Kemal Bozkurt: ‘Hâlâ kendini arayan hayalperestim’
2 Ekim 2023, Pazartesi 06:51Tweet |
Türk Pop Müziği’nin efsane şarkılarından “İşte Öyle Bir Şey’i Türkçe Rock tarzında yorumlayarak dikkatleri üzerine çeken müzisyen Kemal Bozkurt, ‘Yalnız Bırak’ adlı yeni çalışmasıyla müzikseverlerle buluştu. Bozkurt’la müzik sektörü, yeni çalışması ve yeni projeleri üzerine röportaj gerçekleştirdik. İyi okumalar.
Söz ve müziği size ait olan ‘Yalnız Bırak’ ta özellikle ilişkisinde yalnız hissedenlerin kendinden çok şey bulacağına inandığını belirtmişsiniz. Bu yorumunuzdan hareketle şunu sormak istiyorum; duyguların daha iyi anlatılmasında müziğin payı sizce nedir?
Bir şarkıda müziğin ve sözlerin payı dinleyene göre değişiklik gösterebilir. Örneğin Yalnız Bırak'ta sorgulayan, canı yanmış, hâlâ yanan ve vazgeçmeye mecbur kalmış birinin sözleri var. Müziğin payı da bu duyguları desteklemek, daha da derinleştirmek oluyor diyebilirim. Bir de sözsüz bir müzikte tamamen kendi hissiyatınıza göre melodiyi içselleştirirken, müziğe sözler eklendiğinde anlatılan konuya göre müziğin hissettirdikleri dinleyici açısından değişebilir.
Üreten bir müzisyen olarak uzun zamandır müzik sektörünün içinde olan birisiniz. Gelişen teknolojinin müzik sektörüne de etkisini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Açıkçası hem olumlu hem de olumsuz etkileri var. Örneğin kayıt teknolojisinin ilerlemesi üretimin daha sorunsuz, hızlı yapılabilmesinin olumlu tarafı. Diğer yandan, teknolojinin gelişmesiyle sosyal medyada artan uyaran sayısına bağlı hızlı tüketim maalesef yayınlanan müziklerin çoğunun fabrikasyon (hissine sahip) olmasını da tetikliyor bence. Ben tamamen bilgisayarla yapılan müzik konusunda biraz geri kafalıyım:) Son şarkım Yalnız Bırak'ta davul dahil her şey canlı çalındı. Açıkçası kendi adıma müzisyenler tarafından icra edilmiş müzik kayıtları ile tamamı son teknoloji destekli bilgisayar ile icra edilmiş kayıtlar arasında zaten kararsız kalmam.
Müzik yaşantınız nasıl başladı?
Hikayenin başlangıcı klasik aslında:) Lise yıllarında gitar çalıp şarkı söylemeye başladım. Ancak müziğin içime iyice işlemesi lise son sınıfta yerel bir TV programına kendi şarkımla katılıp profesyonel müzisyenler arasında üçüncülük kazanmamla gerçekleşti. İlk profesyonel sahne deneyimim ise 1997 yazında başladı. İlk iki yıl gitar vokal, sonrasından bugüne kadar ise bas gitarist ve vokalist olarak kariyerimi devam ettirdim.
Kemal Bozkurt kimdir diye sorduğumda cevabınız ne olur?
Kısaca "hâlâ kendini arayan hayalperest" diyelim:)
İzmir Karşıyaka’da doğmuşsunuz bildiğiniz kadarıyla İstanbul’da yaşıyorsunuz. İzmirli olmak , bir müzisyen olarak için nasıl bir duygudur?
Doğup büyüdüğüm şehrin ruhunu birçok açıdan çok seviyorum; müzisyen olmamı destekleyen bir kültüre sahip olduğunu düşünüyorum. Ama özellikle ayrıştırıcı bir tabir kullanmayı tercih etmem. Galiba İzmir'den İstanbul'a geliş hikayem benim için hoş ve paylaşılası bir duygu.
Geçtiğimiz yıl efsane sanatçı Erol Evgin’in v e Türk Pop Müziğinin en sevilen şarkılarından olan "İşte Öyle Bir Şey"i Türkçe Rock tarzında yorumladınız. Neden özellikle bu şarkıyı seçtiniz? Dinleyicilerinizden gelen yorumlar nasıldı?
O şarkının bende gençliğimden bu yana çok özel bir yeri var. İşte Öyle Bir Şey'i kendimce yorumlamak hayallerimden biriydi. Bunu yapmaya kesin karar verdiğimde konuyu eski grubum Rüya'dan arkadaşım, müzisyen ve aranjör Salih Korkut Peker'e açtım. Fikrime bayıldı! Tam olarak içimize sinen, kafamıza göre diyebileceğimiz, hem eski usül rock kalıplarını kullanıp hem de perdesiz gitarla renklendirdiğimiz güzel bir çalışma oldu. Türk Pop tarihinde ciddi yer etmiş, Melih Kibar ve Çiğdem Talu'nun eseri olan, aynı zamanda Erol Evgin gibi bir üstat tarafından icra edilmiş bu özel şarkıyı yeniden düzenlemek cesaret işiydi. Dinleyicilerden düzenlemeye dair gelen tepkiler genellikle beni çok mutlu etti. Tabi ki ilk dinlediklerinde alıştıkları halinden farklı bulup yadırgayanlar da olmuştur, bunu da doğal karşılıyorum.
Yeni projeleriniz neler?
Şarkı yazmaya ve yayınlamaya devam etmek öncelikli isteğim. Diğer yandan, hem kendi şarkılarımın hem de hayatımda yer etmiş şarkıların kendi düzenlediğim icralarının iç içe olduğu bir repertuarla konserler vermeyi planlıyorum. Buna dair önümüzdeki dönemde yeni bir sahne projesi yaratmak için çalışacağım.
Röportajlarımdaki klasik sorumdur. Size de sormalıyım elinizde sihirli bir değnek olsaydı ne yapmak isterdiniz?
Sınırlarını ve gerçek yapısını belki de asla anlayamayacağımız bu kainatta şimdiden sonra tüm insanların "dünyalı" olduğumuz, aynı ırk olduğumuz bilinci ile yaşaması adına çocuklarımızın bilim, sanat, vicdan, akıl, mantık tabanlı yetiştirilmesini sağlardım. Çünkü her şeyin değişebilmesi çocuklara bağlı. Diğer yandan, tabiata karşı haddimizi bilme ve hayvanlara hak ettikleri saygıyı gösterebilme bilincinin oluşmasını da dilerdim.
(SERKAN SELİNGİL)

