131019098
29 Mart 2024, Cuma

Kondilom Belirtileri ve Tedavisi

7 Ocak 2020, Salı 12:52

     


Kondilom ya da bilinen adıyla genital siğil, 100'den fazla farklı türe sahip olan insan papilloma virüsünden (HPV) kaynaklanmaktadır. 6 ile 11 numaralı alt türler, kondilom vakalarının %90 kadarına neden olur ve nadiren anal ya da genital kansere sebep olacağı için düşük riskli olarak kabul edilmektedir. Öte yandan 16 ile 18 numaralı alt türleri yüksek riskli olarak kabul edilmektedir. Çünkü nadiren bu türler, siğillere neden olsalar da servikal ya da bazı kanser çeşitlerine yol açabilirler. HPV, cinsel ilişki esnasında cilde temas eder, enfeksiyonun yayılması için vajinal ya da anal bir ilişkiye gerek yoktur. HPV ile enfekte olan birçok insanın belirtileri genel olarak olmaz ve enfeksiyonu, vücut kendi kendine temizler. Genital siğil geliştiren insanlar için siğilleri yok etmek amacıyla tasarlanmış birçok tedavi seçeneği bulunur. Genital ve makat siğili için kesin bir tedavi bulunmaz.

Kondilom İçin Kimler Risk Altındadır?

Genital ya da makat siğili, cinsel yolla bulaşabilen en yaygın sorunların başında gelir ve dünya çapında milyonlarca insanı ciddi düzeyde etkiler. Cinsel olarak aktif olan erkeklerin ve kadınların %75 ile 80'inin yaşamlarının bir noktasında HPV ile enfekte olacağı tahmin edilmektedir. HPV enfeksiyonu hemen her yaştan ve her cinsiyetten insanlarda görülebilir. Genç yaştaki kişilerin, bu virüse yakalanma olasılığı daha fazladır. Kondilom, cilt teması yoluyla yayılır ve kişiden kişiye geçmesi için cinsel ilişkiye gerek yoktur. Bir kişi, herhangi bir görünür enfeksiyon belirtisi olmadan enfekte olabilir ve bu sebeple enfeksiyonu bilmeden başkasına geçirebilir. Kondom kullanımı, virüsü yayma riskini azaltabilir, ancak bulaşmayı tamamen engelleyemez.

Kondilom Belirtileri Nelerdir?

Genital siğiller, çeşitli boyutlarda, yuvarlak yumrular ve ten rengi şeklinde görülür. Pürüzsüz ve düz ya da karnabahar benzeri olabilirler. Vajina, labia, penis, makat, skrotum ve anüs çevresindeki üretra ya da deride görülebilir. Siğiller genel olarak herhangi bir belirtiye sebep olmaz. Ancak vajina içinde bu sorun çıkarsa ufak çaplı kanamalar meydana gelebilir ve cinsel ilişki ile bu durum, çok daha ağrılı bir hale dönüşebilir.

Kondilom Tedavisi

Kondilom tedavisi için tek bir tedavi yöntemi yoktur. Bir dizi tedavi seçeneği mevcuttur. Bununla beraber hiçbir tedavi yöntemi, kondilomun tam manasıyla giderilmesine ve tüm hastalarda geri çıkma olasılığının önlenmesinde %100 etkili değildir. İnsan papilloma virüsü ile enfeksiyon meydana geldikten sonra ortadan kaldırmak da mümkün değildir. Genital siğiller, 3 ile 4 aylık bir süre boyunca insanların yaklaşık %10 ile 20'sinde kendi başlarına büyüyebilirler. Kondilom tedavisi için başvurulan yöntemler genel olarak şunlardır;

  • Kriyoterapi: Bu yöntem, siğilleri sıvı azot maddesi kullanarak dondurur. Faydalı bir birinci basamak tedavi uygulamasıdır.
  • Lazer Tedavisi: Bu tedavi tekrarlayan ve geniş çaplı kondilom sorunları için tercih edilir. Lazer, virüsün sebep olduğu lezyonu fiziksel olarak yok eder. 
  • Elektrodesikasyon: Bu yöntem ise siğilleri tamamen yok etmek için bir elektrik akımı kullanır. 

Proktoloji Uzmanı Op. Dr. Altan Karan kondilom tedavisini başarılı bir şekilde yapmaktadır. Bununla beraber kondilom sorunu, asla bitkisel yöntemler ile tedavi edilemez. Bu gibi yöntemler, virüsün çoğalmasını ve durumun, daha da ağırlaşmasını sağlar. Bu yüzden bitkisel yöntemlerden uzak durun.

Randevu ve İletişim Numaraları

Tel: 0 (232) 504 00 00

Cep ve Whatsapp: 0 (533) 963 54 45

 

 







 
Son Eklenen Haberler