KISA BİR ÖMRÜN UZUN HİKAYESİ
16 Mayıs 2022, Pazartesi 06:42Tweet |
Kendisine has üslubu ve özgün tarzı ile geniş bir okur kitlesine ulaşan yazar Salim Nizam, kendisi gibi Gönenli olan Türk Edebiyatı’nın önemli ismi Ömer Seyfettin'in hayatını son kitabında kaleme aldı. Nizam’la yeni kitabını, Yeni Ömer Seyfettin benzetmesini ve projelerini konuştuk. İyi okumalar.
Yazmaya nasıl başladınız?
İlkokul öğretmenim güzel resim yaptığım için ressam olmamı isterdi. Ortaokulda Türkçe öğretmenim şiirlerimi beğenirdi ve mutlaka şair olmalısın derdi. Lise yıllarımda kompozisyonlardan hep yüksek not alırdım ve edebiyat öğretmenin Sevgili Ali Uygun çok beğendiği bir hikâyemden sonra “Sen yazar olmalısın,” dedi bana. Babamın şair bir kişiliği vardı ve güzel resim yapardı. Belki de tüm yeteneklerimi babamdan almıştım. İlk roman denememi üniversite yıllarımda İzmir’de yaptım. Sisli Göl romanım 90’ların başında yazıldı.
Kaç eseriniz var? En beğendiğiniz eseriniz nedir?
Pervin Hanım’ın Arabası, Kavala Kurabiyecisi, Nerden Çıktı Bu Lemurlar? Bostan Korkuluğu olmak üzere dört çocuk romanım var. Ödüllü hikayelerimi üç kitapta topladım: Köy Saatçisi, Leylekli Konak, Elma Kuşları… Romanlarım: Sisli Göl, Ömrüm Uzaklarda Azalmasın, Senin İçin Enginar Sakladım, Son Kazak Kocagöl, Kırmızı Minibüs ve Ben Gönen’de Doğdum / Ömer Seyfettin Biyografik romanı…Eserlerim çocuklarım gibi, birbirinden ayırmak çok zor ancak okurlarımın bazıları Ömrüm Uzaklarda Azalmasın’ı, bazıları Son Kazak Kocagöl’ü çok başarılı buluyor. Egeli kadın okurlarımsa Senin İçin Enginar Sakladım romanımı çok sevdi. Ömer Seyfettin romanım yeni çıktı ve okurlarımdan nasıl bir tepki alacağını ben de çok merak ediyorum. Bana sorarsanız ustalık eserim Ben Gönen’de Doğdum romanı oldu. Çünkü bu romanda Ömer Seyfettin’in yaşamı kadar, savaşlar, işgaller, mitingler, uçmanın tarihi, tramvayın tarihi, ilk sinema gibi döneme damgasını vuran önemli konular var.
Peki, Salim Nizam kimdir diye sorsam?
Ünlü hikâyecimiz Ömer Seyfettin gibi ben de Gönen’de doğdum. Çocukluk ve ilk gençliğim bu şehirde geçti. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Eğitim Fakültesi Türkçe öğretmenliği ve Anadolu Üniversitesi Türk dili ve edebiyatı bölümlerinden mezun oldum. Ardahan, Bartın ve Balıkesir’de öğretmenlik yaptım. Halen Balıkesir Mirciler Mesleki ve Teknik Lisesinde Türk dili ve edebiyatı öğretmenliği yapmaktayım. Evli ve iki çocuk babasıyım.
Size neden Gönen’in Yeni Ömer Seyfettin’i diyorlar? Bu sıfatla anılmak nasıl bir duygu?
İlk olarak bu sıfat 2006 Yılında Ömer Seyfettin Hikâye Yarışması birinciliğimden sonra gerek ulusal basın gerek yerel basının beni bu şekilde haber yapmasıyla başladı. Daha sonra TRT’de ve özel kanallarda katıldığım programlarda sunucuların beni bu şekilde tanıtmasıyla da bu unvan pekişmiş oldu. Aslında önceleri ben de şaşırdım bu duruma ama zamanla alıştım. Gönen sokaklarında beni her gören “Gönen’in Yeni Ömer Seyfettin’i” diyor. Hoşuma da gidiyor bu durum. Ancak Ömer Seyfettin 36 yıllık kısa ömrüne şiir, hikâye ve makale olmak üzere bine yakın eser sığdırmış. Ben 51 yaşındayım ve onun kadar eserim yok. Ömer Seyfettin peş peşe savaşlara rağmen üretken bir yazar. Ben de sürekli yazıyorum ama Ömer Seyfettin dilimizde devrim yapan fikir ve dava adamı olup Türkçemizin Kristof Kolomb’udur. Yeni Ömer Seyfettin olarak anılmak çok güzel, ancak ben yoluma, yine de kendi çizgim ve üslubumla devam etmek istiyorum.
İskender Pala, Beşir Ayvazoğlu, Alev Alatlı gibi önemli yazarların elinden ödül almış bir kişisiniz. Sizin için “Bol Ödüllü Yazar” da diyorlar ve otuza yakın ödülünüz var. Peki, en prestijli ödülleriniz nelerdir?
İlk ödülüm Köy Saatçisi adlı hikâyemle 2006 yılında Ömer Seyfettin Öykü Yarışması birinciliğimdir. Bunu Minyatür İstanbul adlı hikâyemle, 2010 Yılı Avrupa Kültür Başkenti İstanbul Senin İstanbul’un Düzyazı kategorisi birinciliğim ve Leylekli Konak adlı hikâyemle Çorum Mahmut Tunaboylu Öykü yarışması birinciliğim takip etti. 2014 yılından sonra kitaplarım çıkmaya başladı ve ben yarışmalardan çekildim.
Ömer Seyfettin romanı fikri nasıl gelişti? Gönen’in Yeni Ömer Seyfettin’i olarak Türk edebiyatında herkesçe bilinen bir yazarın hayatını yazmak sizi için zor olmadı mı?
