131019098
26 Nisan 2024, Cuma

BAKAN PAKDEMİRLİ: “PROJE, KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIĞIN GELİŞİMİNE KATKI SAĞLAYACAK”

26 Kasım 2021, Cuma 06:16

     


Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Küçükbaş Damızlık Koyun Üretim Merkezi Projesi imza törenine katılmak üzere Aliağa’ya geldi. Bakan Pakdemirli, ülkemiz ve bölgemizde küçükbaş hayvancılığın gelişmesi için önemli bir katkı sağlayacak bu projeyi oldukça önemsediklerini söyledi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Aliağa’da, Küçükbaş Damızlık Koyun Üretim Merkezi Projesi imza törenine katıldı. Güzelhisar Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen törene Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İzmir Vali Yardımcısı Hulusi Doğan, Aliağa Kaymakamı Ömer Karaman, Aliağa Garnizon Komutanı Faruk Altun, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Aliağa Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet İmir, MHP İl Başkanı Veysel Şahin, İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, İlçe Jandarma Komutanı Yusuf Can Gökgöz, İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Balıkçıoğlu, oda başkanları, siyasi parti ilçe temsilcileri, Aliağa Belediye Meclis Üyeleri, muhtarlar ve davetliler katılım gösterdi. Bakan Pakdemirli ilk olarak tesis girişinde kadın girişimciler tarafından el emeği ürünlerin satıldığı stantları gezip üreticilerle sohbet etti.

Serkan Acar, “Aliağamızın tarım ve hayvancılığının gelişimi açısından çok önemli bir proje”

Tören Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’ın konuşmasıyla başladı. Acar, “Bugün Aliağamız için özel ve önemli bir gün. Aliağamız ülkemizin önemli bir sanayi ve liman şehri. Ancak bunun yanında doğal güzellikleri, antik kentleri, verimli topraklarıyla, kültür, turizm, tarım ve hayvancılıkta da önemli bir potansiyele sahip. Bizler göreve geldiğimiz günden bu yana, Aliağamızın bu potansiyelini öne çıkarmak adına gayret gösteriyoruz. Bugün de burada Aliağamızın tarım ve hayvancılığının gelişimi açısından çok önemli bir projesinin protokolünü gerçekleştireceğiz. Ülkemizde hayvancılık açısından öncü olacak, tarımsal kalkınmaya yeni bir soluk getirecek Damızlık Koyun Üretim Merkezimizi Çoraklar Mahallemizde hayata geçiriyoruz. Bu projemizin gerçekleşmesinde desteğini esirgemeyen Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye huzurlarınızda şükranlarımı sunuyor, projemizin Aliağamıza, İzmirimize ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum.” Dedi.

Ömer Karaman, “İlçemiz adına önemli bir hizmet”

Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’ın ardından Kaymakam Ömer Karaman konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edildi. Karaman, “Çok mutluyuz, sayın bakanımız ilçemize teşrif etti. Kendilerinin köylünün, çiftçinin, tarımın yanında olan çalışmalarından Aliağa olarak bugün bizler de nasibimizi aldığımız için gururluyuz. Bu vesileyle bir rol model olan ülkemiz için damızlık hayvan üretiminde Aliağa bazında İzmir’de böyle bir iş birliğinin yapılması, ilçemiz adına yapılması önemli bir hizmettir. Aliağamız sadece sanayisiyle, ihracatıyla, limanlar şehriyle, petrokimya tesisleriyle önemli bir merkez olmasına rağmen, çok hızlı nüfus artışı olmasına rağmen, çevre bilincinin de sektirmeden gelişmesini, büyümesini sağlayan bölgemizdeki önemli bir ilçedir. Bu vesileyle tarımı da ormancılığı da turizmi de unutmayan böyle bir potansiyeli olduğunu da ortaya çıkaran bu program çok manidardır. Aliağamızda yaklaşık 44 bin dekar arazinin mera olması da böylesi bir yatırımın Aliağa’ya yapılmasının ne kadar isabetli olduğunu gösteriyor.” İfadelerini kullandı.

Bekir Pakdemirli, “Küçükbaş hayvan sayımız son 30 yılın en yüksek seviyesinde”

Aliağa Kaymakamı Ömer Karaman’ın ardından Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edildi. Pakdemirli, “Bugün İzmir’de, İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ile Aliağa Belediyemiz arasında 5.000 Küçükbaş Kapasiteli Yarı Açık Sistem Damızlık Projesi’nin protokol imza töreni vesilesiyle sizlerle bir aradayız. Tarihimize baktığımızda, küçükbaş hayvancılığın bizim kültürümüzde ayrı bir yeri, ayrı bir değeri var. Son 19 yılda sağladığımız destekler ve yeni projelerle küçükbaş hayvan sayımızda önemli artışlar sağladık. Bugün, küçükbaş hayvan sayımız son 30 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştır. Gururla söylüyorum ki Türkiye, bugün küçükbaş varlığında Avrupa’da 1. Sırada. Verimlilik ve hayvan sayısındaki gelişmelerin yanında, canlı koyun-keçi ihracatımızın artması da bizleri ayrıca mutlu ediyor. Bu yıl içerisinde şimdiye kadar Azerbaycan, Katar, Lübnan, Kuveyt ve Suudi Arabistan olmak üzere toplam 5 ülkeye, 142 bin küçükbaş hayvan ihraç ettik. İnanıyorum ki, sizlerin gayreti ve bizlerin desteğiyle küçükbaş hayvancılığı daha verimli, daha planlı ve daha güçlü şekilde yukarılara taşıyacağız.” Şeklinde konuştu.

