZİ TOPRAĞA GÖMDÜLER AMA TOHUM OLDUĞUMUZU BİLMİYORLAR
- DEĞİŞİM, İNSANLARIN KENDİNİ EN GÜÇSÜZ HİSSETTİKLERİ ANDA GELİR
- TANRI’NIN TARİHİ -KAREN ARMSTRONG
- UMUT HEP VAR OLACAK
- DEĞİŞMEYEN TEK ŞEY DEĞİŞİMDİR
- TARİHİN HAKLI ÇIKARDIĞI LİDER
- TARİH, MAZİYİ GELECEĞE TAŞIR
- DURMAYALIM DÜŞERİZ!
- CEHENNEM BOŞ, BÜTÜN ŞEYTANLAR BURADA TOPLANMIŞ
- NEDEN MERAK ETMİYORUZ?
- KADIN VE ÇOCUK ŞİDDET GÖRÜYOR, ÜLKENİN GELECEĞİ ÖLÜYOR!
- NEYİN GELMEKTE OLDUĞUNDAN HABERİNİZ BİLE YOK!
- MİNİK AYAKLARIN PATIRTISI KOLTUK DEĞNEKLERİNİN GÜRÜLTÜSÜNDEN DUYULMUYOR
- FELAKETLERLE YANARIZ, KÜLLERİMİZDEN DOĞARIZ
- HİÇBİR YALAN, GERÇEĞİ ÖRTECEK KADAR BÜYÜK OLAMAZ
- ÖĞRETMENİN BENİMSEMEDİĞİ HİÇBİR EĞİTİM REFORMU BAŞARILI OLAMAZ
- ZENGİN MADENLERİN FAKİR BEKÇİLERİYİZ
- MECLİS DEMOKRASİLERİN MABEDİDİR
- İMKÂNSIZ OLDUĞUNA İNANILAN HER ŞEY, SADECE BİRİSİ ONU YAPANA KADAR İMKÂNSIZDIR (1)
- SEÇMEMEK VAZGEÇMEKTİR
- BİZ BİR ÜNİVERSİTE GÖMDÜK
- NESNELER, BİZİM ONLARA YÜKLEDİĞİMİZ ANLAMLARDAN İBARETTİR
- BUGÜN VERMEDİĞİNİZ HER SAVAŞIN YARIN KAYBEDENİ OLURSUNUZ
- DÜNYA HEP BÖYLE MİYDİ?
- “MEDENİ KANUN”A DOKUNMA!
- İSTEYEN YAPAR!
- DİNDARLIĞINIZI TANRI’YA GÖSTERİN, BANA İNSANLIĞINIZ LAZIM!
- YA LOKOMOTİF OLURSUN YA VAGON!
- BUGÜNÜ AYDINLATAN GAZETECİ: UĞUR MUMCU
- KENDİ AYDINLIĞIMIZI YARATMAK ZORUNDAYIZ
- HİÇBİR ŞEYE KARIŞMAYAN ZARARSIZ DEĞİL YARARSIZ YURTTAŞTIR (1)
- ALİAĞA DÜNYANIN ÇÖPLÜĞÜ DEĞİLDİR!
- HER ŞEYİ ZAMANA BIRAKTIK, ZAMANIMIZ VAR MI BİLMEDEN (1)
- VURUN MU DURUN MU?
- YAVAŞÇA ACELE ET!
- Atatürk’ü anmadan Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayanlara ithaf olunur!
- Sanatta, siyasette lafını esirgemeyenler
- YAŞASIN CUMHURİYET, 100.YIL DÖNÜMÜ’N KUTLU OLSUN!
- CUMHURİYETİMİZİN 100. YIL DÖNÜMÜ’NDE HATIRIMIZDA TUTMAMIZ GEREKENLER
- 100 YIL ÖNCE 100 YIL SONRA
- GÖLGEDE OLUP IŞIĞI TUTANI DA UNUTMA!
- İBRET ALINSAYDI, TARİH TEKERRÜR MÜ EDERDİ?
- KADINLAR NEDEN HEDEFTE? ÇÜNKÜ KORKUYORLAR!
- DİL, İNSANIN ÜLKESİDİR
- CUMHURİYETLE HESAPLAŞANLAR! İŞTE HESAP ÖZETİ
- ÇOK SEVİYORDUM, ÖLDÜRDÜM, ‘’ÖLÜRÜM TÜRKİYE’M’’
- TÜRK MİTOLOJİSİ, KAYIN AĞACI, KAYIN ATA (KAYNATA) KAYIN ANA (KAYNANA)
- KÖY ENSTİTÜLERİ…
- HAZİNENİN ÜZERİNE OTURAN DİLENCİLER
- OKUMANIN KORKUNÇ TEHLİKESİ
- ÜLKEMİZİN NÜFUSU 300 BİN, AĞAÇLARLA BİRLİKTE 3 MİLYONUZ
- UMUTSUZ OLMAYA HAKKIMIZ YOK!