Ömer Seyfettin romanı fikri Sarıyer Belediyesi’nde katıldığım bir panelde Gönenli dostlarım tarafından ortaya atıldı. O gün Ömer Seyfettin panelinin de heyecanıyla teklifi hemen kabul ettim.2020 yılının Ömer Seyfettin Yılı olması için Gönenliler olarak çok çaba gösterdik. Hatta Gönen’de 2018 sonbaharında konuyla ilgili bir çalıştay bile yapıldı. Ömer Seyfettin’le ilgili çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Hülya Argunşah, Prof. Dr. Nazım Hikmet Polat, Prof. Dr. Recep Duymaz gibi birçok akademisyen bu çalıştaya davet edildi. Sinemadan tiyatroya, makaleden romana, Ömer Seyfettin bestesine kadar birçok çalışmalar yapılması istendi. Belki sinema olmadı, başaramadık ancak Ömer Seyfettin’in hayatının filme alınmasını çok isterdim. Pandemi nedeniyle tiyatro da yapamadık. Ancak Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Kars Kafkas Üniversitesi vb. üniversiteler internet üzerinden canlı panel ve sempozyumlar gerçekleştirerek katkıda bulundular. Ömer Seyfetttin bestesi yapıldı. Ömer Seyfettin romanını 2020 yılına yetiştirmek istememe rağmen ancak 2022’de dört yılda tamamlayabildim ve Ötüken Neşriyat bastı. Evet, herkesçe bilinen bir yazarı kaleme almak hiç kolay olmadı. Tahir Alangu’nun 25 yılda yazdığı biyografiyi benim 2 yılda yazma isteğim deli cesaretiydi. Ancak şanslıydım. Birçok akademik isim- Prof. Dr. Hülya Argunşah, Prof. Dr. Nazım Hikmet Polat, Prof. Dr. Salim Çonoğlu, Prof. Dr. Ali Duymaz – beni başından sonuna destekledi. Yazarın yaşadığı şehirlere- Gönen, İnebolu, İstanbul, Ayancık, Edirne, İzmir, Selanik- gittim ve incelemelerde bulundum. Pandemi nedeniyle Balkanlardaki birçok şehre gidemedim ve onları Google map üzerinden yazdım. Şu an Yunanistan’ın her yerini adım adım biliyorum. Kısacası, Ömer Seyfettin hakkında bilinenler, bilinmeyenler ve yanlış bilinenleri yazdım. Ve ben bu romanı layıkıyla başardım.
Ömer Seyfettin’in hayatının sinemaya aktarılmasını istediğinizi söylediniz. Biliyorum ki okurlarınız da bunu çok istiyordur. Peki, hangi yönetmenin filme almasını isterdiniz?
Okurlarımdan bu yönde çok sayıda olumlu tepki alıyorum. Senin İçin Enginar Sakladım mutlaka filme alınmalı bunu Çağan Irmak çekmeli diyorlar. Hocam, Son Kazak Kocagöl tam sinemalık, hatta on bölüm dizi bile olabilir diyorlar. Hülya Argunşah hocam bir panelinde Ömer Seyfettin romanı film olmalı dedi. Hülya Hoca’ma ben de katılıyorum. Dönem olaylarını hem romanda okuyup hem de beyazperdede izlemek çok güzel olurdu. Gönenli Yönetmenimiz Sevgili Zeynep Günay Tan, dünyaca ünlü bir yönetmen olma yolunda ilerliyor. Kulüp dizisi çok başarılı ve Gönenli yazarımız Ömer Seyfettin’i en iyi o sinemaya aktarabilir, diye düşünüyorum. Ben yazdım, Zeynep Hanım da mutlaka filme almalı.
Bundan sonraki projeniz nedir?
İlyada, Kalevala, Şehname gibi dünya destanlarını okumayı çok seviyorum. Bundan sonraki çalışmam gerçeküstü bir roman olacak. Aslında Kırmızı Minibüs, Ömrüm Uzaklarda Azalmasın romanlarımda gerçeküstü romana giriş yaptım. Hatta okurlarım Ömer Seyfettin romanımda bile gerçeküstü imgelere rastlayacak. Bu romanımı yarıladım diyebilirim. Bu yaz bitirmeyi planlıyorum.
Yeni romanınız “Ben Gönen’de Doğdum” basında oldukça ilgi görüyor. Son olarak eserinize, Üstat Doğan Hızlan bir yorum yazdı. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Benim için sürpriz oldu. Türkiye’nin en ünlü eleştirmeninin romanımı okuyup beğenmesi, köşesine taşıması ve son zamanların en iyi biyografik romanı olarak belirtmesi gerçekten kıvanç verici ve takdire şayan. TRT 2’deki karalama Defteri programına davet etmesi de büyük bir jest.
Sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla beraber son yıllarda çok fazla genç yazar ortaya çıktı. Bu yazarlar hakkında ne düşünüyorsunuz?
Genç yazarlar şiir yazmadan, hikâye yazmadan roman yazmayı deniyorlar. Yine bunları liseliler yazıp liseliler okuyor. Bu romanların bazılarında, çok sayıda cinsel öge, şiddet ve değerlerimize aykırılık var. Bazı yayınevleri de sırf ticari olarak onları destekliyor. Hiçbir edebiyat ödülü almamış, dünya edebiyatını tanımamış, sırf popüler olmak için kitap yazmış bu yazarların çalışmalarını doğru bulmuyorum. Tabii gençleri teşvik etmeliyiz. Ancak, popüler olmak için niteliksiz eserleri yazmadan önce önce iyi bir eğitim alsınlar. Bana göre, Wattpad yazarları saman alevi gibi, bir anda parlayıp bir anda sönüyorlar. Kalıcı olan yine edebiyat oluyor.
(SERKAN SELİNGİL)

AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, İzmir’de belediyecilik hizmetlerinin

Aliağa Esnaf ve Sanatkârlar Odası ile Özel Dentora Ağız ve Diş Sağlığı

DİSK'e bağlı Devrimci Emekliler Sendikası'nın (DEV Emekli Sen) Aliağa Şubesi,

Aliağa Belediyesi’nin Yeni Şakran’daki kanalizasyon sorununa yönelik

SOCAR, MSC ile stratejik bir iş birliği anlaşması imzaladı. Bakü’de gerçekleşen

Sonbahar ve kış sezonlarının vazgeçilmez parçalarından biri olan deri

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, bu yıl kent genelinde

94. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), 29 Ağustos-9 Eylül 2025 tarihleri arasında

Aliağaspor FK, Nesine 2. Lig Kırmızı Grup 4. hafta maçında deplasmanda karşılaştığı

Aliağa Petkimspor'un ev sahipliğinde oynanan hazırlık turnuvası Ege Cup 2025'i

Aliağa’nın tanınmış esnafından İsa Özbek, 2026 yılında yapılacak Aliağa

Aliağa, Dikili ve Menemen’de düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda 4 kilo

Tüpraş, Avrupa Komisyonu’nun Ufuk Avrupa Programı kapsamındaki Ar-Ge projesi

Onun yazın serüveni sadece bireysel bir yolculuk değil, aynı zamanda öğrencilerine,

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan Mobil İstihdam Aracı uygulaması,

IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği Üst Yöneticisi (CEO) Murat Çiftçi,

Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi’nin 12. Olağan Genel Kurulu, 27 Eylül’de

Türkiye Oryantiring Federasyonu’nun 2026 faaliyet takviminde yer alan 3.

Kınık Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde (TDİOSB) altyapı

Aliağa’nın kurtuluşunun 103. yılı kutlamaları kapsamında açılacak “Zamanın

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Aliağa Petkimspor, kendi

Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Yeni Şakran’ın kanalizasyonunu yapmak için

Aliağa Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Serdar Berk, basit usul vergi sisteminin

İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İZSMMMO) Aliağa İlçe Temsilciliği’nde

Aliağa Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkan Adayı Ozan Yıldızbaş, seçilmesi

365 Gün Engelliyiz Platformu üyeleri, ulaşımda kesintisiz erişim için

İzmir Büyükşehir Belediyesi, personel alımlarında yeni bir sistem başlatıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, mevcut ulaşım sorunlarını tespit etmek, ihtiyaçları

SOCAR Türkiye ve Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi (EDU)

Aliağa Petkimspor, Karatay Belediyespor Basketbol Takımında forma giyen 2007 doğumlu

İzmir Büyükşehir Belediyesi Aliağa Yerel Hizmetler Şube Müdürlüğü,

İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İZSMMMO) Aliağa İlçe Temsilciliği’nde

Bu içerikte farklı özel güvenlik kıyafetleri modellerini, kullanım

AK Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, CHP'li belediyeleri