Demir çelik sektörünün kalbi İzmir’de attı
23 Mayıs 2025, Cuma 06:48Tweet |
Dünya demir çelik sektörü İzmir’de bir araya geldi. Steel Summıt 2025’te demir çelik sektörünün geleceği masaya yatırıldı.
Demir çelik sektörünün yerli ve yabancı temsilcileri, SteelRadar’ın düzenlediği Steel Summit 2025’te İzmir’de bir araya geldi. 15-16 Mayıs tarihlerinde gerçekleşen zirvede ham maddeden yeşil çeliğe, sektörel düzenlemelerden küresel ticaret politikalarına kadar pek çok konu tartışıldı. Zirvenin açılış konuşmalarını SteelRadar Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Cem Öztüre ile İzmir Demir Çelik (İDÇ) İcra Kurulu Üyesi Feyyaz Yazar yaptı. Öztüre, SteelRadar’ın dürüst, spekülasyondan uzak bilgi akışı sağladığını vurgularken, karar vericilerin piyasa verilerine anlık ulaşmasının önemine dikkat çekti. “Karar vericiler, tıpkı pilotlar gibi göstergeleri izlemeli. Sadece fiyat değil, stok ve arz bilgileri de karar süreçlerinde kritik öneme sahip” dedi.
“Sürdürülebilir ve destekleyici politikalar istiyoruz”
İDÇ İcra Kurulu Üyesi Feyyaz Yazar, sektöre getirilen düzenlemeleri eleştirerek, 2024’te yürürlüğe giren İnşaat Demiri İzleme Sistemi (İDİS) gibi uygulamaların sektöre katkı sağlamadığını, aksine maliyetleri artırdığını söyledi. “Kısmi teklif zorunluluğu gibi uygulamalar da işimizi zorlaştırıyor,” diyen Yazar, rekabet gücünü koruyabilmek için daha sürdürülebilir ve destekleyici politikalar gerektiğini ifade etti. Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan, “Türk Çelik Sektörü’nün Makro Görünümü” başlıklı sunumunda sektörün ekonomik gelişmeler karşısındaki durumunu değerlendirdi. Türkiye'nin 2024’te %9,4 büyüme ile pozitif ayrıştığını belirten Yayan, “2025’in ikinci yarısından itibaren inşaat ve otomotiv gibi tüketici sektörlerinde toparlanma bekliyoruz,” dedi. Ayrıca AB ve ABD’nin ticaret politikalarının sektöre etkilerine de değinen Yayan, Türkiye’nin bu denge oyununda ne avantajlı ne de dezavantajlı konumda olduğunu söyledi.
“Yüksek katma değerli ürünlere yönelmek şart”
Zirvenin Gold Sponsoru Kocaer Çelik’in Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Çakmur, şirketin 800 bin tonluk üretim kapasitesine ulaştığını ve 2025’te 600 bin ton hedeflediklerini paylaştı. Türkiye’nin artık ucuz ürün üreticisi bir ülke olmadığını vurgulayan Çakmur, “Yüksek maliyet ve işçilik giderleri nedeniyle yüksek katma değerli ürünlere yönelmek şart. Karbonsuzlaşma, su kullanımı ve sosyal eşitlik konularında da sorumluluk alıyoruz,” dedi. Etkinliğin gala gecesinde, 50. yılını kutlayan ve zirvenin Platin Sponsoru olan İzmir Demir Çelik’e (İDÇ) teşekkür plaketi takdim edildi. Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, zirvenin İzmir’de gerçekleşmesinden duydukları memnuniyeti dile getirerek, “Bu tür platformlar, bilgi paylaşımının ötesinde sektörün dönüşümüne liderlik ediyor,” dedi.
Sektörün geleceğine dair öngörüler geliştirildi
Zirvenin ilk gününde hurda piyasası, yeşil çelik ve uzun ürünler üzerine paneller düzenlendi. İkinci gün ise Asya, Orta Doğu ve Afrika pazarları ile yassı çelik konuları masaya yatırıldı. Katılımcılar, etkileşimli oturumlarda bilgi paylaşımında bulundu ve sektörün geleceğine dair öngörüler geliştirdi. SteelRadar Kurucusu Cem Öztüre, zirvenin sonunda tüm sponsor ve paydaşlara teşekkür etti. İzmir Demir Çelik (Ana Platin Sponsor), Kocaer Çelik (Gold Sponsor), DNA PC Strand (Silver Sponsor), QSI Certification & Inspection (Bronz Sponsor) ve diğer destekçiler etkinliğe katkı sağladı.
(SERKAN SELİNGİL)

İzmir, Türkiye’nin en büyük liman şehirlerinden biri olmasının

CHP Parti Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Deniz Yücel, gazeteci

30 ilçede bulunan 62 istasyonda 7 gün 24 saat görev yapan İzmir İtfaiyesi,

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, çevresel gürültüyle

Aliağa Belediyesi Taekwondo Kursu’nun sporcuları kuşak atladı. Taekwondocular

Bu sezon TFF 2.Lig Kırmızı grupta mücadele edecek Aliağa FK'da yeni transfer

İzmir Bakırçay Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şermin Tağıl, orman yangınlarının

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Aliağa İlçe Eş Başkanları Aynur

Türkiye’de müzik PR konusunu merkeze alan ilk ve tek kitap olma özelliği

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, CHP'nin 30 Haziran'daki

2024/2025 Eğitim Öğretim Yılı’nın sona ermesi dolayısıyla Yeni Şakran İlkokulu’nda

Hakim ve Savcılar Kurulu’nun 2025 Yılı Adli ve İdari Yargı Kararnamesi kapsamında

Aliağa Ticaret Odası (ALTO), mobil uygulaması ALTONET’i hizmete sundu. ALTO

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Aliağa Petkimspor, Litvanyalı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, su faturalarındaki “katı atık bedeli”

İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek, 1

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın İzmirlileri özellikle

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZDENİZ feribotlarının ücret tarifesinde

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, ehliyet ve kimlik kartını birleştirenlere ehliyet

İzmir genelinde eş zamanlı olarak düzenlenen eTwinning Kalite Etiketi Töreni,

Yeni sezonda TFF 2.Lig Kırmızı Grup’ta mücadele edecek Aliağaspor FK, dış

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB), Aliağa Kimya İhtisas Karma

Geçtiğimiz sezonu 3.Lig’de şampiyon olarak tamamlayan Aliağaspor FK’nın

Aliağa Yeni Mahalle’deki 614 konutluk TOKİ 2. Etap projesinde hak sahiplerine

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, yaşanan tüm sorunların

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek'in elektrik akımına

Bireylerin yaşam kalitesini belirleyen en temel unsurlardan biri, hiç şüphesiz

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Büyükşehir’in

Geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Aliağa Şoförler ve Otomobilciler

Selin Şekeranber ve Yudum Çetiner’den oluşan Duo Blanc & Noir, klasik

Ege Üniversitesi ile İzmir Demir Çelik arasında imzalanan iş birliği protokolü,

Aliağa Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası ile Aliağa Esnaf ve Sanatkârlar