Geleceğe yönelik finansal planlamalar yapılırken 2025 yılının yatırım fırsatlarını

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, geçen sene gerçekleşen

Aliağa Belediye Meclisi Temmuz ayı Olağan Toplantısı bu akşam gerçekleştirilecek. Aliağa

DEM Parti Aliağa İlçe Eş Başkanları Aynur Gezici ve Veysel Özbay, İzmir

TFF 2. Lig Kırmızı Grup temsilcisi Aliağaspor FK, yeni sezon öncesi transfer

13 ayrı dosyadan kesinleşmiş hapis cezası bulunan ve cezaevi firarisi olan M.Ş., Aliağa'da

TFF 2. Lig Kırmızı Grup temsilcisi Aliağaspor FK, son olarak Pendikspor forması giyen

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Aliağa’daki yangının dikkatsizlik sonucu

AK Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, Aliağa Belediye

Çağdaş ve klasik ev stillerinde yerini alan konsol, 2025’in işlevsellik,

Doğayla baş başa, özgürlük hissi ile dolu bir yaşamı sembolize eden

Aliağa Ticaret Odası (ALTO) tarafından, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) desteğiyle hayata

Aliağa’da, mavi bayraklı Ağapark ve Ön Plajlar, 2025 yaz sezonuna kapılarını

Aliağa Petkimspor, iç transferde 28 yaşındaki uzunu Troy Selim Şav ile yeniden

AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, İzmir'de CHP'li belediyelerin yalnızca

CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ndeki

DEM Parti Aliağa Başkanlığı, Çarşamba Pazarı’nda bildiri dağıtarak Temmuz

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve Belediye-İş Sendikası Genel

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Egeşehir AŞ tarafından yürütülen

İzmir Büyükşehir Belediyesi, işe alımlarda halkın katılımını ve şeffaflığı

Tüpraş ve Ravago işçileri, 15-16 Haziran Direnişi’ni anma etkinliğinde,

İzmir, Türkiye’nin en büyük liman şehirlerinden biri olmasının

CHP Parti Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Deniz Yücel, gazeteci

30 ilçede bulunan 62 istasyonda 7 gün 24 saat görev yapan İzmir İtfaiyesi,

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, çevresel gürültüyle

Aliağa Belediyesi Taekwondo Kursu’nun sporcuları kuşak atladı. Taekwondocular

Bu sezon TFF 2.Lig Kırmızı grupta mücadele edecek Aliağa FK'da yeni transfer

İzmir Bakırçay Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şermin Tağıl, orman yangınlarının

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Aliağa İlçe Eş Başkanları Aynur

Türkiye’de müzik PR konusunu merkeze alan ilk ve tek kitap olma özelliği

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, CHP'nin 30 Haziran'daki