131019098
29 Mart 2024, Cuma

KONUT FİYATLARI NEDEN ARTIYOR?

21 Eylül 2021, Salı 06:35

     


Aliağa’da konut fiyatlarındaki artışın nedenlerini Erikçiler Emlak Sahibi Abdullah Erikçi ile görüştük. Erikçi, fiyat artışının imara açılmayan yerler ve inşaat sektöründeki maliyet artışından kaynaklandığını söyledi.

Ülke gündeminde de yer alan konut fiyatlarındaki artışın yansımasını Aliağa’da da görüyoruz. Özellikle son dönemde artan nüfusla birlikte yaşanan konut sıkıntısı Aliağa’nın belli sorunlarından biri haline geldi. Artan kiralar vatandaşın belini bükerken bu durumun nedenlerini Aliağa’da yıllardır faaliyet gösteren Erikçiler Emlak Sahibi Abdullah Erikçi ile görüştük.

“Emlak sektörünün sihirli bir parmağa ve vicdana ihtiyacı var”

Abdullah Erikçi gazetemize yaptığı açıklamada, “Aliağa’da telefonlarımızın susmadığı bir dönemden geçiyoruz. Özellikle deprem ve kentsel dönüşümlerden dolayı sıkıntıya giren emlak sektörünün sihirli bir parmağa ve vicdana ihtiyacı var. Maalesef, özellikle eğitim öğretim yılının açılmasıyla birlikte öğrencilere ve vatandaşımıza yardımcı olmakta güçlük çekiyoruz. Aliağa, son senelerde ne kadar ticari potansiyelini artırsa da konut sektörü bu potansiyeli karşılayamıyor. Tabii ki bunun belli sebepleri var. Öncelikle 2016’daki açıklamamda da bahsettiğim gibi imara açılmayan bölgeler hala yaramıza merhem sürmemekte. Daha sonrasında inşaat sektöründeki maliyetlerin artışı. Bu maliyetler arasında özellikle arsa maliyetleri göze çarpmakta. Diğer bir taraftan işin vicdani yönü de var. Bizim insanımız aslında merhametli, düşene yardım eden, aç kalanı doyuran, açıkta kalanı örten bir yapıya sahip ama maalesef son zamanlarda emlak sektöründe pek bir bilgisi olmayan ama yine de bu işin ekmeğini yiyen insanların da etkisinde kalarak evlerine fahiş fiyatlar çekmekte. Bu da insanın en doğal hakkı olan barınma ihtiyacını sıkıntıya sokmakta ve zedelemektedir. Biz, Erikçiler Emlak olarak son 15 günde 10’a yakın öğrencimize yardımcı olduk ve komisyon almadık. Benim de evlatlarım öğrenci. Bu konuda yardımcı olmak bizi sevindiriyor ama iş artık bizi de aşıyor. Buradan vatandaşlarımıza sesleniyorum, evlerinizi bizlere getirin öğrencilerimizin mağduriyetlerini giderelim.” İfadelerini kullandı.

“Kira fiyat artışlarında yüzde 15,78 büyüme yaşanmış”

Açıklamasına kira fiyat artışlarına da değinerek devam eden Erikçi, “Diğer bir konu mevcut kiracılara usulsüz fiyat artışı mevzusu. Sizlerin vasıtasıyla bütün kiracıların öğrenmesi lazım. Eğer ev sahibiniz sözleşmedeki fiyat artırımına uymuyorsa, Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuru yapabilirsiniz. Verilere baktığımızda sadece Eylül ayında kira fiyat artışlarında %15,78 büyüme yaşanmış. Bunu 1000 TL’lik bir kiracıda düşünürsek, bu arkadaşımızın kirası 1158 TL olmuş ki maalesef bu da insanımızın cebini dara sokmakta. Çözümlere gelirsek çok acil yeni konut alanları oluşturulmalı, imar planları düzenlenmeli. Mevcut kira artışlarının önüne geçebilmek için ise Avrupa Konut Kiralama sisteminden faydalanmak bizim hayrımıza olur diye düşünüyorum.” dedi.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler