131019098
4 Mayıs 2024, Cumartesi

GEMİ SÖKÜM İŞÇİLERİ DİRENİŞE DEVAM EDİYOR

22 Şubat 2022, Salı 06:51

     


İş bırakma eylemleri ikinci haftasına giren Aliağa’daki gemi söküm işçileri, düşük ücret ve ağır çalışma koşullarının iyileştirilmesini istedi. Hafta sonu Aliağa Demokrasi Meydanı'nda toplanan ve halay çekip türküler söyleyen işçiler, "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz" sloganları attı.

Aliağa’daki Gemi Söküm Tesislerinde çalışan işçiler, işverenlere karşı sürdürdükleri eylemlerine devam ediyor. Bu kapsamda gemi söküm işçileri hafta sonu Demokrasi Meydanı’nda geniş katılımlı bir eylem yaptı. Meydandaki basın açıklamasına yüzlerce gemi sökümü işçisi ve aileleri katıldı. Düşük ücret ve ağır çalışma koşulları gerekçesiyle iş bırakma eylemi yapan işçiler, işverene karşı tepkilerini yükseltti. Açıklamayı işçiler adına Erdem Pektaş okudu. Pektaş, “Bizler günlerdir insanca çalışma ve yaşam koşulları talebiyle direnen Aliağa Gemi Söküm işçileriyiz. Haklarımızı, alın terimizin karşılığını istiyoruz. Yıllardır tersane patronlarının bizlere reva gördüğü yaşamı, çalışma koşullarını kabul etmiyoruz. Günlerdir taleplerimizi tek tek sıraladık. Ancak görmeyen gözler, duymayan kulaklar için bir kez daha buradan haykırmak için toplandık. Gemi söküm cehennem, işçiler köle kalmayacak. Dünya'nın 3. büyük, Avrupa'nın ise tek gemi söküm tersanesi olduğumuz ifade ediliyor. Yıllık 200 milyon dolarlık iş hacminden söz ediliyor. Tersane patronları kâr rekorları kırıyor. Ama biz, tersanede tüm değerleri yaratan işçiler olarak emeğimizin, alın terimizin karşılığını alamıyoruz. Her gün artan enflasyon karşısında biraz daha eziliyoruz. İnsanca yaşanabilecek bir ücret istiyoruz.” Dedi.

“Artık haklarımızı istiyoruz”

Pektaş açıklamasında gemi söküm tesisinde çalışan işçilerin ağır koşullarda çalıştığını da sözlerine ekleyerek, “Bizler burada ağır şartlarda çalışıyoruz. Ağır sanayi olmamıza rağmen, bu iş kolunda sayılmıyoruz. Uzayıp giden mesailer, sadece kâğıt üzerinde kalan denetimler, alınmayan önlemler hemen her gün ölüme ya da sakatlanmalara davetiye çıkartıyor. Çoğu durumda işverenler Kişisel Koruyucu Donanımı ya kendimizin almasını istiyor ya da zamanında ve tam olarak dağıtmıyor. Sosyal tesisler neredeyse kullanılamaz durumda. Güvenli ve insanca çalışma koşulları istiyoruz. Burada bizler güvencesiz çalışıyoruz. Yağmur yağdığında ya da hava şartları kötü olduğunda çalışmıyoruz ve ücretlerimiz kesiliyor. SGK'larımız çalıştığımız gün kadar yatırılıyor. Mesai ücretlerimiz kesiliyor. Çoğu durumda maaşlarımızın bir kısmı bankaya bir kısmı elden veriliyor. Burada kuralsızlık kural haline gelmiş bulunuyor. Düşünün ki her bir işçinin en doğal ve temel hakkı olan yıllık izin için biz Gemi Söküm işçisinin direnmesi, talep etmesi gerekiyor. Mazeret izinlerinin ücretlerden kesilmemesi, resmi tatillerin ek mesai ücretleri üzerinden hesaplanması zaten olması gereken başlıklarken, biz Gemi Söküm işçileri için mücadele konusu durumunda. Bu liste daha da uzatılabilir. Tersanelerde birileri hukuksuzluk arıyorsa, tersane patronlarının bizlere dayattığı çalışma koşullarına, kuralsızlıklara baksın. Ancak bizler artık yeter diyoruz! Artık haklarımızı istiyoruz. Artık yan yana geldik, birlik olduk ve taleplerimizin bir an önce karşılanmasını istiyoruz. Bunun için direniyoruz.” İfadelerini kullandı.

“Sigortaların kesilmemesini istiyoruz”

Erdem Pektaş, işçilerin isteklerini sıralayarak sözlerine devam etti. Pektaş, “Biz ne mi istiyoruz? Öncelikle üç maddelik kırmızıçizgimiz var. Bunlar; ücretlerimize zam yapılmasını istiyoruz. Haklı taleplerimizden kaynaklı gerçekleştirdiğimiz eylemlerimizden kaynaklı kimsenin işten atılmayacağına dair güvence istiyoruz. Açılan davanın geri çekilmesini bekliyoruz. Taleplerimiz ve temsilcilerimiz protokol altına alınarak tanınsın istiyoruz. Eylemimizin ilk günü belirlediğimiz diğer taleplerimiz şunlar; Maaşların alınan ücret üzerinden bankaya yatırılması istiyoruz. Mesai saat ücretlerinin 4 saatinin 1 yevmiye olması istiyoruz. Hava olumsuz koşullarında çalışılmaması durumunda yevmiyelerin kesilmemesini istiyoruz. KKD'lerin (Kişisel Koruyucu Donanım) zamanında eksiksiz dağıtılmasını istiyoruz. Oksijen lambalarının bakımı ve eksikliklerinin giderilmesini istiyoruz. Sigortaların kesilmemesini istiyoruz. Sosyal tesislerin düzeltilmesini istiyoruz. Mazeret izinlerinin yevmiyeden kesilmemesini istiyoruz. Resmi tatillerin ekstra mesai olarak verilmesini istiyoruz. Yıllık izinlerin verilmesini istiyoruz. Mevcut sertifikanın bütün şantiyelerde geçerli olmasını istiyoruz. İşe giriş kısmında sağlık raporu ücretinin işveren tarafından karşılanmasını istiyoruz. Zamların 6 ayda bir yapılmasını istiyoruz. Gemi sökümün ağır sanayi olarak tanınmasını istiyoruz.” Şeklinde konuştu.

“Sadece kendimiz için değil işçi sınıfı için direniyoruz”

Talepleri karşılanana kadar mücadelelerine devam edeceklerini belirten Pektaş, “Biz Gemi söküm işçilerinin hep birlikte aldığımız kararla ortaya çıkan taleplerimiz bunlar. Taleplerimiz kabul edilene kadar haklı ve meşru mücadelemizi sürdürmekte kararlıyız. İlk günden bu tarafa, 'direne direne kazanacağız' sloganını haykırıyoruz. Haklı ve meşru mücadelemizin karşısında olanlar, kazanacağımızı yaşayarak görecekler, buna inanıyoruz. Sadece kendimiz için değil işçi sınıfı için direniyoruz. Bugün ülkenin dört bir tarafından hakkına, emeğine, alın terine ve geleceğine sahip çıkan kardeşlerimiz mücadele ediyor. Onları ve hak mücadelelerini selamlıyoruz. Onların bizlere gönderdiği dayanışma mesajlarının mücadelemizde bizlere güç verdiğini ifade etmek istiyoruz. Yaşasın sınıf dayanışması diyoruz. Birleşe birleşe kazanacağız. İşçilerin birliği sermayeyi yenecek.” Dedi.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler