22 Eylül 2025, Pazartesi

Fabrika atıkları körfezi öldürüyor

22 Eylül 2025, Pazartesi 06:06

     


İzmir Körfezi'nde balık ölümleri ve kötü koku artarak sürüyor. Uzmanlara göre, arıtılmadan denize bırakılan fabrika suları ekosistemi tehdit ediyor; çözüm ise sanayicilerin arıtma sistemlerini devreye alması.

Geçen yıllarda gündeme gelen, bu sene ise ağustosta görülmeye başlayan İzmir Körfezi'ndeki kötü koku ve balık ölümleri devam ediyor. Körfezin Üçkuyular İskelesi yakınlarında çok sayıda ölü balık görüldü. Türkiye Bilimler Akademisi Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, gazetecilere, körfezde kokunun ciddi şekilde yayıldığını söyledi.

“Yapılacak tek şey, belediye başkanları sanayicilerle konuşacak”

Kokunun balık ölümlerinin sinyali olduğunu ifade eden Yaşar, şunları kaydetti:  "Sular arıtılmadan İzmir Körfezi'ne veriliyor. Bütün fabrikalardan gelen kirli sular doğrudan denize geliyor. Balıkların ölümüne neden asıl olay da bu. Körfezdeki sorun için yapılacak tek bir iş var. Bu konuda ne bilim kuruluna ne de danışmanlar kuruluna gerek var. Yapılacak tek şey belediye başkanları gidecek sanayicilerle konuşacak, arıtmaları çalıştıracak."

(AA)

 

 

 







 
Son Eklenen Haberler