131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

Lazer Epilasyon Nedir?

13 Ocak 2021, Çarşamba 15:19

     


İstenmeyen kılları almak için tıraş, cımbız veya ağda yapmaktan memnun değilseniz, lazer epilasyon dikkate almaya değer bir seçenek olabilir. Lazer epilasyon, ülkemizde en sık uygulanan kozmetik uygulamalardan biridir. Hem kadınları hem de erkekleri etkileyen istenmeyen tüy gelişimi, kıllar yok edilmediği taktirde etkilenen bireyde gözle görülür bir sıkıntıya neden olabilir. İstenmeyen kılların ortadan kaldırılmasına yönelik lazer epilasyon yöntemiyle ilgili merak edilenleri Uzman Dermatolog Şeyma Demirci’ye sorduk.

Lazer epilasyon nedir?

Lazer epilasyon tedavilerinde, kılların yeniden uzamasını önlemek amacıyla genellikle bacaklarda, sırtta, koltuk altlarında veya yüzde kıl köklerine kalıcı olarak zarar vermek veya yok etmek amacıyla ışık tedavileri kullanılır. Bu ışık kıl köklerinde ısıya dönüşerek kılları yok etmeye yardımcı olur. Lazer uygulamaları 1995 yılında Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından kılların kalıcı olarak azalması için onay almıştır. Kalıcı kıl kaybına neden olacağı konusundaki algı oldukça yanlıştır. FDA lazer epilasyonla kılların %70’inin etkili bir şekilde azaltılabileceğini belirtiyor. Yeniden gelişen kılların sayısında azalma sağlayan bu yöntemle kıl büyümesinde durmaya ek olarak, daha az daha ince daha açık renkli kıllar gibi klinik olarak anlamlı ve istenen sonuçlar alınabilir. Lazer seansları sonrası kıl gelişiminin kalıcı olarak ortadan kalktığı kılsız bir alan elde edilmesi olası olmayabilir.

Ne kadar sıklıklarla yapılmalı?

Farklı vücut yüzeyleri farklı seans aralıkları gerektirir. Lazer epilasyon tedavileri arasındaki sürenin yüz  için uygulanacaksa dört ila altı hafta ancak vücudun başka bir yüzeyi için uygulanacaksa altı ila sekiz hafta aralıklarla olmasını öneriyoruz. Bunun nedeni farklı vücut bölgelerindeki kıl büyüme döngülerinin değişiklik göstermesidir.

Etkili bir sonuç için ortalama kaç seans lazer epilasyon yapmak gerekir?

Herkes farklı olduğu için, kaç seansa ihtiyacınız olacağı konusunda belirli bir kural yoktur. Açık deri tipine sahip yani beyaz tenli bireylerde ortalama 6 seans gerekirken, daha koyu deri tipine sahip yani buğday tenli ve esmer kişilerde 8 veya bazen daha fazla seans gerektirir.

Kimler lazer epilasyon yaptırabilir?

1.Kalıcı kıl azalması isteyenler

2.Hipertrikozis (Vücudun her yerindeki kılların anormal miktarda uzaması)

3.Hirşutizm (Polikistik over sendromu gibi genellikle vücutta aşırı miktarda erkeklik hormonu testesteron üretimine bağlı yüz, göğüs, sırt gibi bölgelerde erkek tipi koyu kalın kılların oluşumu)

4.Psödofolikülitis barbae (Sakal bölgesindeki tıraş sivilceleri, tıraşa bağlı kıl dönmeleri)

5. Psödofolikülitis pubis (Kasık bölgesindeki tıraş sivilceleri, tıraşa bağlı kıl dönmeleri)

Kimler lazer epilasyon yaptıramaz?

1.Uygulama alanında aktif enfeksiyonu olanlar (örneğin; herpes enfeksiyonu, püstüler akne, yumuşak doku enfeksiyonu)

2.Uygulama alanında dermatozu olanlar (vitiligo, sedef, atopik dermatit)

3.Uygulama alanında cilt kanseri veya şüpheli lezyonu olan

4.Uygulama alanına son 6 ay içinde derin kimyasal peeling, dermabrazyon veya radyoterapi uygulanması

5.Keloid skar öyküsü olanlar

6.Kanama bozukluğu olanlar (örneğin; antikoagülan kullanımı)

7.Bozuk yara iyileşmesi olanlar (örn., immünsüpresyon, kontrolsüz şeker hastalığı)

8.Kontrolsüz sistemik hastalığı olanlar

9.Felç geçirenler

10.Periferal vasküler hastalığı olanlar

11.Kalp pili olanlar

12.Deri atrofisi olanlar (örn., kronik oral kortizonlu ilaç kullanımı, Ehler-Danlos Sendromu gibi genetik sendromu olanlar)