“Koç-teke başına 500 Lira destekleme ödemesi yapıyoruz”

Bakan Bekir Pakdemirli, koyun ve keçi ırklarının ıslahı ve korunması amacıyla, soy kütüğü kayıtlı koyun ve keçiye 100 Lira destek sağladıklarını da belirterek sözlerine devam etti. Pakdemirli, “ Soy kütüğünden doğan damızlık koç-tekeleri kullanan yetiştiricilerimize de, koç-teke başına 500 Lira destekleme ödemesi yapıyoruz. İzmir’de 2002 yılında 625 bin olan küçükbaş hayvan varlığımızı son 19 yılda yaklaşık yüzde 70 artırarak 1 milyon 55 bin küçükbaşa çıkardık. İlimizdeki 17 bin küçükbaş işletmesi ve bu işletmelerde kayıtlı küçükbaş hayvan varlığımızı, yatırımlarımız ve sağladığımız desteklerle daha da yukarılara taşıyacağız. Halk Elinde Islah Projemiz kapsamında; İzmir’de 202 çiftçimizin, 37 bin 876 küçükbaş hayvanını yaklaşık 9 Milyon Lira hibe ile destekledik. Son 19 yılda orman köylerinde yaşayan İzmirli 372 ailemize de ORKÖY kapsamında 9 Milyon Lira küçükbaş hayvan desteği sağladık. Ayrıca İzmir’de 19 yılda toplam 52 bin dekar mera alanını ıslah ettik. İnşallah başlattığımız projeler sayesinde en kısa sürede 41 bin dekar meranın da ıslahını yapmış olacağız. Ayrıca, İzmir ilimizde küçükbaş hayvancılığımızın gelişmesi için 300 işletmeye yüzde 85 hibeli 15 Koyun, Keçi ve 1 Koç, Teke dağıtımı yapacağız. Bu kapsamda ilimizde toplam 4.500 Koyun, Keçi ve 300 Koç, Teke dağıtımı yaparak küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine de can suyu katmış olacağız. Et, süt ve yem üreticilerimizin maliyetlerinin azaltılmasını sağlamak amacıyla Toprak Mahsulleri Ofisimiz aracılığı ile ‘Yem Regülasyon Çalışması’ başlattık” Dedi.

“Bölgemizde küçükbaş hayvancılığın gelişmesi için önemli katkı sağlayacak”

Bakan Pakdemirli gerçekleştirilecek proje hakkında da açıklamalarda bulundu. Pakdemirli, “Aliağa Belediyemiz ve İl Tarım Orman Müdürlüğümüz tarafından güzel İzmir’imize kazandıracağımız önemli bir proje dolayısıyla sizlerle bir aradayız. Ülkemiz ve bölgemizde küçükbaş hayvancılığın gelişmesi için önemli bir katkı sağlayacak bu projeyi oldukça önemsediğimi bilmenizi isterim. Proje ile küçükbaş hayvan üreticilerimize et ve süt verimi yüksek damızlık küçükbaş hayvan temini için önemli bir adım atıyoruz. İlk etapta yaklaşık 2 milyon Lira yatırımla başlanacak proje, tam kapasiteye ulaştığında 5 bin küçükbaşı bünyesinde barındıracak. Bu sayede; kayıtlı, pedigrili ve kaliteli damızlık değeri yüksek koç ve koyunlar yetiştirilerek bölge yetiştiricisinin hizmetine sunulacak. Bu projemizle damızlık koyun ve koçların her yıl yüzde 20-30’u anaç sürüye katılacak, bunların sayısı kadar dişi koyun sürü dışına çıkarılacaktır. Böylece sürünün giderek daha üstün bir sürü haline gelmesi sağlanacak. Öncelikle Bakırçay Havzası’nda yer alan Aliağa, Menemen, Foça, Bergama, Dikili, Kınık İlçesi koyun yetiştiricileri başta olmak üzere İzmir’in tüm küçükbaş yetiştiricilerinin projeden yararlanmasını hedefliyoruz. Bu proje ile Kırsal Kalkınmada 4 temel amacımız yerine getirmiş oluyoruz. Bu 4 temel amaç nedir? Bir: kırsal alanda refahı yükseltmek, iki: tarımsal üretimde verim ve kaliteyi artırmak, üç: hayvansal ürünlerde arz güvencesini sağlamak, dört: yeni ırk, metot ve teknoloji geliştirmek. Ayrıca; kırsalda üreticimizin yüzünü güldürecek ve verdiği emeğin karşılığını alacak böyle projelerin, diğer tüm belediyelerimizin kırsal kalkınma yatırımlarına örnek olacağına inancım tam.” İfadelerini kullandı.

Projede emeği geçenlere teşekkür

Bakan Pakdemirli, konuşmasının sonunda projenin hazırlanmasında emeği geçen ve katkı sunan Aliağa Belediye Başkanı ve İl Tarım ve Orman Müdürü başta olmak üzere tüm personeller ile çalışanlara teşekkür ederek, Damızlık Koyun Üretim Tesisi’nin hayırlı ve uğurlu olmasını diledi. Konuşmaların ardından üretim merkezinin animasyon film gösterimi yapıldı. Ardından İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen ile Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Küçükbaş Damızlık Koyun Üretim Merkezi Projesi protokolünü imzaladı. Daha sonra Güzelhisar Mahallesi’nde bulunan kadın girişimci İkbal’in Yeri’nde protokole ve davetlilere kumda kahve ikramı yapıldı.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler