131019098
29 Mart 2024, Cuma

“AK PARTİ TABANINDAN DA OY ALMAK İSTİYORUM”

6 Şubat 2019, Çarşamba 06:58

     


CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tunç Soyer, yerel seçim sürecine dair önemli açıklamalarda bulundu. Soyer, kendisine yönelik eleştiriler hakkında da konuştu. Soyer, “Ben AK Parti tabanından da oy almak istiyorum.” ifadelerine de yer verdi.

CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tunç Soyer, Habertürk televizyonunda Didem Arslan Yılmaz’ın konuğu oldu. Babası Nurettin Soyer’in MHP ve Ülkücü Kuruluşlar Davası’nın savcısı olması nedeniyle gelen tepkilere yanıt veren CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Soyer, "12 Eylül'le ilgili hiç iyi şeyler düşünmüyorum. Bunun savunulur yanı yok. Babam bir devlet memuru, hukukçu. O günün koşullarında hukuku korumak için elinden geleni yaptığını biliyorum. Babam Fethullah Gülen'in hapse atılmasıyla ilgili kararı veren hakimdir. Bu benim için gurur vesilesidir" ifadelerini kullandı.

“Demokrasiyle kalkınmak zorundayız”

Başkanlık sistemine dair konuşan Soyer, “Sistem tartışması her daim olacak. Hayatın akışını geri çeviremezsiniz. Otoriteyi merkezleştirdikçe demokrasiden uzaklaşıyorsunuz. Demokrasi hepimizin nefes alması, refahın anahtarı aslında. Demokrasi yoksa belki büyürsünüz ama Çin gibi büyürsünüz. Demokrasiyle kalkınmak zorundayız. Daha çok işler hale getirmek durumundayız. Sistem bizi demokrasiden uzaklaştırıyor. Demokrasi katılımcılıktır, şeffaflıktır, yerelde birlikte yaşamayı becermek ve oradan daha farklı sesi kendini ifade etmesidir.” ifadelerini kullandı.

“Yerel seçim dinamikleri çok farklı işliyor”

CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tunç Soyer sözlerini şöyle sürdürdü, “HDP ile ne örtülü ne açık, böyle bir ittifak yok. Ben AK Parti tabanından da oy almak istiyorum. Gençleri bana oy verecek. Kadınlar oy verecekler. Yerel yönetim başka bir şey. O sokak lambası yanmayan parkın lambasını onaracak mı? Yerel seçim dinamikleri çok farklı işliyor. İyi ki de öyle işliyor. Çünkü demokrasi ancak o zaman gelişiyor. Her şeye rağmen demokrasi de daha çok nefes alıyor. Demokrasiyi savunarak, birlikte yaşam kültürünü savunarak, birlikte yönetmeye davet ederek HDP'den oy alacağız. Demokrasinin erdemleriyle, değerleriyle teknolojiyi buluşturmak demek. Cep telefonunuza yükleyeceğiniz aplikasyonlarla kimin hangi mahallede neye ihtiyacı var. Bütün bunları öğrenip ona göre irade ortaya koyacağız. Bunun için net bir biçimde teknolojiyi kullanmanız lazım. Biz İzmirlilerin oyuna talibiz. Sadece demokrasiye inansınlar yeter.”.

“Dünyanın birçok yerinde İzmir'i anlattım”

Bu zamana kadar yapmış olduğu işlerden de bahseden CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tunç Soyer, “Ben Expo'nun Genel Sekreterliği'ni yaptım. Dünyanın birçok yerinde İzmir'i anlattım. İzmir'i anlatırken gördük ki, aslında mucize bir İzmir. Biz İzmir'i ‘herkes için sağlık’ temasıyla anlattık. İzmir'de flamingo yaşıyor. Bu toprağının, denizinin hâlâ temiz olduğunu gösteriyor. Biz şunu söyledik dünyanın her yerinde, tıbbın sembolü o çift başlı yılan burada doğmuş. Biz İzmir'i buradan anlatacağız. Yeni kimlik arayışında değiliz. İzmir'in köklerinde var olanı anlatacağız.” Soyer ayrıca şunları söyledi: “Akdeniz çanağında göz kamaştıran İzmir'i ortaya koymak gerekiyor. Öncelikle altyapı, ulaşım, trafik, çöp, katı atık bertarafıyla ilgili meselelere odaklanacağız. İki temel şey var. 1 Nisan sabahı 6 belediye başkanı: İskenderiye, Atina, Roma, Marsilya, Barcelona'ya mektup yazacağız. Akdeniz kentler birliği kuruyoruz. Kentler ağını bütün Akdeniz çanağına yaymayı planlıyoruz.” Şeklinde konuştu.

“Aile ekonomisine katkı verdiler”

Seferihisar'da 75 yaş üstü partisi yaptıklarını belirten Soyer, “Onlara sorular hazırlamıştık: Anneannen ne yemek yapardı, baban kızınca ne yapardı gibi. İnanılmaz güzel hikayeler, yemek tarifleri ortaya çıktı. Sonra kadın kooperatifi kurduk. Eşimin başında olduğu. Onlar Sefertası adı altında lokanta kurdular. Para kazanmaya başladılar. Ondan sonra sanal ortama taşıyalım dediler. Bir site açtık. Türkiye'nin her yerine ürün gönderdiler. Giderek büyüdüler. Bu kadın kooperatifi ile beraber kadınların toplum içindeki yeri değişmeye başladılar, aile ekonomisine katkı verdiler.” İfadelerini kullandı.

“Aziz Bey'le aramızda 10 yıllık süreçte hiçbir tartışma yaşanmadı”

Mevcut İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı hakkında da konuşan Tunç Soyer, “Beklemediğimiz bir şeydi, Aziz Bey'in açıklaması. Başka bir zaman 'ben aday olmayacağım' demişti. Bunu da anlamaya çalışıyorum. Sonuç olarak Aziz Başkan kendi yerine başka birisini öngörmüş olabilir. Bunu kendisine sormak daha doğru olur. Muhtemelen Aziz Bey, bir başka ismin aday olması gerektiğini düşünüyordu. Çok net söyleyeyim, Aziz Bey'le bizim aramızda 10 yıllık süreçte hiçbir tartışma, hiçbir küskünlük, bir kaş kalkması yaşamadık. Aziz Başkan 30 ilçenin bağlı olduğu bir büyük şehir belediye başkanı. Belki onlardan belki dışarıdan birinin layık olduğunu düşünmüş olabilir. Başka tercihleri olabilir. Bunu gerçekten ona sormak daha doğru olur. Beni hangi gerekçeyle istememiş olabileceğini bilmiyorum.” dedi.

(HABER MERKEZİ) 







 
Son Eklenen Haberler