131019098
5 Mayıs 2024, Pazar

MESUT GÜN: “BU SENE ZEYTİNDE REKOLTE DÜŞÜK”

8 Kasım 2021, Pazartesi 06:57

     


Aliağa’da zeytincilik hakkında her şeyi İlçe Ziraat Odası Başkanı Mesut Gün ile konuştuk. Başkan Gün, zeytin rekoltesinin bu sene düşük olduğunu belirtti. Ayrıca, tarıma yapılan desteklemelerin bir sene öncesinden planlanması gerektiğini vurguladı.

Aliağa’da zeytinciliğin ne durumda olduğunu, zeytin üretimi ile uğraşan çiftçinin sorunlarını, zeytinyağı fiyatlarının son durumunu Aliağa Ziraat Odası Başkanı Mesut Gün ile konuştuk. Yıllardır çiftçilikle uğraştığını belirterek sözlerine başlayan başkan Mesut Gün, “Aliağa halkına çiftçilikle ilgili her konuda yardımcı olmak için Ziraat Odası Başkanı oldum. Bölgemiz yaklaşık 120 bin dekar tarımsal alana sahip. Bu 120 bin dekar tarımsal alan büyüklüğümüzün yaklaşık yüzde 39’u zeytin alanlarımızla kaplı. Diğer geriye kalan kısımların yüzde 45’i tarla bitkileriyle kaplı. Yüzde 5 yüzde 6 da dağlık engebeli arazilerimiz var. Bunları da çiftçilerimize özendirmeye çalışıyoruz. Buralar da boş kalmasın diye. Ülkemizin tarımsal faaliyetleri gerçekten çok önemli. Pandemiyle birlikte gıda güvenliğinin ön plana çıktığı bu dönemde özellikle tarım önem kazandı. İstiyoruz ki gençlerimiz tarıma tekrar dönüş yapsın. Tarıma dönüş zordur. Fakat Aliağa her ne kadar bir sanayi kenti olsa da burada önemli tarım alanlarına sahibiz. Bizler Aliağa Ziraat Odası olarak çiftçilerimize tarımsal destek, makine, ekipman desteğiyle, hiçbir kâr amacı gütmeden yardımcı olmaya çalışıyoruz.” dedi.

“Zeytin üretim merkezlerimiz üzeri açık bir fabrika”

Aliağa’nın zeytincilik alanında önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak sözlerine devam eden Gün, “ Zeytincilik alanında en yoğun bölgemiz Yeni Şakran. Burada yağlık, Edremit tipi dediğimiz zeytin tipi dikilidir. Bu zeytinimizin yağ kalitesi çok yüksektir. Vitamin açısından sağlığa faydalıdır. Zeytinyağı ömrü uzatıyor. Ayrıca midemize çok faydalı bir besin kaynağı. Son zamanlarda üretim maliyetlerinin artması, küresel ısınmanın etkisi, çiçeklenme döneminde sıcaklıkların artması rekolte kayıplarına yol açtı. Rekolte kayıplarıyla beraber üretim de düştüğü için üretici de üretim maliyetlerinin artmasından sonra biraz daha zeytine bakma konusunda tereddütlü hale geldi. Buna rağmen çiftçilerimiz elindeki kıt imkanlarla zeytin üretimi yapmaya devam ediyor. Genelde küçük aile tarımıyla yapılan bir iş zeytincilik burada. Biz de çiftçimize zeytin hasat makinelerimizle destek oluyoruz. Bizim zeytin üretim merkezlerimiz üzeri açık bir fabrika. Zeytincilik doğal şartlara bağlı.” İfadelerini kullandı.