13.Isı maruziyetine bağlı gelişen deri lezyonu olanlar (retiküler eritamatöz, eritema ab iğne)

14.Son 4 hafta içinde kızarıklık veya bronzlaşmaya neden olan direk güneş maruziyeti

15.Son 4 hafta içinde bronzlaştırıcı ürün kullanımı

16.Önceki hafta topikal retinoid kullanımı

17.Son 6 ay içinde oral izotretinoin (roaccutane, aknetrent, zoretanin, acnegen) kullanımı

18.Işığa duyarlaştıran ilaç kullanımı (örn., tetrasiklin, sarı kantaron, tiazid içeren idrar söktürücüler)

19.Işığa duyarlaştıran hastalığı olanlar (örn., Sistemik lupus eritematozus)

20.Psikiyatrik rahatsızlıkları olanlar

21.Bireyin gerçek dışı beklentisi

Tüm bunlar haricinde son 1 hafta içinde kılların ağda, cımbız veya epilasyon aletiyle alınması, son 2 hafta içinde tüy dökücü veya renk açıcı kremlerin kullanılması, son zamanlarda tanı konulamamış kıllanma artışı olanlarda da spesifik olarak yapılması önerilmiyor.

Lazer epilasyonun avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Kıllarda kalıcı azalma sağlaması, yan etki riskinin minimal olması, iyileşme zamanının olmaması, geniş vücut yüzeylerinde kullanılabilmesi avantajlarıdır. Dezavantajları ise; deri renginde değişme, yanık veya enfeksiyon riski, beyaz, gri ve sarı kıllar üzerinde etkili olmamasıdır.

Lazer epilasyonun  yan etkileri nelerdir?

Hafif yanık kıl kokusu, ağrı, kızarıklık (orta şiddette güneş yanığı benzeri belirtiler), ödem, kılların yerinden çıkması beklenen geçici yan etkilerdir. Ancak uygulamada aşırı derece agresif parametreler kullanıldığında renk açılması, içi su dolu kabarcıkların oluşumu, şiddetli beyazlama, kahverengi leke oluşumu, skar gelişimi istenmeyen yan etkileridir. Dövmelerde değişiklik olabilir. Bu yüzden dövme üzerine lazer uygulanmasını önermiyoruz. Ayrıca enerji ayarı iyi ayarlanmadığında ve çok düşük tutulduğunda lazerin kıl büyümesini uyarma ihtimali de vardır. Kıl büyümesinin uyarılması genellikle koyu deri tipine sahip kişilerde yüz yan tarafındaki ince kıllara düşük enerjili lazer uygulanması sonucu gelişir.

Hastaların epilasyon öncesi dikkat etmesi gerekenler nelerdir?

1.Randevudan 2 ila 6 hafta önce kılların cımbız, ağda gibi yöntemlerle almaması

2.Randevudan 1 gün önce kılları tıraş etmesi

3.Hastaların 4 hafta öncesine kadar bronzlaşmaktan kaçınmalarını öneriyoruz.

 

Peki lazer epilasyon sonrasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

  1. Hastaların mutlaka güneşten kaçınmasını ve en az SPF 30 ve üzeri güneş kremi kullanmalarını öneriyoruz.
  2. İlk birkaç gün parfüm, deodorant (koltuk altınıza lazer uygulandıysa) kullanmaktan, sıcak duş ve saunadan kaçınmaları gerekiyor.
  3. Kıl köklerinin tahriş olması nedeniyle bir miktar şişlik, kızarıklık ve kaşıntı görülmesi normaldir. Kızarıklık ve kaşıntıyı gidermek için günde birkaç kez antihistaminik alabilirler ve hidrokortizonlu krem kullanabilirler.
  4. Epilasyon öncesi ve sonrasında mutlaka cilterini nemlendirmiş olmaları gerekiyor.

Son olarak sarı ve gri renkli kıllarda lazer epilasyon yöntemi etkisiz demiştiniz. Onlara neler önerirsiniz?

Şu anda piyasada sarı, gri veya kızıl tüyleri temizleyen bir lazer metodu yoktur. Böyle bir durumda kılların kalıcı olarak azaltılması için ağda, cımbız, traşlama gibi yöntemleri tercih etmeyen hastalarda özellikle işlem küçük bir alana uygulanacaksa her renkteki kılı kalıcı olarak yok edebilen elektroliz yöntemi yani iğneli operasyon yöntemi düşünülebilir. Tabi bu yöntem sadece küçük alanlarda kullanılmaya elverişlidir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 







 
Son Eklenen Haberler