“Sofralık zeytin üretimini Aliağa çiftçisiyle buluşturduk”

Açıklamasında bu sene belirlenen sofralık zeytin ve zeytinyağı fiyatlarına da değinen Ziraat Odası Başkanı Mesut Gün, “Aliağa’da, özellikle 2000’li yıllardan sonra sofralık zeytin üretimine de başlandı. Trilye Gemlik dediğimiz sofralık zeytin üretimini Aliağa çiftçisiyle buluşturduk. Bu zeytinin katma değeri yüksek. Kalibresine göre, yani iriliğine göre tüccarlarımız zeytin hasat zamanı Çaltılıdere Mevkii’nde eleklerden eleyerek bu zeytinleri boy boy ayırıyor. Sofralık zeytin fiyatlarımızda kilogram fiyatı ortalama 10 lira ile 12 lira arasında değişiyor. Aile tarımı olduğu için çiftçimiz üretim maliyetini hesaplamadan ‘Allah bereket versin’ diyor. Zeytinyağının litre fiyatı bu sene 35 lira civarında. Yağ fiyatı, yağın asit derecesine göre de değişir. Asit oranı arttıkça fiyat azalır. Yeni Şakran bölgemizde yetişen zeytinimizin erken sıkım durumundaki lezzeti çok güzeldir. Ama ne yazık ki hala Yeni Şakran bölgemizde bir markalaşmaya gidemedik. Katma değerimiz, markalaşmamız, kooperatifleşmemiz bu bölgemizde sağlanamadı. Hem üretimi desteklemek hem de kooperatifçiliği yaymak çok önemli.” Şeklinde konuştu.

“İsteğimiz tarımsal desteklemelerin bir yıl önceden planlanması”

Zeytincilikteki sorunlara da değinen Başkan Mesut Gün, “Sorunlarımız yok değil. Tarımın, zeytinciliğin daha fazla desteklenmesini bekliyoruz. Tarım olmadan sanayi olmaz diyoruz. Bu açıdan çiftçimizin ekonomik refahı biraz daha elde etmeli. Devletimiz son zamanlarda ürün bazında, yani ürün desenli havza bazında iklim koşullarında bölge bazında değerlendirmeye başladı. İnşallah bunlardan daha iyi sonuçlar çıkartırız. Bizim isteğimiz, tarımsal desteklemelerin bir yıl önceden planlanması. Böylece üreticimiz ekinini ona göre yapacaktır. Son zamanlarda Tarım Bakanlığımızın da İl Tarım ve İlçe Tarım Müdürlüklerimizin de katkısıyla kurumlarımızın personeli sahada gece eğitimlerine başladı. Bunun yanında Tarım Bakanlığımız hibe desteklerini açıkladı. Makine ekipman desteği veriyor. Çiftçilerimiz de bu hibe desteklerinden faydalanmak için İlçe Tarım Müdürlüklerimize başvurabilir.” Dedi.

“Yeter ki çiftçimiz ‘Ben üretmek istiyorum’ desin”

Zeytinciliğin Aliağa’daki durumu hakkında açıklamada bulunan Başkan Mesut Gün, “İzmir Büyükşehir Belediyemiz fidan dağıtımına her yıl 25 taneyle sınırlı olmak kaydıyla devam ediyor. Geçen sene Aliağa Belediyemiz de yaptı. Biz de kendilerine yardımcı olduk. İlaçlama tankımız var, bu konuda da çiftçimizin yardımına koşuyoruz. Yeter ki çiftçimiz bize ‘Ben üretmek istiyorum’ desin. Her türlü yanında oluruz. Bizim sevgimiz topraktır. Toprağa bir koyarsın bin verir.” İfadelerini kullandı.

Üreticiye hayvan gübresi tavsiyesi

Bu sene, Mayıs ayındaki zeytinin çiçeklenme döneminde sıcaklıkların artmasından dolayı zeytin üretiminde rekoltenin düştüğünü söyleyen Başkan Gün, “Hava, iklim şartları bu sektörü etkiliyor. Benim üreticiye tavsiyem toprak altı gübrelerini zamanında uygulasınlar. Diyecekler ki ‘Gübre fiyatları çok yükseldi.’ Evet pahalandı, yüzde iki yüz arttı. Buna karşılık mümkünse organik maddesi çok olan hayvan gübresi kullansınlar. Zeytin ağaçlarının dibine döksünler. Sonbaharda zeytinimizi canlı tutalım.” Şeklinde konuştu.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler